Omega-3 masne kiseline mogu usporiti progresiju ALS-a ili Lu Gerigove bolesti

 • 24/06/2023
 • 0
Prehrambeni proizvodi bogati Omega-3 masnim kiselinama: file lososa, povrće, bobice, orašasti plodovi, čia semenke, maslinovo ulje (Foto ilustracija: Envato)
Prehrambeni proizvodi bogati Omega-3 masnim kiselinama: file lososa, povrće, bobice, orašasti plodovi, čia semenke, maslinovo ulje (Foto ilustracija: Envato)

Prema novim istraživanjima, konzumacija omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA), može pomoći u usporavanju progresije bolesti kod pacijenata sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), poznatijom kao Lu Gerigova bolest. Ova studija je sprovedena od strane Harvard T.H. Chan School of Public Health i objavljena je 21. juna 2023. godine u časopisu Neurology.

U ovom tekstu možete pročitati:

 • Veza između Omega-3 masne kiseline i ALS
 • Rezultati istraživanja
 • Da li razumemo šta je ALS ili Lu Gerigova bolest?
 • Omega-3 masne kiseline: Ključ za zdravlje mozga, očiju i emocionalnog blagostanja
 • Nada za bolji kvalitet života onima koji se bore sa ALS
 • Veza između Omega-3 masne kiseline i ALS

  U dubljoj analizi odnosa između omega-3 masnih kiselina i ALS-a, istraživači su sproveli sveobuhvatnu studiju sa 449 osoba koje žive sa ovom bolešću. Kao deo ovog ispitivanja, naučnici su pažljivo pratili stepen simptoma svakog učesnika i kako se njihova bolest razvijala tokom vremena. Da bi to postigli, koristili su ocenjivačku skalu od 0 do 40, gde su više ocene ukazivale na manje ozbiljne simptome bolesti.

  Istraživači su takođe izmerili nivoe omega-3 masnih kiselina u krvi svakog učesnika. Na osnovu ovih merenja, učesnici su podeljeni u četiri grupe, od onih sa najvišim do onih sa najnižim nivoima omega-3 masnih kiselina. Ova podela je omogućila naučnicima da prate kako različiti nivoi ovih kiselina mogu uticati na progresiju ALS-a.

  Nakon 18 meseci, istraživači su ponovo procenili fizičku funkcionalnost svake grupe.

  Rezultati istraživanja

  Otkriveno je da alfa-linolenska kiselina (ALA) pokazuje najviše koristi od svih omega-3 masnih kiselina, jer je najjače povezana sa sporijim padom i smanjenim rizikom od smrti. Od 126 učesnika koji su preminuli u roku od 18 meseci od početka studije, 33% pripadalo je grupi sa najnižim nivoima ALA, dok je 19% pripadalo grupi sa najvišim nivoima ALA.

  Pored toga, dve dodatne masne kiseline bile su povezane sa smanjenjem rizika od smrti tokom perioda studije: eikosapentaenska kiselina, druga omega-3 masna kiselina koja se nalazi u ribi i ribljem ulju, i linolna kiselina, omega-6 masna kiselina koja se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenkama.

  Da li razumemo šta je ALS ili Lu Gerigova bolest?

  Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznata i kao Lu Gerigova bolest, je stanje koje utiče na naš nervni sistem, posebno na nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. Ove ćelije, koje su ključne za kontrolu naših mišića, postepeno gube svoju funkciju, što dovodi do gubitka mišićne kontrole. Nažalost, kako vreme prolazi, ova bolest se pogoršava.

  Prvi simptomi ALS-a mogu biti suptilni i često se manifestuju kao slabost u ruci ili nozi, problemi sa gutanjem ili nejasan govor. Međutim, kako bolest napreduje, ALS počinje da utiče na kontrolu mišića koji su nam potrebni za osnovne životne funkcije kao što su kretanje, govor, jelo i disanje. Trenutno, nažalost, ne postoji lek za ovu fatalnu bolest1.

  Kako ALS napreduje, obično počinje da utiče na ekstremitete kao što su ruke, noge, ruke ili noge, a zatim se širi na druge delove tela. Kako više nervnih ćelija umire, mišići postaju sve slabiji, što na kraju utiče na sposobnost žvakanja, gutanja, govora i disanja

  Omega-3 masne kiseline: Ključ za zdravlje mozga, očiju i emocionalnog blagostanja

  Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masnih kiselina koje su ključne za brojne funkcije u našem telu. Poznate su po svojim antiinflamatornim svojstvima i igraju ključnu ulogu u funkciji mozga i rastu i razvoju.

  Najpoznatije omega-3 masne kiseline su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). ALA se uglavnom nalazi u biljnim uljima kao što su laneno seme, soja i kanola. EPA i DHA su prisutne u ribljem mesu, morskim plodovima i algama.

  Zanimljivo je da naše telo može da pretvori ALA u EPA i DHA, ali ovaj proces je obično nedovoljno efikasan. Zato je važno da se omega-3 masne kiseline unose dodatno kroz ishranu ili suplemente.

  Manje poznata činjenica je da su omega-3 masne kiseline ključne za zdravlje očiju. DHA je glavni strukturalni sastojak retine oka, a nedostatak DHA može dovesti do problema sa vidom. Takođe, istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu da igraju ulogu u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

  Koliko su omega 3 masne kiseline stvarno dobre po naše zdravlje pročitajte više OVDE.

  Nada za bolji kvalitet života onima koji se bore sa ALS

  Ova studija otvara novo poglavlje u borbi protiv ALS-a, ističući potencijal omega-3 masnih kiselina, posebno ALA, kao mogućeg saveznika u usporavanju progresije ove bolesti. Iako je put do definitivnih odgovora još uvek dug i zahteva dalja istraživanja, ova otkrića donose tračak svetlosti u mračnom tunelu ALS-a. Ona naglašavaju da, iako ne možemo uvek kontrolisati ono što nam život donosi, možemo kontrolisati našu ishranu. I možda, samo možda, ta kontrola može doneti nadu za bolji kvalitet života onima koji se bore sa ALS-om

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *