Promena ishrane može spasiti život: Šest ključnih vrsta namirnica koje smanjuju rizik od srčanih bolesti

  • 09/07/2023
  • 0
Zdrava hrana za vaše srce (Foto ilustracija: Envato)

Sa gotovo 18 miliona smrtnih slučajeva u 2019. godini, kardiovaskularne bolesti su postale vodeći uzrok smrti na globalnom nivou. Ali, šta ako bi rešenje za ovaj globalni zdravstveni problem moglo biti tako jednostavno kao, na primer, promena naših navika i režima ishrane?

Novo istraživanje otkriva da konzumacija šest ključnih namirnica može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj tekst će vam pokazati kako male izmene u režimu ishrane mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje.

Šest ključnih vrsta namirnica za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti

Univerzitet McMaster i Institut za istraživanje zdravlja populacije Hamilton Health Sciences (PHRI) sproveli su sveobuhvatno istraživanje sa ciljem da otkriju kako ishrana može uticati na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je obuhvatilo podatke iz 80 zemalja i uključivalo čak 245.000 osoba, čime je obezbeđena široka i raznolika baza podataka.

Metodologija istraživanja bila je jedinstvena. Tim istraživača odlučio je da se fokusira na šest ključnih vrsta namirnica koje su se pokazale korisnim u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ove namirnice uključuju: voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, ribu i mlečne proizvode sa višim nivoom masnoća.

Glavni nalazi istraživanja pokazali su da redovna konzumacija ovih ključnih namirnica može biti ključ za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara – dva glavna uzročnika koji su odgovorni za 85% smrti povezanih sa kardiovaskularnim bolestima.

Lista ključnih vrsta namirnica sa benefitima

Voće i povrće, koje su uvek bili poznati kao zdrave namirnice, potvrđeni su kao ključni elementi u prevenciji srčanih bolesti. Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima koji pomažu u smanjenju upala i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Mahunarke i orašasti plodovi su takođe istaknuti kao važni za zdravlje srca. Mahunarke, kao što su pasulj, sočivo i grašak, su odličan izvor biljnih proteina i vlakana. Orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi i lešnici, su bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima.

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za zdravlje srca. Redovna konzumacija ribe može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Možda najiznenađujući nalaz istraživanja je da punomasni mlečni proizvodi mogu biti korisni za zdravlje srca. Iako se često smatraju nezdravim, oni su bogati kalcijumom, proteinima i drugim ključnim nutrijentima.

Na kraju, cela zrna su potvrđena kao važan deo zdrave ishrane. Cela zrna, kao što su ovas, smeđi pirinač i celo zrno pšenice, su bogati vlaknima i mogu pomoći u smanjenju holesterola i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Novi pristup ocenjivanju ishrane: Uvod u PURE Healthy Diet Score“

Jedan od ključnih doprinosa ovog istraživanja je razvoj novog sistema za ocenjivanje kvaliteta ishrane, poznatog kao PURE Healthy Diet Score. Ovaj sistem je razvijen od strane istraživačkog tima sa Univerziteta McMaster i PHRI, sa ciljem da se bolje razume kako različite vrste ishrane utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

PURE Healthy Diet Score, ili na srpskom ‘PURE zdravi rejting ishrane’, nije samo još jedan sistem za ocenjivanje dijeta. Umesto da se fokusira na eliminaciju štetnih namirnica, ovaj sistem promoviše konzumaciju namirnica koje su dokazano korisne za zdravlje srca, uključujući prioritetno već pomenute – voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, ribu i mlečne proizvode sa visokim sadržajem masnoća.

Ovaj novi pristup ocenjivanju ishrane predstavlja veliku promenu u načinu na koji razmišljamo o zdravoj ishrani. On nam pokazuje da je fokus na konzumaciji zdravih namirnica jednako, ako ne i važniji, od eliminacije štetnih.

Kako primeniti PURE Healthy Diet Score u svakodnevnoj ishrani?

Možda se pitate kako možete primeniti ove nalaze u svojoj svakodnevnoj ishrani. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da uključite preporuke PURE Healthy Diet Score u svoj režim ishrane:

  1. Povećajte unos voća i povrća: Pokušajte da uključite barem jednu porciju voća ili povrća u svaki obrok. Ovo može biti jednostavno kao dodavanje banane u vašu jutarnju kašu ili serviranje salate uz večeru.
  2. Uključite više mahunarki i orašastih plodova: Dodajte mahunarke u svoje salate, supe i čorbe. Orašasti plodovi mogu biti odličan izbor za zdravu užinu.
  3. Jedite ribu barem dva puta nedeljno: Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Pokušajte da uključite ribu u svoju ishranu barem dva puta u svom nedeljnom meniju.
  4. Ne bojte se mlečnih punomasnih proizvoda: Mlečni proizvodi visokim nivoima masnoća, kao što su mleko, sir i jogurt, mogu biti deo zdrave ishrane. Oni su bogati kalcijumom, proteinima i drugim ključnim nutrijentima.
  5. Izaberite cela zrna umesto rafinisanih žitarica: Cela zrna, kao što su ovas, smeđi pirinač i celo zrno pšenice, su bogati vlaknima i mogu pomoći u smanjenju holesterola i održavanju normalnog krvnog pritiska.

Sve ove promene su jednostavne, ali mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje srca. Počnite polako i postepeno uključite ove promene u svoju svakodnevnu ishranu.

Grčka salata - Obrok salata sa idealnim skupom namirnica za zdravo srce (Foto ilistracija: Envato)
Grčka salata – Obrok salata sa idealnim skupom namirnica za zdravo srce (Foto ilistracija: Envato)

Male promene, veliki uticaj!

Zapamtite, nije potrebno da odmah napravite velike promene. Počnite polako, uključite jednu novu zdravu naviku u ishranu svake nedelje. Vremenom, ove male promene mogu dovesti do velikih poboljšanja u vašem zdravlju.

Na kraju, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u svojoj ishrani. Oni mogu pružiti personalizovane savete koji su prilagođeni vašim specifičnim zdravstvenim potrebama.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *