Omikron duže opstaje na plastičnim podlogama i koži

 • 01/02/2022
 • 0
Omikron duže opstaje
Nova studija otkriva kako je evolucija Omikron soju možda pomogla da postane dominantniji. Omikron duže opstaje na plastičnim površinama i koži od drugih sojeva, povećavajući verovatnoću da se širi dodirom. (foto:Pixabay)

Ustanovljeno je da se najlakše prenosi, ali najnovija studija otkriva da Omikron duže opstaje na plastičnim podlogama i na koži. I to čak može da se zadrži preko 200 sati.

Omikron duže opstaje na plastici i koži

Dva najnovija glavna soja virusa SARS-CoV-2 pokazali su da se brže prenose od svojih prethodnika. Stručnjaci se sve više slažu da se virus širi prvenstveno vazdušnim putem.

Međutim, nova studija otkriva kako je evolucija Omikron soju možda pomogla da postane dominantniji. Omikron duže opstaje na plastičnim površinama i koži od drugih sojeva, povećavajući verovatnoću da se širi dodirom.

Prema novoj studiji, Omikron traje na plastici skoro 200 sati, a na koži oko 21 sat.

„Naša studija je pokazala da su na plastičnim površinama i površinama kože, Alfa, Beta, Delta i Omikron sojevi pokazali više od dva puta duže vreme preživljavanja od onih kod soja Vuhan i održavali infektivnost više od 16 sati na površini kože. Visoka ekološka stabilnost ovih VOC [varijanti koje izazivaju zabrinutost] mogla bi povećati rizik od prenošenja kontakta i doprineti širenju virusa,” objašnjavaju autori studije.

Profesorka Lorna Heris sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji, koja nije bila uključena u istraživanje, rekla je za Medical News Today:

„Ovo izgleda kao zanimljiva studija i pažljivo sprovedena.“

Od svih sojeva Omikron duže opstaje na plastici

Studija je pokazala koliko je trajanje raznih sojeva COVID-19 na plastičnoj podlozi:

 • Originalni soj SARS-CoV-2 preživljava 56 sati.
 • Alfa soj preživljava 191,3 sata.
 • Beta soj opstaje 156,6 sati.
 • Gama soj preživljava 59,3 sata.
 • Delta soj opstaje 114 sati.
 • Omikron soj opstaje 193,5 sati.

Ovo pokazuje da Omikron opstaje duže od ostalih sojeva na plastičnoj podlozi

Omikron duže opstaje i na koži

Istraživači su takođe otkrili da različiti sojevi virusa opstaju na koži leševa različit vremenski period:

 • Originalni soj SARS-CoV-2 preživljava 8,6 sati.
 • Alfa soj opstaje 19,6 sati.
 • Beta soj opstaje 19,1 sat.
 • Gama soj opstaje 11 sati.
 • Delta soj preživljava 16,8 sati.
 • Omikron soj preživljava 21,1 sat

I na ovom slučaju vidi se da Omikron duže opstaje na ovoj podlozi od drugih sojeva.

Veza između dužine ostanka i prenošenja

omikron soj
Novi omikron soj koronavirusa otkriven je u Južnoj Africi. Naučnici u Južnoj Africi istakli su ga kao potencijalno zabrinjavajuću varijantu. (foto:Pixabay)

Autori upozoravaju da ih je spoljno okruženje u kojem su prikupili uzorci virusa moglo kompromitovati. Drugi mogući uticaj je mogao biti tečnost koju su istraživači koristili za pripremu uzoraka kože na kojima su procenili prisustvo Omikrona.

Osim toga, ističu, za sada su nepoznati razlozi za opstajanje Omikrona. Konačno, napominju autori, „odnos između količine virusa koji je ostao na površini i rizika od prenošenja još uvek je nejasan u ovoj fazi“.

Za sada sugerišu da je najbolje vreme preživljavanja za soj uzeti u obzir prvenstveno kao referentnu vrednost dok naučnici ne otkriju nešto više.

Infektivne podloge

Većina infekcija Omikronom najverovatnije se javlja putem čestica u vazduhu. Dr Ameš Ašok Adalja iz Univerziteta Džon Hopkins, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je za Medical News Today:

Čak i ako sojevi Omikron i Delta imaju veću stabilnost životne sredine od prethodnih verzija SARS-CoV-2, površinski prenos i dalje igra relativno malu ulogu u prenošenju ovog virusa.“

Dr Lorna Heris se složila sa ovom tezom.

Glavna stvar koju bih ovde iznela je koliko je uobičajeno prenošenje fomita, uz sve više dokaza da je ovo prvenstveno virus koji se prenosi vazduhom. Ipak, sve mere za sprečavanje prenošenja su dobrodošle i uverljivo je da su svi sojevi inaktivirani na koži pod uslovom da ljudi koriste gel za ruke sa odgovarajućim sadržajem alkohola.“

Studija je otkrila da nanošenje sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola na kožu u trajanju od 15 sekundi čini sve varijante SARS-CoV-2 bezopasnim.

Pranje ruku je uvek dobra praksa“, rekao je dr Ameš Ašok Adajla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *