VIRTUHeart: Virtuelna stvarnost u službi unapređenja tretmana i lečenja srčanih bolesti

 • 09/06/2023
 • 0
Virtueheart je tehnološka inovacija koja koristi tehnologiju virtuelne stvarnosti radi unapređenja lečenja srčanih bolesti (Foto: https://www.bhf.org.uk)

Srčane bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti na globalnom nivou. Iz tog razloga, kontinuirano se ulaže u unapređenje metoda za lečenje ovih bolesti. Upravo u tom kontekstu, na nedavno održanoj konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva, istraživači su predstavili revolucionarnu tehnologiju pod nazivom VIRTUHeart. Ova inovativna tehnologija ima potencijal da transformiše pristup lečenju srčanih bolesti, nudeći nove perspektive i nadu milionima ljudi širom sveta.

U ovom tekstu možete pročitati:

 • Šta je VIRTUHeart tehnologija?
 • Kako VIRTUHeart menja tretman srčanih bolesti?
 • Perspektive VIRTUHeart tehnologije
 • Prekretnica u pristupu lečenja srčanih bolesti
 • Šta je VIRTUHeart tehnologija?

  VIRTUHeart predstavlja inovativnu tehnologiju koja koristi moć računarskog modelovanja kako bi unapredila lečenje srčanih bolesti. Ova tehnologija, razvijena na Univerzitetu u Šefildu, funkcioniše tako što simulira test poznat kao Fractional Flow Reserve (FFR) pomoću samo slika dobijenih angiogramom.

  Angiogram je test koji omogućava lekarima da pregledaju koronarne arterije pacijenta i provere postojanje blokada. Ali, interpretacija angiograma može biti izazovna kada je arterija samo delimično blokirana, a to može predstavljati problem pri donošenju odluka o lečenju, posebno kod pacijenata sa složenom srčanom bolešću.

  Upravo tu nastupa VIRTUHeart tehnologija. Ona pretvara angiogram u „virtualni FFR“, stvarajući precizne kompjuterske modele krvnih sudova pacijenata. Ovaj pristup omogućava lekarima da izračunaju protok krvi i da bolje razumeju obim i prirodu blokada, omogućavajući preciznije i personalizovanije planiranje tretmana.

  Prikaz rada tehnologije VIRTUheart (Foto: https://www.virtuheart.com)
  Prikaz rada tehnologije VIRTUheart (Foto: virtuheart.com)

  Kao dodatak, VIRTUHeart potencijalno može da unapredi postupak FFR, koji je iako koristan, trenutno nedovoljno iskorišćen zbog različitih izazova kao što su vremenski pritisak, dostupnost, kompleksna anatomija i slično.

  VIRTUHeart tako pruža mogućnost za znatno poboljšanje u pružanju nege pacijentima sa srčanim bolestima, nudeći detaljniji uvid u stanje njihovih arterija i omogućavajući bolje, individualizovane planove lečenja.

  Kako VIRTUHeart menja tretman srčanih bolesti?

  Primena VIRTUHeart tehnologije već pokazuje potencijal da značajno izmeni pristup lečenju srčanih bolesti. Tim istraživača sa Univerziteta u Šefildu sproveo je studiju koja je ocenjivala uticaj ove tehnologije na lečenje pacijenata.

  Njihova otkrića su impresivna: upotreba VIRTUHeart tehnologije bi promenila tretman za više od 20% pacijenata. Ovo ne samo da bi omogućilo preciznije prilagođavanje tretmana svakom pacijentu, već bi u velikom broju slučajeva vodilo ka smanjenju potrebe za invazivnim procedurama, kao što je ugradnja stenta.

  Ovaj pristup ima višestruke koristi. Lekarima se pruža jasnija slika o arterijama pacijenta, omogućavajući im da prilagode tretman specifičnim potrebama svakog pacijenta. Osim što omogućava bolju usklađenost lečenja sa individualnim potrebama pacijenata, VIRTUHeart takođe može da oslobodi dragoceno vreme lekara i omogući efikasniju raspodelu resursa unutar zdravstvenog sistema.

  Uz sve to, istraživači trenutno istražuju dodatni uticaj koji bi ova tehnologija mogla imati ukoliko se široko primeni unutar zdravstvenih sistema, što bi moglo imati pozitivan uticaj na liste čekanja. Takođe, istraživači se nadaju da bi ova tehnologija mogla biti u primeni već u naredne tri godine.

  Perspektive VIRTUHeart tehnologije

  Istraživački tim na ovom projektu je trenutno usredsređen na potencijalnu široku primenu ove inovacije. Istraživanja koja su u toku treba da utvrde kako bi VIRTUHeart mogao da poboljša tretman za ljude sa drugim uobičajenim srčanim bolestima, kao što je angina. Ako ove dodatne studije budu uspešne, VIRTUHeart bi mogao postati još vredniji alat u borbi protiv srčanih bolesti.

  Međutim, nije samo medicinska zajednica ta koja prepoznaje potencijal ove inovacije. Profesor Sir Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske fondacije za srce, ističe da „tehnologije poput VIRTUHeart pokazuju veliku nadu za poboljšanje tretmana, smanjenje nepotrebnih intervencija, troškova, komplikacija i oslobađanje vremena lekara za tretman drugih pacijenata“.

  Prekretnica u pristupu lečenja srčanih bolesti

  Važno je, međutim, napomenuti da, iako je VIRTUHeart demonstrirao veliki potencijal, ova tehnologija je još uvek u fazi istraživanja. Šira primena ove tehnologije zahtevaće dodatno vreme i testiranje pre nego što postane uobičajen deo lečenja srčanih bolesti.

  Ipak, ako se pokaže uspešnim, VIRTUHeart tehnologija bi mogla da predstavlja prekretnicu u pristupu lečenju srčanih bolesti. Uz mogućnost da smanji broj nepotrebnih invazivnih postupaka i pruži individualizovanu terapiju, ova tehnologija bi mogla imati značajan uticaj na živote miliona pacijenata širom sveta.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *