Fentanil nije detektovan u Srbiji: Ministarstvo zdravlja demantuje glasine

  • 23/12/2023
  • 0
Fentanil, sintetički opijat, najmanje 50 puta jači od morfijuma (Foto ilustracija: Envato)

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je sa velikom pažnjom pratilo situaciju nakon što su se pojavile sumnje o prisustvu fentanila na teritoriji Srbije. Zabrinutost je izazvana usled globalnog porasta upotrebe ove droge i povezanih smrtnih slučajeva, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je, posle upozorenja udruženja „Prevent“ na 4 smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil (hemijska zamena za heroin) koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona,  ustanovilo da nema registrovanog smrtnog slučaja  izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Fentanil, izuzetno potentan sintetički opijat, poznat je po tome što je 50 do 100 puta jači od morfijuma, čineći ga jednim od najopasnijih droga na crnom tržištu. Ministarstvo, u saradnji sa stručnjacima iz oblasti zdravstva i pravosuđa, brzo je reagovalo kako bi se utvrdilo da li postoji realna opasnost za građane Srbije.

Nakon temeljne istrage koja je uključivala saradnju između Ministarstva zdravlja, policije i agencija za kontrolu droga, zaključeno je da nema dokaza o prisustvu fentanila na ilegalnom tržištu droga u Srbiji. Ovaj rezultat je doneo olakšanje nadležnim organima, ali i podstakao na dodatnu opreznost. Ministarstvo je istaklo važnost stalnog nadzora i prevencije u borbi protiv distribucije ilegalnih i opasnih supstanci, posebno imajući u vidu štetne posledice koje fentanil može imati na zdravlje i živote ljudi.

Uzimajući u obzir situaciju, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo niz preventivnih mera. Ove mere obuhvataju pojačano informisanje javnosti o rizicima upotrebe nelegalnih droga, kao i podizanje svesti o opasnostima koje droge poput fentanila predstavljaju. Ministarstvo takođe planira da unapredi saradnju sa međunarodnim organizacijama u cilju razmene informacija i iskustava u suzbijanju distribucije i zloupotrebe droga. Naglašava se značaj edukacije i pružanja podrške osobama koje se bore sa zavisnošću, kao i njihovim porodicama.

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *