Sveobuhvatni program skrininga aneurizme trbušne aorte u Srbiji: Mesec dana pregleda u više gradova

  • 17/11/2023
  • 0
Skrining za aneurizmu trbušne aorte u gradovima širom Srbije (Foto: Ministartvo zdravlja RS)

Srbija svedoči pokretanju ključne zdravstvene inicijative. Tokom novembra, u više gradova Srbije, uključujući Kruševac, Novi Pazar, Zaječar, i Bežanijsku Kosu, biće sprovedeni skrining pregledi za otkrivanje aneurizme trbušne aorte. Ovaj program, koji podržava Ministarstvo zdravlja, kako navodi Tanjug, predstavlja ključni korak u ranom otkrivanju i prevenciji komplikacija ovog ozbiljnog zdravstvenog problema

Novembar u znaku zdravlja: Skrining za aneurizmu trbušne aorte u gradovima širom Srbije

Pregledi će se sprovoditi u različitim gradovima, uključujući Kruševac, Novi Pazar, Zaječar, i Bežanijsku Kosu, gde će lokalne bolnice i zdravstveni centri biti domaćini ovih vitalnih skrininga. Sa specijalizovanim mobilnim timovima opremljenim najnovijom ultrazvučnom tehnologijom, stanovnici ovih područja će imati pristup neophodnim pregledima. Pregledi u Kruševcu su zakazani za 20. i 21. novembar, u Novom Pazaru od 22. do 24. novembra, u Zaječaru 27. i 28. novembra, i na Bežanijskoj kosi 29. i 30. novembra. Ova inicijativa označava važan korak ka uspostavljanju nacionalnog plana za rano otkrivanje aneurizme trbušne aorte, s ambicijom da se smanji smrtnost i unapredi kvalitet života pacijenata.

Ministarka Grujičić: Koristi od skrininga mogu biti ogromne, posebno za one u riziku

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, istakla je važnost ovog skrining programa u borbi protiv aneurizme trbušne aorte. Naglašavajući da je proces brz, neinvazivan i bezbolan, ministarka Grujičić je posebno pozvala one koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti da se podvrgnu pregledu.

„Skrining ne traje dugo, a njegove koristi mogu biti ogromne, posebno za one u riziku“, rekla je ona.

Ministarstvo zdravlja pokazuje odlučnost u pružanju podrške ovom skriningu, obezbeđujući neophodne resurse za njegovu uspešnu realizaciju. Ova inicijativa je deo šireg napora ministarstva da se unapredi zdravstvena zaštita i prevencija bolesti u Srbiji, stavljajući akcenat na ranu dijagnozu i tretman.

Ohrabrujući rezultati pilot projekta: Put ka samostalnom skriningu u svakoj bolnici

Igor Končar, vaskularni hirurg i jedan od inicijatora skrining programa, podelio je ohrabrujuće rezultate pilot projekta koji je sproveden ranije.

„Tokom pilot faze, pregledano je preko 4.000 pacijenata, što je pokazalo veliko interesovanje građana za ovu vrstu preventive,“ objasnio je dr. Končar.

Takođe je istakao da je učestalost aneurizme u srpskoj populaciji različita u odnosu na druge populacije, što ukazuje na važnost prilagođenog pristupa u skriningu. Ambicija ovog novog projekta nije samo pružanje skrininga, već i uspostavljanje samoodrživog modela u zdravstvenim ustanovama.

„Cilj je da svaka bolnica razvije sposobnost za samostalno vođenje skrining programa, čime bi se unapredio opšti pristup zdravstvenoj zaštiti,“ dodao je Končar.

Ovaj pristup podrazumeva tesnu saradnju sa lokalnim zdravstvenim timovima u cilju izgradnje efikasnog i održivog skrining sistema na lokalnom nivou.

Dr Lazar Davidović: Skrining kao ključna prevencija

Profesor Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i istaknuti vaskularni hirurg, naglasio je značaj skrininga u prevenciji fatalnih ishoda povezanih sa aneurizmom trbušne aorte. On ističe da pravovremeni skrining može drastično smanjiti rizik od smrti, posebno kod pacijenata koji su dobro ispitan i pripremljen za operaciju.

„Kod planiranih operacija, rizik od smrtnog ishoda je oko jedan odsto, dok je u slučaju rupture i hitne operacije taj rizik oko 30 odsto,“ objašnjava dr Davidović.

Skrining, koji se svodi na jednostavan, bezbolan i precizan ultrazvučni pregled, može biti ključan u otkrivanju aneurizme u ranoj fazi. Posebno je važan za osobe starije od 65 godina i one sa porodičnom istorijom aneurizme. Dr Davidović takođe naglašava da je kontinuirana akcija skrininga neophodna za postizanje dugoročnih rezultata i smanjenje broja hitnih slučajeva.
Autor: Nebojša Janković/Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *