Virus Zapadnog Nila u Srbiji: Prvi registrovani slučajevi i kako se zaštititi

 • 26/07/2023
 • 0
Glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je vrsta komarca Culex pipiens, koja je odomaćena i kod nas (Foto ilustracija: Envato)
Glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je vrsta komarca Culex pipiens, koja je odomaćena i kod nas (Foto ilustracija: Envato)

U Srbiji su registrovana prva dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila ove godine, prema izveštajima Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’. Ova vest dolazi kao podsetnik na važnost preduzimanja mera zaštite protiv komaraca, glavnih prenosioca ovog virusa. U ovom članku ćemo se detaljnije baviti ovim slučajevima, simptomima virusa Zapadnog Nila, kao i načinima prevencije.

U ovom tekstu pročitajte:

 • Potvrđeni prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila na teritorijama Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga
 • Groznica Zapadnog Nila: Simptomi i lečenje
 • Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila? Saveti za prevenciju
 • Važnost preventivnih mera u borbi protiv virusa Zapadnog Nila
 • Najčešće postavljena pitanja u vezi sa virusom Zapadnog Nila
 • Potvrđeni prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila na teritorijama Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ potvrdio je prva dva slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji. Osobe koje su zaražene virusom nalaze se na teritorijama Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa je vrsta komarca Culex pipiens, koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

  Groznica zapadnog Nila: Simptomi i lečenje

  Kod oko 80% zaraženih osoba, infekcija protiče asimptomatski. Otprilike 20% inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, a ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Ovi simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

  Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teže kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanice i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

  Nema specifične terapije protiv groznice Zapadnog Nila. Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci. U slučaju teže kliničke slike, oboleli se hospitalizuje.

  Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila? Saveti za prevenciju

  Radi smanjenja rizika od prenosa virusa, Batut savetuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca – upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom i nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najefikasniji način prevencije je sprečiti ubod komarca. Izbeći izlaganje komarcima u vreme njihove najveće aktivnosti, u sumrak i zoru. Izbeći područja sa velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.). Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte, na otkrivenim delovima tela. Nositi odeću koja pokriva ruke i noge. U cilju smanjenja broja komaraca u zatvorenom prostoru koristiti zaštitne mreže na prozorima i zaštitna sredstva (preparate) u vidu tableta, tečnosti i slično. Smanjenje broja komaraca na otvorenom, gde se radi, igra ili boravi, postiže se isušivanjem izvora stajaće vode koja je potrebna za sve faze razvoja komaraca i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci.

  Važnost preventivnih mera u borbi protiv virusa Zapadnog Nila

  U svetlu ovih novih slučajeva, građani Srbije se podsećaju na važnost preduzimanja preventivnih mera protiv uboda komaraca, posebno tokom letnjih meseci. Ovo uključuje nošenje zaštitne odeće, upotrebu repelenata i izbegavanje područja sa visokom koncentracijom komaraca. Takođe, važno je biti svestan simptoma groznice Zapadnog Nila, uključujući groznicu, glavobolju, mučninu i povraćanje, kako bi se na vreme potražila medicinska pomoć.

  Najčešće postavljena pitanja u vezi sa virusom Zapadnog Nila

  • Šta je virus Zapadnog Nila?

  Virus Zapadnog Nila je infektivno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Prvi put je identifikovan 1937. godine u oblasti Zapadnog Nila, u Ugandi (Afrika).

  • Koji su simptomi virusa Zapadnog Nila?

  Simptomi mogu uključivati groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, otok limfnih žlezda ili pojavu ospe na koži. Međutim, oko 80% zaraženih osoba ne pokazuje simptome.

  • Kako se prenosi virus Zapadnog Nila?

  Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca. Komarci se zaraze kada sisaju krv zaraženih ptica.

  • Kako se može sprečiti zaraza virusom Zapadnog Nila?

  Najefikasniji način prevencije je sprečavanje uboda komaraca. To uključuje izbegavanje izlaganja komarcima u vreme njihove najveće aktivnosti, upotrebu repelenata, nošenje odeće koja pokriva ruke i noge, i izbegavanje područja sa velikim brojem insekata.

  • Kako se leči virus ili groznica Zapadnog Nila?

  Nema specifične terapije za virus Zapadnog Nila. U većini slučajeva, bolest se završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci. U težim slučajevima, pacijenti se hospitalizuju.

  • Ko je najviše u riziku od virusa Zapadnog Nila?

  Svi su podložni infekciji, ali osobe starije od 50 godina imaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti.

  • Da li postoji vakcina protiv virusa Zapadnog Nila?

  Trenutno ne postoji vakcina za ljude, ali su istraživanja u toku.

  • Kada je sezona virusa Zapadnog Nila u Srbiji?

  Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji obično traje od juna do novembra.

  Autor: Nebojša Janković / batut.org.rs, zdravlje.org.rs

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *