Periodično gladovanje ili brojanje kalorija: Koja metoda je naučno potvrđena za bolje zdravlje?

  • 28/06/2023
  • 0
Izbor idealne dijete: Gladovanje ili brojanje kalorija? (Foto ilustracija: Envato)
Izbor idealne dijete: Gladovanje ili brojanje kalorija? (Foto ilustracija: Envato)

Svako od nas je barem jednom pokušao da se oslobodi viška kilograma. Ali, šta je efikasnije – periodično gladovanje ili brojanje kalorija?

Ovo je pitanje koje je mučilo mnoge entuzijaste zdravlja i fitnesa. Sada, nauka ima odgovor. Najnovija istraživanja bacila su svetlo na ovu temu, pružajući nam pregled koja metoda može biti najefikasnija za kontrolu težine i smanjenje kardio-metaboličkog rizika. Ukoliko ste ikada bili u dilemi između ova dva pristupa, ovaj tekst je pravi putokaz za vas.

Poređenje metoda: Gladovanje ili brojanje (smanjenje unosa) kalorija?

U potrazi za najefikasnijim načinom za gubitak težine, istraživači sa Univerziteta u Illinoisu u Chicagu sproveli su detaljno istraživanje na ovu temu. U studiji je učestvovalo 90 gojaznih odraslih osoba, a cilj je bio da se utvrdi da li je periodično gladovanje ili smanjenje kalorija efikasnije za kontrolu težine i smanjenje kardio-metaboličkog rizika.

Učesnici su bili nasumično raspoređeni u jednu od tri grupe. Prva grupa je praktikovala 8-časovno periodično gladovanje (jeli su od podneva do 20h, bez brojanja kalorija). Druga grupa je smanjila kalorije u svojoj ishrani (smanjenje 25% dnevnog unosa kalorija). A treća grupa, kontrolna, nije menjala svoje navike dnevne ishrane. Grupa koja je praktikovala periodično gladovanje i grupa koja je smanjila kalorije redovno su se sastajale sa nutricionistima.

Rezultati i preporuke istraživača

Autori su otkrili da su učesnici koji su praktikovali periodično gladovanje konzumirali 425 kalorija manje dnevno u poređenju sa kontrolnom grupom. Ova smanjena konzumacija kalorija rezultirala je značajnim gubitkom težine. Učesnici u ovoj grupi izgubili su u proseku oko 10 kilograma više od kontrolne grupe nakon 12 meseci aktivne i disciplinovane dijete.

S druge strane, grupa koja je smanjila unos kalorija, onosila je u svoj organizam 405 kalorija manje dnevno. Iako je ovo manje od smanjenja koje je postigla grupa koja je praktikovala periodično gladovanje, učesnici u ovoj grupi su ipak izgubili impresivnih 12 kilograma više nakon jedne godine u poređenju sa kontrolnom grupom.

Važno je napomenuti da su učesnici pokazali visoku disciplinu tokom perioda na dijeti. Ovo ukazuje da su obe metode bile prihvatljive za učesnike i da su se lako uklopile u njihove svakodnevne rutine. Dobijeni rezultati naglašavaju potencijal periodičnog gladovanja i smanjenja kalorija kao praktičnih i efikasnih strategija za gubitak težine.

Svakako, autori studije i kompletnog istraživanja sugerisali su i preporuku, na osnovu dobijenih rezultata, da izbor strategije za gubitak viška kilograma, odnosno dijete, treba da bude prilagođen svakom pojedincu, a ne samo zasnovan na tome koja dijeta može biti efikasnija u opštem smislu. Rezultati kažu, prema njihovim zaključcima, da su obe metode podjednako efikasne, ali da svakako postoji potreba za daljim istraživanjima kako bi se preciznije utvrdilo ko bi mogao najviše da se okoristi od svake od ovih strategija.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *