Alarmantni Podaci: Većina građana Srbije zanemaruje preventivne zdravstvene preglede

  • 29/09/2023
  • 1
Dve trećine građana Srbije izbegava preventivne preglede (Foto ilustracija: Envato)

Veliki deo građana Srbije ne koristi mogućnosti preventivnih zdravstvenih pregleda koji su im na raspolaganju. Ovaj trend nije samo zabrinjavajući, već ukazuje i na potrebu za širenjem svesti o značaju ovih pregleda u očuvanju i unapređenju zdravlja, pokazao je najnoviji izveštaj kompanije Štada.

62% građana Srbije izostaje od preventivnih pregleda: Razlozi i posledice

Prema podacima iz Štadinog izveštaja za 2023. godinu, alarmantnih 62% građana Srbije nikada nije posetilo lekara u okviru preventivnih pregleda. Ovaj podatak stavlja Srbiju na vrh liste zemalja sa najmanjim procentom građana koji koriste ovu vrstu zdravstvene zaštite, zajedno sa Poljskom.

Razlozi za ovakav stav su raznoliki: 23% građana navodi nedostatak vremena kao glavni razlog, dok se 12% plaši potencijalno loše dijagnoze. Zabrinjavajuće je što čak 35% građana nije sigurno koji bi im pregledi bili potrebni. Što ukazuje na značajan nedostatak informacija i edukacije u ovoj oblasti.

Osim toga, izveštaj ističe da je ekonomska kriza uticala na smanjenje potrošnje sveže hrane i suplemenata za 26% u Srbiji. Što može imati dugoročne negativne posledice na zdravlje populacije.

Srbija, Rumunija i Poljska zaostaju u preventivnim pregledima

Situacija u Srbiji nije izolovana. I druge zemlje suočavaju se sa sličnim problemima kada je reč o preventivnim pregledima. Prema istom izveštaju, Rumunija je blizu Srbije sa 60% građana koji pokazuju „podjednako neodgovoran“ stav prema preventivnim pregledima.

Zanimljivo je napomenuti da, iako se veliki broj građana u Srbiji i Poljskoj ne odaziva na preventivni pregled, postoji značajan broj građana u Italiji i Portugaliji koji redovno koriste ovu vrstu zdravstvene zaštite, sa stopom odaziva od čak 39%.

Ovaj deo Evrope, nažalost, zaostaje za ostalim regionima kada je reč o proaktivnom pristupu zdravlju.

Štada izveštaj: Građani Srbije, ipak, sve zadovoljniji zdravstvenim sistemom

Iako se Srbija suočava sa izazovima kako se posmatra preventivni pregled, postoji svetla tačka u najnovijem izveštaju Štade. Suprotno trendovima koji se beleže širom Evrope, zadovoljstvo zdravstvenim sistemom u Srbiji blago raste. U 2023. godini, 34% građana izrazilo je zadovoljstvo zdravstvenim sistemom, u poređenju sa 31% u prethodnoj godini.

Ovaj podatak može ukazivati na pozitivne promene koje se dešavaju unutar zdravstvenog sistema u Srbiji, možda kao rezultat reformi ili poboljšanja u pružanju zdravstvenih usluga. U svakom slučaju, ovo je ohrabrujući znak da se stvari kreću u pravom smeru.

Mentalno zdravlje građana Srbije u usponu uprkos izazovima

Mentalno zdravlje je neodvojivi deo opšteg zdravstvenog stanja populacije. Prema Štadinom izveštaju, u 2023. godini beleži se poboljšanje mentalnog zdravlja širom Evrope, sa porastom kvaliteta mentalnog zdravlja za 10% u poređenju sa 2022. godinom.

U Srbiji, čak 80% građana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro, što je znatno više u poređenju sa nekim drugim evropskim zemljama. Na primer, u Velikoj Britaniji, Češkoj i Poljskoj, samo 57% građana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro. Dok svaki peti Britanac ističe da mu je mentalno zdravlje „veoma loše“.

Ovi podaci ukazuju na to da, iako postoje izazovi u pogledu preventivnih pregleda, građani Srbije pokazuju otpornost i pozitivan stav prema svom mentalnom zdravlju. Što može biti osnova za dalje unapređenje zdravstvene zaštite u zemlji.

Optimizam i edukacija, ključ ka zdravijoj budućnosti građana

Iako se Srbija suočava sa značajnim izazovima u oblasti preventivnih zdravstvenih pregleda, izveštaj Štade za 2023. godinu donosi i nekoliko pozitivnih nalaza. Povećano zadovoljstvo zdravstvenim sistemom i visoka ocena mentalnog zdravlja građana ukazuju na to da postoji osnova za optimizam.

Da bi se postiglo dalje unapređenje, neophodno je nastaviti sa edukacijom građana o značaju koji predstavlja preventivni pregled i promovisati zdravije životne navike. Kroz zajedničke napore, moguće je graditi zdraviju budućnost za sve građane Srbije.

1 comments on “Alarmantni Podaci: Većina građana Srbije zanemaruje preventivne zdravstvene preglede

  1. Sve je to lepo samo treba čekati, čekati i čekati da dođeš na red. Verujem da mnogi to žele ali kad probaju onda ne znaju da li će za života doći na red za pregled. Ovih dana ću probati da zalažem ako bude sve u redu javiću ako ne znajte da čekam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *