Koji su uzroci erektilne disfunkcije i kako je lečiti?

 • 27/10/2021
 • 0
erektilna-disfunkcija

Erektilna disfunkcija značajno otežava seksualni život, što svakako utiče na kvalitet istog. Međutim, nije samo seksualni život ugrožen ovom tegobom, već ona može biti najava i ozbiljnijih bolesti.

Šta je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija predstavlja poremećaj koji se definiše kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcija dovoljne za seksualni odnos. Poremećaj se javlja često. Ukoliko se posmatra grupa pacijenata storosti od 18 do 59 godina studije pokazuju da oko 10% pacijenata ima problem sa postizanjem i održavanjem erekcije.

Može da se desi da osoba ponekad ima teškoće sa erekcijom, ali to i dalje ne znači da ima erektilnu disfunkciju. Ali stvar postaje alarmantna kada to postane učestalo.

Većina muškaraca ove probleme rešava preparatima koji pospešuju potenciju, poput vijagre, ali je preporučljivo prvo otići kod lekara jer ti preparati mogu imati negativne posledice na kardiovaskularni sistem.

Koji su uzroci erektične disfunkcije?

Postoje dva tima uzroka erektilne disfunkcije:

 • Fizički ili organski
 • Psihološki

Fizički uzroci

Često erektilna funkcija predstavlja jedan od simptoma drugih bolesti – najčešće oboljenja nervnih ili vaskularnih struktura kao i endokrinoloških poremećaja. Erektilna disfunkcija najčešće je povezana sa:

Čak 90% pacijenata koji imaju erektilnu disfunkciju imaju fizičke uzroke. Zanimljivo rak prostate u ranoj fazi sam po sebi nije uzročnik erektilne disfunkcije.

Međutim, kada on uznapreduje može da bude. Kao i operacija vađenja tumora i terapija zračenjem. Čak i neki lekovi za lečenje raka prostate takođe mogu da utiču na erektilnu disfunkciju.

Psihološki uzroci

Psiholiški uzroci svakako imaju uticaj na erektilnu disfunkciju. To mogu da budu kako mentalne bolesti, ali i svakodnevna emotivna stanja.

Najčešći psihološki uzroci erektilne disfunkcije su:

 • Strah od intimnosti
 • Depresija
 • Opšta anksioznost

Kako se leči erektilna disfunkcija?

Postoje mnogi načini za lečenje erektilne disfunkcije. Za početak tu su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5. Uzimaju se pola sata, sat pre seksualnog odnosa. Najpoznatiji je vijagra.

Ipak, pre nego što se pacijent odluči da ih uzima, trebalo bi prvo da ode kod lekara kako bi se proverilo stanje srca. Postoje i drugi propratni efekti:

 • Problemi sa vidom
 • Gubitak sluha
 • Problemi sa varenjem
 • Glavobolje

Lek koji se manje koristi je prostagladin E1 koji se ubrizgava u penis. Kod najtežih slučajeva, kada su svi drugi načini lečenja bezuspešni moguće je hirurško lečenje kojim se koriguju anatomske promene i eventualno plasira implant u penis. Danas se najviše upotrebljavaju proteze koje po potrebi dovode do erekcije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *