Dan aorte: Kako rana dijagnoza može spasiti živote?

  • 19/09/2023
  • 0
Aneurizma abdominalne aorte (AAA) (Foto ilustracija: Printscreen YouTube/nucleusmedicalmedia)

Danas obeležavamo Dan aorte, dan koji nas podseća na važnost rane dijagnoze i prevencije abdominalne aortne aneurizme (AAA), stanja koje može imati ozbiljne, pa čak i fatalne posledice. U svetu, ali i u našoj zemlji, AAA predstavlja značajan zdravstveni problem, često nazivan „tempirana bomba“ zbog svoje asimptomatske prirode. Dr Igor Končar, vaskularni hirurg i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ističe važnost blagovremenog skrininga i preventivnog hirurškog lečenja kao najbolje zaštite od smrtonosnih komplikacija koje AAA može izazvati.

Abdominalna Aortna Aneurizma (AAA): Razumevanje „tempirane bombe“

Abdominalna aortna aneurizma (AAA) je stanje koje karakteriše proširenje aorte, glavne arterije koja prolazi kroz trbušni deo tela. Iako se često ne manifestuje simptomima, ovaj medicinski problem nosi sa sobom ozbiljne, pa čak i fatalne rizike, posebno ukoliko dođe do rupture aneurizme.

Zbog svoje asimptomatske prirode, AAA se često opisuje kao „tempirana bomba“, što ukazuje na potencijalno smrtonosne komplikacije koje mogu nastati ukoliko se ne dijagnostikuje i leči na vreme.

Simptomi i faktori rizika AAA

U većini slučajeva, AAA ne uzrokuje uočljive simptome. Međutim, kako aneurizma raste, neki ljudi mogu razviti bol ili pulsirajući osećaj u trbuhu ili uporan bol u leđima. Ruptura aneurizme može uzrokovati masivno unutrašnje krvarenje, koje je obično fatalno. Najčešći simptom rupture aortne aneurizme je iznenadni i jak bol u trbuhu.

Faktori rizika za razvoj AAA uključuju stariju životnu dob, muški pol, pušenje, visok krvni pritisak i povišen nivo holesterola. Takođe, postoji povećan rizik za razvoj AAA kod osoba sa porodičnom istorijom aortnih aneurizmi.

AAA u Srbiji: Stanje alarmantno

Dr Igor Končar, ugledni vaskularni hirurg i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ističe alarmantnu prirodu AAA u Srbiji. Prema njegovim rečima, AAA je asimptomatsko oboljenje koje ima potencijalno letalan ishod usled svoje rupture. Trenutno, predviđanje momenta rupture nije moguće, što čini blagovremenu dijagnozu i preventivno hirurško lečenje najboljom zaštitom od smrtonosnih komplikacija.

Značaj Skrininga i Prevencije

Dr Končar naglašava važnost nacionalnih skrining programa koji su uvedeni u zemljama kao što su Velika Britanija, Švedska, Danska i Nemačka. Ovi programi su značajno smanjili učestalost rupture, ali i smrtnost od AAA. Prema poslednjem izdanju vodiča dobre kliničke prakse Evropskog udruženja za vaskularnu hirurgiju, preporučuje se skrining na AAA kod muškaraca starijih od 65 godina. Analize pokazuju da skrining na AAA smanjuje smrtnost od ovog oboljenja za 40% nakon 3-5 godina primene skrininga.

Situacija u Srbiji: Zabrinjavajuća statistika

Prema podacima iz registra vaskularnih centara u Srbiji, SerbVasc, koji je deo multinacionalnog registra VASCUNET, u sedam domaćih vaskularnih centara koji izvode aortne operacije u Srbiji, tokom 2021. godine, odnos elektivnih i rupturiranih aneurizmi bio je oko 75% prema 25%, što je značajno lošije u odnosu na zemlje koje imaju skrining (gde je odnos 95% prema 5%).

Iako specifični podaci za Srbiju nisu lako dostupni, prema nezvaničnim podacima, na Klinici za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gotovo dve decenije unazad, radi se između 500 i 600 operacija aneurizme godišnje.

Dr Igor Koncar, vaskularni hirurg i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (PrintScreen: YouTube/TanjugTV)
Dr Igor Koncar, vaskularni hirurg i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (PrintScreen: YouTube/TanjugTV)

Takođe, nezvanični podaci govore i da gotovo 50% pacijenata kojima se desi ruptura ili pucanje trbušne aorte premine na licu mesta bez da uspeju da se domognu bolnice, a od preostalih 50% koji uspeju da stignu do operacione sale preživi tek 30%. Ovakva “crna statistika” nam govori da je situacija krajnje alarmantna i da zahteva unapređenje skrininga i drugih preventivnih mera uz aktivno informisanje šire javnosti o važnosti prevencije kada je reč o AAA.

Dr Končar ističe da je neophodan dalji skrining i rano otkrivanje ove bolesti u Srbiji, kao i blagovremeno operativno lečenje gde je to neophodno.

Abdominalna Aortna Aneurizma: Lečenje i saveti za prevenciju

Prevencija abdominalne aortne aneurizme u velikoj meri zavisi od kontrole faktora rizika. Evo nekoliko ključnih saveta koji mogu pomoći u prevenciji:

  • Prestanak pušenja: Pušenje je jedan od glavnih faktora rizika. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od razvoja AAA.
  • Redovno vežbanje: Održavanje aktivnog načina života sa redovnim vežbanjem može pomoći u kontroli krvnog pritiska i telesne težine.
  • Zdrava ishrana: Konzumiranje uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem i celim žitaricama može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola.
  • Redovni medicinski pregledi: Redovni medicinski pregledi mogu pomoći u ranoj dijagnozi AAA, omogućavajući blagovremeno lečenje.

Mogućnosti lečenja

U slučaju dijagnoze AAA, postoji nekoliko opcija lečenja koje se mogu razmotriti:

  • Nadzor i praćenje: Manje aneurizme obično zahtevaju redovno praćenje kako bi se pratio njihov rast i razvoj.
  • Hirurško lečenje: Aneurizme veće od 5 cm obično zahtevaju hirurško lečenje kako bi se sprečila moguća ruptura.
  • Endovaskularna hirurgija: Ovo je manje invazivna opcija koja uključuje postavljanje stenta u aortu kako bi se sprečilo pucanje aneurizme.
  • Otvorena hirurgija: Ovo je tradicionalna hirurška metoda koja uključuje otvaranje abdomena za pristup aorti i popravku ili zamenu oštećenog dela.

Zajednička borba protiv ‘Tempirane bombe’

Danas, dok obeležavamo ‘Dan aorte’, prilika je da se osvrnemo na značaj rane dijagnoze i prevencije abdominalne aortne aneurizme, stanja koje čak i struka naziva „tempirana bomba“.

Kroz reči dr Igora Končara, dobili smo uvid u trenutno stanje u Srbiji i važnost implementacije nacionalnih skrining programa, koji su se pokazali kao efikasna sredstva u smanjenju smrtnosti i komplikacija povezanih sa AAA.

S obzirom na to da je AAA asimptomatsko oboljenje, preventivne mere i rana dijagnoza igraju ključnu ulogu u zaštiti života. Svako od nas može doprineti prevenciji kroz zdrav način života, uključujući prestanak pušenja, redovno vežbanje i zdravu ishranu. Takođe, redovni medicinski pregledi mogu pomoći u ranoj identifikaciji AAA, omogućavajući blagovremeno lečenje i sprečavanje potencijalno fatalnih ishoda.

U nadi da će ovaj dan podstaći širu svest o AAA i motivisati pojedince da preduzmu korake ka svojoj zaštiti, pozivamo vas da delite ove informacije sa svojom zajednicom. Zajedno možemo raditi na stvaranju zdravije budućnosti za sve nas.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *