Doručak za dijabetičare: Zašto je rani obrok ključan u kontroli i prevenciji dijabetesa tipa 2?

 • 09/11/2023
 • 0
Rani doručak za dijabetičare je ključ kontrole ove bolesti, a za sve ostale ključan za prevenciju dijabetesa tipa 2 (Foto ilustracija: Envato)
Rani doručak za dijabetičare je ključ kontrole ove bolesti, a za sve ostale ključan za prevenciju dijabetesa tipa 2 (Foto ilustracija: Envato)

Novo istraživanje ukazuje na to da je vreme doručka za dijabetičare esencijalno u boljoj kontroli ove bolesti i da može igrati ključnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2. Osobe koje doručkuju pre 8 sati ujutro imaju znatno manji rizik od razvoja ove bolesti u poređenju sa onima koji doručkuju nakon 9 sati. Ova studija naglašava važnost ne samo onoga što jedemo, već i kada to jedemo.

U ovom tekstu pročitajte:

 • Vreme doručka: Neočekivani faktor rizika za dijabetes tipa 2
 • Povezanost vremena doručka i rizika od dijabetesa
 • Kako doručak može pomoći u prevenciji dijabetesa
 • Šire implikacije: Hrononutricija i prevencija hroničnih bolesti
 • Rani doručak za dijabetičare – Ključ za zdraviji život
 • Vreme doručka: Neočekivani faktor rizika za dijabetes tipa 2

  Dijabetes tip 2 je hronična bolest koja pogađa milione ljudi širom sveta, a broj obolelih neprestano raste. Iako su nezdrava ishrana i fizička neaktivnost poznati faktori rizika, novo istraživanje ukazuje na još jedan potencijalno ključan faktor – vreme doručka. Prema nedavnoj studiji koju je sproveo ISGlobal, institucija podržana od strane Fondacije ‘la Caixa’, osobe koje doručkuju pre 8 sati ujutro imaju 59% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji doručkuju nakon 9 sati.“

  Povezanost vremena doručka i rizika od dijabetesa

  Studija ISGlobal-a pratila je više od 100.000 učesnika u Francuskoj, analizirajući njihove navike u ishrani i vreme obroka. Otkriveno je da vreme doručka igra ključnu ulogu u regulisanju cirkadijanskih ritmova – našeg unutrašnjeg ‘biološkog sata’ koji reguliše kada spavamo, jedemo i obavljamo druge dnevne aktivnosti. Ovi ritmovi takođe utiču na kontrolu glukoze i lipida u našem telu. Dobijeni rezultati su u skladu sa prethodnim istraživanjima koja su pokazala da preskakanje doručka može negativno uticati na nivoe glukoze i lipida, kao i na nivoe insulina. Ova otkrića naglašavaju važnost doručka za dijabetičare, ne samo u pogledu onoga što se jede, već i kada se jede.

  Kako doručak može pomoći u prevenciji dijabetesa?

  Ova studija ima značajne praktične implikacije, posebno za one koji su u riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Preporuka je da se doručak konzumira pre 8 sati ujutro kako bi se smanjio rizik od ove bolesti. Osim toga, istraživači su otkrili da kasna večera (nakon 22 sata) takođe može povećati rizik. Dok češći obroci (oko pet puta dnevno) mogu biti povezani sa nižom incidencijom bolesti.

  “Naši rezultati sugerišu da prvi obrok pre 8 sati ujutro i poslednji obrok pre 19 sati mogu pomoći u smanjenju incidencije dijabetesa tipa 2”, kaže Manolis Kogevinas, istraživač u ISGlobal-u i koautor studije i konstatuje da “ …ove informacije mogu biti korisne za planiranje obroka i uspostavljanje zdravih navika u ishrani, posebno kada je u pitanju ‘doručak za dijabetičare’.”

  Šire implikacije: Hrononutricija i prevencija hroničnih bolesti

  Hrononutricija, nauka koja proučava kako vreme obroka utiče na naše zdravlje, postaje sve važnija u razumevanju i prevenciji hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Ova studija naglašava važnost hrononutricije. Pokazuje da vreme kada jedemo može biti jednako važno kao i ono što jedemo.

  “Ovi rezultati konsoliduju upotrebu hrononutricije, odnosno povezanosti između ishrane, cirkadijanskih ritmova i zdravlja, za prevenciju dijabetesa tipa 2 i drugih hroničnih bolesti. Ova otkrića mogu imati dalekosežne implikacije za javno zdravlje, utičući na preporuke za ishranu i strategije prevencije bolesti”, konstatuje Manolis Kogevinas, koautor studije.

  Na primer, smernice za ishranu mogu početi da uključuju preporuke ne samo o vrsti hrane koju treba jesti, već i o optimalnom vremenu za obroke. Ovo bi moglo posebno biti korisno za ljude koji su u riziku od razvoja dijabetesa tipa 2, omogućavajući im da prilagode svoje navike u ishrani kako bi minimizirali svoj rizik.

  Osim toga, ova studija može informisati buduća istraživanja o hroničnim bolestima. Naglašava potrebu za daljim istraživanjem uticaja vremena obroka na zdravlje. Ovo bi moglo dovesti i do novih otkrića koja bi mogla dodatno poboljšati strategije prevencije bolesti.

  Rani doručak za dijabetičare – Ključ za zdraviji život

  Poslednja studija pruža važne informacije o tome kako jednostavne promene u našim svakodnevnim navikama, poput vremena doručka, mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje. Otkrića naglašavaju da nije samo stvar onoga što jedemo, već i kada to jedemo.

  Jednostavna adaptacija, poput doručkovanja pre 8 izjutra, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za gotovo 60%. Ovo je snažna poruka za sve nas, posebno za one koji su u riziku od ove bolesti.

  Dok nastavljamo da se borimo protiv globalne epidemije dijabetesa, ova studija nas podseća da su nekad najefikasnija rešenja i najjednostavnija. Rani doručak za dijabetičare može biti ključan za bolju kontrolu ove bolesti. Ali i deo strategije za održavanje zdravlja i dalju prevenciju dijabetesa za one koji su u potencijalnoj opasnosti.

  Autor: Nebojša Janković

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *