Veštačka Materica: Nova prilika u borbi za život prevremeno rođenih beba

  • 01/07/2023
  • 0
Fetus u materici (Foto Ilustracija: Envato)

Španski istraživači su na putu da ostvare nešto što bi moglo da promeni neonatalnu negu zauvek. Oni su na putu da razviju veštačku matericu, tehnologiju koja bi mogla da pruži novu nadu za preživljavanje najranjivijih među nama – ekstremno prevremeno rođenih beba.

Veštačka materica: Budućnost neonatalne nege

U doba kada medicinska nauka neprestano iznenađuje svojim dostignućima, tim istraživača u Barseloni ne samo da pravi iskorak napred, već pravi skok u budućnost. Rad naučnika na veštačkoj materici, kako je preneo Reuters, tehnologiji koja bi mogla da bude pravi spas za život za ekstremno prevremeno rođene bebe, izaziva i divljenje i nadu.

Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj da stvori okruženje koje ne samo da oponaša, već i uspešno replicira prirodne uslove ženske materice. Veštačka materica bi potencijalno mogla da održava prevremeno rođene bebe živim i zdravim izvan tela njihove majke.

Iako koncept može da zvuči kao iz romana naučne fantastike, istraživači su već postigli obećavajuće rezultate. U testovima na životinjama, uspeli su da održe fetuse živim 12 dana u ovom veštačkom okruženju, što je značajan uspeh koji donosi nadu za buduće ljudske primene.

Kako veštačka materica može promeniti sudbinu prevremeno rođenih beba?

Veštačka materica je, u suštini, vreća ispunjena tečnošću koja oponaša uslove unutar majčine materice. Pruža fetusu neophodne hranljive materije i kiseonik, dok istovremeno uklanja otpadne materije. Ovo okruženje omogućava fetusu da nastavi da se razvija kao što bi to prirodno činio, ali sa medicinskim stručnjacima koji mogu da nadgledaju i intervenišu ako je potrebno.

Iako je tehnologija još uvek u ranoj fazi, potencijalne koristi su ogromne. Svake godine, mnoge prevremeno rođene dece se bukvalno bori za život zbog nedovoljno razvijenih organa. Veštačka materica bi mogla da pruži ovim bebama dodatno vreme koje im je potrebno da se u potpunosti razviju pre nego što se suoče sa spoljnim svetom.

Put ka potpuno funkcionalnoj veštačkoj materici je još uvek u toku, ali napredak koji su postigli španski istraživači je svetionik nade. Ova tehnologija bi mogla da redefiniše neonatalnu negu i pruži životnu liniju najranjivijima među nama. Dok stojimo na pragu ove nove ere, možemo se samo diviti potencijalu medicinske nauke da ‘prevari prirodu’ i spasi živote.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *