Kako ekstremne vrućine utiču na život osoba sa invaliditetom? Apel za adekvatnu podršku

  • 26/06/2023
  • 0
Ekstremne vrućine: Nepravedan teret za osobe sa invaliditetom (Foto ilustracija: Envato)
Ekstremne vrućine: Nepravedan teret za osobe sa invaliditetom (Foto ilustracija: Envato)

Klimatske promene donose sve ekstremnije vremenske uslove, a posebno su uočljive ekstremne vrućine. Ali, kako ove promene utiču na osobe sa invaliditetom?

Osobe sa invaliditetom u Španiji i drugim evropskim zemljama nesrazmerno su pogođene nezapamćenim ekstremnim vrućinama, upozorava vodeća organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), apelujući na vlasti da pruže adekvatnu podršku, prenosi Reuters.

Prema izveštaju Human Rights Watch-a (HRW), osobe sa invaliditetom su nesrazmerno pogođene ekstremnim vrućinama. Ove osobe se suočavaju sa rizikom od smrti, fizičkog, socijalnog i mentalnog stresa usled visokih temperatura.

Neki ljudi sa invaliditetom su skloniji zdravstvenim stanjima ili koriste lekove koji mogu uticati na sposobnost tela da se prilagodi visokim temperaturama. Osim toga, visoke temperature mogu ograničiti mobilnost osoba sa invaliditetom, često ih primoravajući da ostanu kod kuće. Ovo može dovesti do socijalne izolacije, što dodatno utiče na njihovo mentalno zdravlje, stoji u upozorenju HRW.

Jonas Bull, asistent istraživača za prava osoba sa invaliditetom u HRW, rekao je za Reuters da nepristupačni urbani prostori pogoršavaju problem. Bull je naveo da se njegovo istraživanje fokusiralo na Španiju, ali se može primeniti i na druge zemlje u Evropi, koja je, prema naučnicima, kontinent koji se najbrže zagreva na planeti.

U Španiji, koja je prošlog leta doživela rekordne toplotne talase, nacionalni plan za rešavanje posledica klimatskih promena navodi akcije za zaštitu „ranjivih“ populacija, ali ne predlaže nikakve specifične mere za osobe sa invaliditetom. HRW je intervjuisao 33 osobe sa invaliditetom u španskoj regiji Andaluzija i svi su rekli da se „osećaju zapostavljeno“ tokom toplotnih talasa.

Toplotni talasi su prošle godine prouzrokovali oko 16.000 smrtnih slučajeva širom Evropa, ali neke zemlje, uključujući i Španiju, ne daju podatke koliko je od tog broja preminulih osoba sa invaliditetom.

Klimatske promene su globalni problem koji zahteva inkluzivne i sveobuhvatne odgovore. Bez pravilne podrške i zastupljenosti, osobe sa invaliditetom će nastaviti da nesrazmerno trpe posledice ekstremnih vremenskih uslova. Potrebno je da vlasti pruže adekvatnu podršku i uključe ove osobe u procese planiranja kako bi se osigurala njihova zaštita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *