Pametne bolnice: Kako tehnologija menja iskustvo pacijenata i značaj interoperabilnosti

  • 06/08/2023
  • 0
Pametne bolnice - Budućnost zdravstvene zaštite (Foto ilustracija: Envato)

U eri digitalizacije, pametne bolnice koriste najnovije tehnologije poput 5G mreža, uređaja povezanih sa Internet stvarima (Internet of Things – IoT) i veštačke inteligencije (AI) kako bi unapredile iskustvo pacijenata i optimizovale operacije. Međutim, ključni izazov, kako se navodi u istraživanju HealthTech Magazina, ostaje povezivanje ovih tehnologija kroz interoperabilnost.

Uvođenje pametnih tehnologija u zdravstvene sisteme

Zdravstveni sistemi širom sveta sve više se oslanjaju na napredne tehnologije kako bi unapredili rad bolnica i pružili bolju negu pacijentima. Uz pomoć 5G mreža, IoT uređaja i veštačke inteligencije, bolnice postaju efikasnije i prilagođenije potrebama pacijenata. Dr. Jeffrey Ferranti, glavni digitalni oficir i stariji potpredsednik Duke University Health System, ističe da je digitalizacija postala ključni deo iskustva nege pacijenata. On naglašava da će ove nove alatke neizbežno postati deo medicine u budućnosti.

Veštačka inteligencija i IoT u službi pacijenata

Kristin Myers, izvršna potpredsednica i dekan za digitalnu i informacionu tehnologiju Mount Sinai Health System, ističe da njihova organizacija već koristi AI chatbotove za pomoć pacijentima u zakazivanju pregleda. Osim toga, primenjuju se i prediktivni algoritmi koji unapređuju klinički kvalitet, sigurnost i iskustvo pacijenata. IoT senzori prate medicinsku opremu i obaveštavaju osoblje o mogućim kvarovima ili potrebama za održavanjem u realnom vremenu, čime se smanjuje vreme neaktivnosti i rizik od kvarova.

Uloga IoT u pametnim bolnicama

Dr. Harvey Castro, lekar i konsultant za zdravstvenu zaštitu, ističe da je IoT postao ključna tehnologija u inteligentnim bolnicama. Uređaji poput pametnih satova i fitness trakera postaju sve češći alati za praćenje vitalnih zdravstvenih parametara poput srčanog ritma i nivoa kiseonika u krvi. Ovi uređaji omogućavaju zdravstvenim radnicima da donose proaktivne odluke na osnovu trendova i predikcija, čime se revolucionariše personalizovana medicina.

Investiranje u pametne bolnice

David Graham, glavni medicinski informacioni oficir u LifeBridge Health, naglašava da investiranje u pametnu bolničku tehnologiju zahteva promišljanje o budžetima kako bi se omogućila šira upotreba ovih alata. On veruje da će tehnologije poput 5G, IoT i AI nastaviti da unapređuju negu pacijenata. Ali će takođe poboljšati ishode za pružaoce usluga, smanjujući stope izgaranja i čineći pružanje nege efikasnijim. Graham ističe da zdravstveni sistemi treba da usvoje kolaborativniji pristup i dele najbolje prakse. A sve sa ciljem da bi pomogli drugim organizacijama da donose pametne odluke.

Značaj interoperabilnosti u pametnim bolnicama

Interoperabilnost među zdravstvenim IT sistemima ključna je za nesmetano funkcionisanje pametne bolnice. Dr. Castro objašnjava da spajanje različitih sistema i uređaja često dovodi do složene mreže tehnologija. Bez interoperabilnosti, podaci prikupljeni iz različitih sistema mogu ostati izolovani, što dovodi do neefikasnosti i ometa koordiniranu negu. Prepoznajući ovo, zdravstvene industrije širom sveta prave korake ka usvajanju standarda koji poboljšavaju interoperabilnost, uključujući Health Level Seven International, skup standarda za razmenu i razvoj elektronskih zdravstvenih kartona.

Budućnost zdravstvene zaštite: Povezivanje tehnologije i nege pacijenata

Tehnologija se brzo razvija i postaje sveprisutna u svim aspektima našeg života, uključujući i zdravstvenu zaštitu. Pametne bolnice predstavljaju budućnost zdravstvene zaštite. Nude optimizovane operacije i bolje iskustvo pacijenata kroz upotrebu naprednih tehnologija. Međutim, ključ uspeha leži u pravilnom povezivanju ovih tehnologija i osiguranju njihove interoperabilnosti. Dok se tehnologija nastavlja razvijati, tako će i način na koji pružamo i primamo zdravstvenu zaštitu postati sve sofisticiraniji i prilagođeniji potrebama pacijenata.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *