Da li majke koje su pozitivne na COVID-19 mogu dojiti svoju bebu?

  • 26/01/2021
  • 0
COVID-19-mogu-dojiti-svoju-bebu

Epidemija uslovljena pojavom virusa COVID-19 zabrinula je čitavo čovečanstvo, ali je posebno uplašila trudnice i porodilje, koje osim brige za svoje zdravlje u velikoj meri brinu i o zdravlju svojih beba.

Korona virus, odnosno COVID-19 je bolest koja je nastala kao posledica infekcije novim korona virusom pod nazivom SARS – CoV – 2.

Pošto je virus realtivno nov i još uvek nedovoljno ispitan da bi se tačno utvrdilo kako utiče na zdravlje trudnica, fetusa ili novorođenčadi, nekoliko zvaničnih organizacija objavilo je smernice kako bi trudnice i porodilje trebalo da postupaju tokom epidemije aktuelnog virusa.

Nauka i dalje bez dokaza da Covid-19 drugačije utiče na trudnice i porodilje

Prema Centru za kontrolu i zaštitu bolesti (CDC), još uvek nema dokaza da COVID-19 utiče na trudnice i porodilje drugačije od ostalih.

Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju (ACOG), daje veoma slične izveštaje, u kojima navodi da nema razloga da se veruje da će se trudnice ili porodilje pre zaraziti ili da će njihova klinička slika biti teža od drugih pacijentkinja koje nisu u drugom stanju ili od muških pacijenata.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO), sa treće strane apeluje na buduće mame da smanje rizik od mogućeg zaražavanja tokom trudnoće, jer su u tom period podložnije riziku da se razbole od drugih respiratornih virusa, uključujući i grip. Ove infekcije mogu imati štetne efekte, kako na majku, tako i na bebu.

Da li se primenjuje pravilo koža na kožu, ukoliko je porodilja pozitivna na COVID-19?

Da. Neposredno stavljanje bebe na grudi majke poboljšava kontrolu temperature novorođenčadi i u velikoj meri je povezana sa poboljšanim preživljavanjem novorođene bebe. Kontakt koža na kožu omogućava i brže dojenje, što utiče na smanjenje iznenadne smrtnosti. Brojne prednosti ovog kontakta i dojenja odmah po prvim sekundama života bebe, znatno premašuju potencijalne rizike od prenosa i bolesti koje su povezane sa virusom COVID-19.

Kako COVID-19 utiče na bebu?

U nekim slučajevima, ako je porodilja posumnjala da je pozitivna na COVID-19, ginekolog može preporučiti privremeno razdvajanje majke od bebe nakon porođaja, kako bi se smanjio rizik od mogućeg zaražavanja novorođenčeta.

Centar za kontrolu i zaštitu bolesti, ističe da porodilja i njen lekarski tim treba zajedno da donesu odluku o tome da li će usvojiti ovu meru predostrožnosti. Oni koji odluče da ne žele da odvajaju bebu od majke, treba da preduzmu dodatne mere koje uključuju učestalo pranje ruku, nošenje maske i održavanje udaljenosti od 2 metra. Ukoliko se ustanovi da je majka pozitivna na COVID-19, bolničko osoblje je zaduženo za brigu o porodilji i bebi. Osim strogog poštovanja propisanih mera, ono može uključiti i boravak u privatnim prostorijama daleko od drugih pacijenata.

Dojenje i COVID-19

Trenutni dokazi sa kojima ginekolozi širom sveta raspolažu, sugerišu da majčino mleko najverovatnije neće preneti virus na bebu. Svaka porodilja u dogovoru sa svojom porodicom i medicinskim timom koji je zadužen za njen porođaj, treba odlučiti da li bi trebalo da doji svoju bebu ili ne, jer se zna da majčino mleko pruža zaštitu od mnogih bolesti i najbolji je izvor ishrane za većinu beba.
Ako majka, koja je pozitivna na COVID-19 želi da doji svoju bebu bez razdvajanja, ona bi trebalo da:

• Detaljno opere ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi pre dojenja
• Redovno nosi masku dokle god doji i kada god se nalazi u krugu od šest koraka od svoje bebe
• Izbegava stavljanje zaštitne maske ili vizira bebi, jer one povećavaju rizik od iznenadne smrti novorođenčadi ili slučajnog gušenja ili davljenja
• Vodi računa o higijeni i dezinfekciji

Ako majka, koja je pozitivna na COVID-19 želi da doji svoju bebu sa razdvajanjem, ona bi trebalo da:

• Koristi pumpicu za izmlazanje, koju ne treba da deli sa drugom porodiljom
• Nosi zaštitnu masku tokom izmlazanja
• Detaljno opere ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi pre nego što dodirne bilo koji deo pumpice ili bočice
• Sledi propisana pravila za pravilno čišćenje pumpice nakon svake upotrebe
• Detaljno očisti sve delove pumpice koji dolaze u kontakt sa majčinim mlekom
• Razmisli o tome da angažuje zdravog negovatelja koji nema COVID-19 i koji nije u povećanom riziku od njegovog dobijanja, a koji može da živi u istom domu kao majka i beba, kako bi bebu mogao da hrani majčinim mlekom. Ako negovatelj živi u istom domu ili je bio u bliskom kontaktu sa majkom, možda je bio izložen virusu.

Trenutni dokazi ukazuju na to, da ako je majka pozitivna na COVID-19, a pridržava se svih propisanih mera, rizik da se novorođenče zarazi je veoma mali. Zato je veoma bitno da majka pre porođaja razgovara sa svojim ukućanima i medicinskim osobljem o boravku bebe u istoj prostoriji sa njom.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *