Polno prenosive bolesti: Činjenice koje treba da znate

  • 23/11/2021
  • 0
Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti u konstantnom su porastu. Posledice nemarnog odnosa prema ovoj temi mogu da budu dalekosežne i zbog toga je dobro informisanje od izuzetnog značaja.

Polno prenosive bolesti u porastu su. Statistički podaci pokazuju da se u SAD već šestu godinu beleži rast, dok Svetska zdravstvena organizacija ističe da se dnevno registruje milion slučajeva na svetskom nivou.

Do polno prenosivih bolesti najviše dolazi usled nemarnog seksualnog života. Velikim delom je to i posledica nedovoljne informisanosti kada je seksualno zdravlje u pitanju. Zbog toga je važno razrešiti neke nedoumice i razdvojiti činjenice od predrasuda.

Ne možemo dobiti polno prenosive bolesti kada uzimamo pilule

Iako raširena, ova tvrdnja je krajnje netačna. Oralna kontracepcija funkcioniše samo kada je trudnoća u pitanju, ali ne i polno prenosive bolesti.

Stoga pilule koristite samo ako želite da sprečite trudnoću. U suprotnom, neće imati nijedan drugi željeni efekat

„Vađenje na vreme“ sprečava trudnoću i polno prenosive bolesti

Veoma opasno razmišljanje, da se neželjene situacije mogu sprečiti ako se penis izvadi pre ejakulacije. I netačno.

Jer penis u toku odnosa ispušta preejakulate, koji takođe mogu da sadrže spermu, što znači da mogu da dovedu do trudnoće. Jedna studija je na 27 uzoraka preejakulata u 10 pronašla tragove sperme.

Još manje je metod „vađenja na vreme“ pouzdan kada su infekcije u pitanju. Čak i ako se to uradi na vreme postoji rizik od dobijanja goroneje, HIV, herpesa, sifilisa ili hlamidije.

Korišćenje dva kondoma pojačava zaštitu

Naizgled logična tvrdnja. Jer ako je nešto dvostruko trebalo bi bolje da štiti, zar ne? U praksi to nije slučaj.

Šta više, veći je rizik koristiti za vreme seksa dva i više kondoma. Verovatnoća da će kondom pući je veća zbog količine trenja koju kondom podnosi. Zbog toga je mnogo sigurnije imati samo jedan.

Polno prenosive bolesti mogu se preneti preko daske na WC šolji

Jeste nehigijenski sedeti posle nekoga na dasci za WC šolju, a da prethodno nije dezinfikovana. Ali daleko od toga da je moguće da se inficira nekom od ove vrste bolesti.

One se prenose kroz nezaštićen odnos vaginalno, analno ili oralno ili kontaktom genitalija sa nekim korišćenim predmetima, na primer seksi igračkama. Virusi koji prenose ova oboljenja ne mogu da opstanu van ljudskog tela, tako da ne mogu ni da se prenesu bez direktnog telesnog kontakta.

Sa druge strane ne važi ni tvrdnja da samo penetrativnim seksom može da se prenesu ove bolesti. Dovoljan je makar i samo blag kontakt genitalija pa da se ove bolesti prenesu.

Nema leka

Za ovu tvrdnju odmah se vezuje virus HIV. Čak i za njega se polako nalaze načini lečenja. A postoje polno prenosive bolesti koje mogu da se izleče.

U prvom redu to su sifilis, gonoreja i hlamidija. Tako da nije tačno da nema leka za polno prenosive bolesti. Bar za neke ima.

Samo gej osobe prenose HIV

Tvrdnja koja je sve ređe u upotrebi, ali i dalje opstaje. HIV kao i ostale polno prenosive bolesti, mogu u bilo kakvom seksualnom odnosu da se prenesu, ne pitajući za pol i seksualnu orjentaciju.

Stoga treba se svakom prilikom držati pravila za siguran seks. A ako i postoje neki sumnjivi odnosi, treba se prvom prilikom testirati.

Ne mogu se prenositi polno prenosive bolesti ako nemamo simptome

Mnogi ljud dobiju ova oboljenja a da ni ne znaju neko vreme da ih imaju. To znači da simptomi ne idu obavezno uz ove bolesti.

Zbog toga je važno redovno testiranje i korišćenje zaštite, jer nikada ne znate kada možete dobiti neku od ovih bolesti. Vrlo verovatni neće biti simptoma da vam na to ukažu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *