Mačke kao potencijalni prenosnici COVID-19: Šta pokazuju nova naučna otkrića?

 • 06/06/2023
 • 0
Naučna studija potvrdila da su domaće mačke prenosioci virusa Covid-19 (Foto ilustracija: Envato)

Iako je Svetska zdravstvena organizacija i zvanično proglasila kraj pandemije COVID-19, naučnici širom sveta ne ostavljaju nijedan kamen nepreokrenutim u nastojanju da razumeju dinamiku prenosa ovog virusa. Najnovija istraživanja su se posvetila neočekivanoj oblasti – našim voljenim kućnim ljubimcima, tačnije, mačkama. Studije ukazuju da mačke možda nisu samo podložne SARS-CoV-2, virusu koji izaziva COVID-19, već da mogu igrati značajnu ulogu u njegovom prenosu, potencijalno čak i na ljude.

U ovom članku možete da pročitate:

 • Mačke – više od pasivnih prenosioca
 • Razotkrivanje dinamike prenosa
 • Implikacije za javno zdravlje i vlasnike kućnih ljubimaca
 • Razumevanje Uloge Mačaka u Prenosu COVID-19: Ključne Implikacije
 • Mačke – više od pasivnih prenosioca

  Studija objavljena u Microbiology Spectrum, časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, detaljno opisuje eksperiment osmišljen da ispita dinamiku prenosa SARS-CoV-2 kod mačaka. Eksperiment je uključivao 16 domaćih mačaka koje su bile direktno izložene virusu, indirektno izložene preko zaražene mačke, ili izložene kontaminiranom okruženju gde je bila smeštena zaražena mačka.

  Wim van der Poel, DVM, Ph.D., profesor za izučavanje zoonotskih virusa u istraživačkom centru na Univerzitetu Wageningen, komentarisao je značaj ovih nalaza, izjavom: „U praksi, nakon unosa SARS-CoV-2 u naše domaćinstvo, trebali bismo videti našu mačku kao deo porodice kada je u pitanju prenos virusa.“

  Razotkrivanje dinamike prenosa

  Složeni dizajn eksperimenta otkrio je da su sve mačke-davaoci (one direktno izložene virusu) postale zaražene i širile virus. Pored toga, studija je otkrila da su tri od četiri mačke koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom mačkom takođe dobile infekciju.

  Možda aspekt koji je kod istraživača izazvao najviše iznenađenja bila je sposobnost virusa da ostane održiv u okruženju kontaminiranom od strane zaraženih mačaka, što implicira da se SARS-CoV-2 mogao preneti indirektno kroz kontaminaciju okruženja. Međutim, zaraznost virusa u okruženju brzo opada, konstatuje studija.

  Implikacije za javno zdravlje i vlasnike kućnih ljubimaca

  Iako je jasno da se mačke mogu zaraziti i potencijalno preneti virus, važno je napomenuti da istraživači nisu izložili ljude zaraženim mačkama.

  „Moramo pretpostaviti da se vlasnici mačaka mogu zaraziti od mačaka zaraženih SARS-CoV-2, s obzirom da ove mačke izlučuju zarazni virus“, rekao je profesor Van der Poel.

  Ovi nalazi naglašavaju potrebu da se u strategijama za sprečavanje prenosa virusa uzmu u obzir svi članovi domaćinstva, uključujući kućne ljubimce.

  Razumevanje Uloge Mačaka u Prenosu COVID-19: Ključne Implikacije

  Istraživanje potencijalne uloge mačaka u prenosu SARS-CoV-2 pruža ključne uvide u širenje virusa. Iako se čini da mačke mogu da se zaraze i prenesu virus, rizik od prenosa kroz kontaminirano okruženje brzo opada tokom vremena. Ipak, uključivanje naših felinskih saputnika u šire razumevanje prenosa COVID-19 je neophodan korak ka upravljanju daljeg širenja ovog virusa.

  Kako naučna istraživanja nastavljaju, vlasnici kućnih ljubimaca i zdravstveni radnici će morati da prate i prilagođavaju se novim saznanjima. Nakon svega, u našoj zajedničkoj borbi protiv COVID-19, svaki deo slagalice pomaže.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *