Kako se efikasno zaštititi od alergije na ambroziju?

  • 13/09/2023
  • 0
Alergija na ambroziju, poznata kao najčešća jesenja alergija (Foto ilustracija: Envato)

Sa dolaskom jeseni, koncentracija polena ambrozije, jednog od najjačih alergena, drastično se povećava, posebno u Beogradu. Prema najnovijim podacima Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine, trenutna koncentracija polena ambrozije u Beogradu je znatno iznad graničnih vrednosti, dostižući u nekim danima čak 7 do 11 puta više od dozvoljenog.

Kako se zaštititi i kako se pripremiti za ovaj jesenji period? U nastavku istražujemo uzroke, simptome i najbolje metode zaštite od sezonskih alergija.

Ambrozija – Tih, ali opasan neprijatelj po zdravlje

Ambrozija je jedna od biljaka koja je najodgovornija za sezonske alergije u jesenjem periodu. Ova biljka, koja je široko rasrostranjena i na našim prostorima, oslobađa polen koji može izazvati niz simptoma kod ljudi koji su alergični na nju.

U Beogradu, koncentracija polena ambrozije je trenutno znatno iznad graničnih vrednosti, što je potvrdila i Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine u izjavi za Tanjug. Prema njenim rečima, „u ovom periodu vrednosti [polena ambrozije] idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti“. Očekuje se da će krajem septembra doći do postepenog opadanja, jer ambrozija ulazi u završnu fazu cvetanja.

Alergija na ambroziju: Simptomi i dijagnoza

Alergija na ambroziju može izazvati različite simptome, uključujući curenje nosa, svrab u očima i kijanje. U nekim slučajevima, simptomi alergijskih reakcija mogu biti ozbiljniji, uključujući osećaj malaksalosti, kašalj i vodene oči. Važno je prepoznati simptome na vreme i potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila pravilna dijagnoza i započelo sa tretmanom.

Saveti za zaštitu

Zaštita od alergija na ambroziju uključuje nekoliko ključnih koraka. Prvi korak je identifikacija alergena, što može pomoći u izbegavanju izlaganja. Stručnjaci preporučuju često pranje ruku i tuširanje kako bi se uklonio polen koji se može nalaziti na koži ili odeći. Takođe, preporučuje se zatvaranje prozora, posebno ujutro kada su nivoi polena najviši.

U slučaju ozbiljnijih simptoma, moguće je potražiti medicinsku pomoć. Farmaceutski tretmani uključuju upotrebu antihistaminika koji ne izazivaju pospanost, kao i nazalnih steroida koji mogu pomoći u kontroli simptoma.

Praktični saveti i preporuke za zaštitu od jesenjih alergija

Jesen je period godine koji donosi nove izazove kada su u pitanju sezonske alergije. Sa povećanjem koncentracije polena ambrozije u vazduhu, posebno u urbanim sredinama kao što je Beograd, neophodno je da budemo svesni potencijalnih rizika i preduzmemo neophodne korake za zaštitu.

Kako bismo se efikasno zaštitili, važno je da prepoznamo simptome na vreme i da se prilagodimo novonastaloj situaciji. To uključuje redovno praćenje izveštaja o kvalitetu vazduha, kao i konsultacije sa zdravstvenim stručnjacima u slučaju pojave simptoma.

Pored toga, možemo preduzeti proaktivne korake u svakodnevnom životu, uključujući često pranje ruku i tuširanje, kao i izbegavanje izlaska napolje u periodima visoke koncentracije polena.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *