Dr Marija Glavinić: Pravilna samokontrola u dijabetesu izuzetno je bitna

  • 26/11/2021
  • 0
dijabetes-glikemija

U Srbiji je registrovano oko 750.000 obolelih od dijabetesa, koji se svakodnevno bore sa održavanjem stabilne glikemije, što nije lako ako nemaju glukometar, već moraju na kontrole u domove zdravlja ili bolnice.

Odlazak na kontrolu je sada posebno otežan zbog pandemije korona virusa, pa je značaju samokontrole i primene novih tehnologija u dijagnostici, još više došao do izražaja.

Dr Marija Glavinić
Dr Marija Glavinić

Objašnjenja smo potražili kod dr Marije Glavinić, endokrinologa iz DZ Zemun, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa pacijentima obolelim od dijabetesa.

Govoreći o uticajima digitalizacije i primene novih tehnologija u sferi dijagnostike i lečenja dijabtesa, dr Glavinić kaže: „Digitalizacija se proširila na većinu sfera ljudskog života, a medicina je jedna od grana koja je razvojem tehnologije dobila izuzetno mnogo, samim tim i naši pacijenti, jer su i aparati za merenje šećera u krvi takođe usavršavani“.

Ona ističe da se puno govorilo o značaju samokontrole u dijabetesu, naročito kod osoba obolelih od dijabetesa na terapiji koja nosi rizik od hipoglikemija, ali nikad ne škodi ponoviti da je dobra samokontrola izuzetno bitna za dobru i postojano stabilnu glikoregulaciju, tj. za ostvarivanje terapijskog cilja. Za većinu obolelih od dijabetesa to je Hba1c manji od 7%.

Šta omogućavaju savremeni glukometri?

Uz pomoć savremenih glukomera, koje je moguće očitati i bez merenja Hba1c, može se proceniti glikoregulacija uz grafički prikaz kretanja vrednosti šećera u toku određenog vremenskog perioda – 1, 3, 7, 15 dana ili par meseci, u zavisnosti od problema koji želite da identifikujete. Kako objašnjava dr Glavinić, za razliku od Hba1c, koji nam pokazuje samo prosečnu vrednost glikemija, očitavanjem glukomera možemo videti i kako šećeri variraju u toku dana/nedelje/meseca, što je takođe veoma bitno, jer ova varijabilnost utiče na razvoj dugoročnih komplikacija dijabetesa, dok kod učestalih padova šećera pomaže da procenimo rizik od onih opasnih, po život ugražavajućih.

Grafički prikaz glikemije

Omogućena online komunikacija lekara i pacijenata

Sa novim tehnologijama je sada omogućeno da osoba koja kontroliše šećere i zdravstveni radnik koji vrši analizu podataka, ne moraju da budu u istoj prostoriji. Preko platformi za deljenje podataka moguće je komunicirati sa pacijentom, praviti virtuelnu ordinaciju i dogovoriti se o potrebi dolaska u zdravstvenu ustanovu. Ovaj vid komunikacije dobija na značaju u poslednje dve godine, sa pojavom i eskalacijom Kovid 19 pandemije.

Dr Glavinić naglašava da je zdravstveno osoblje sve manje dostupno, jer ih je većina u Kovid sistemu, a i pritisak na one koji su van istog je ogroman, tako da su ovakvi vidovi komunikacije način da se ostvari kontinuitet zdravstvene nege koji je osobama koje boluju od hroničnih bolesti neophodan.

Pored toga što omogućavaju već navedenu komunikaciju bez kontakta između obolelih od dijabetesa i zdravstvenih radnika, savremeni aparati za merenje šećera postaju sve precizniji, pouzdaniji. Ono što je naročito bitno je da postaju lakši za korišćenje. Ovakvi aparati nove generacije prisutni su i na tržištu Srbije i mogu se rezervisati brzo i jednostavno putem sajta Accu-chek, sa mogućnošću odabira apoteke, datuma i vremena za preuzimanje aparata, te je dovoljno otići u apoteku u dogovorenom terminu i preuzeti ga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *