HPV vakcinacija u Srbiji: Vakcinisano 26.000 devojčica i dečaka prve godine imunizacije

  • 12/09/2023
  • 0
HPV vakcinacija, najbolja prevencija od HPV virusa (Foto ilustracija: Envato)

U Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ u prvih godinu dana kampanje vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja je započela u junu 2022. godine, vakcinisano više od 26.000 dečaka i devojčica uzrasta 9 do 19 godina. Ovaj podatak je istaknut na konferenciji „Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji“, navodi se u izveštaju agencije Tanjug.

Epilog prve godine HPV imunizacije u Srbiji

Na konferenciji koja je obeležila godinu dana od početka kampanje, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Sanja Radojević Škodrić, istakla je značajne korake koje je država preduzela u ovom periodu. Prema njenim rečima, uvođenje ove vakcinacije, o trošku države, predstavlja jedan od najvažnijih događaja u zdravstvenom sistemu Srbije.

„To je i prvi inovativni lek uveden na listu lekova kao prevencija. Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države još uvek koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim državama imaju pravo samo devojčice“, rekla je Radojević Škodrić.

Značaj vakcinacije protiv HPV virusa i izazovi

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, ukazala je na ozbiljnost problema raka grlića materice u javnom zdravstvu, podsećajući da se u Srbiji svake godine otkrije 1.000 novoobolelih. U regionu istočne Evrope i centralne Azije taj broj preko 38.000. Ona je naglasila potrebu za boljom informisanošću i rušenjem predrasuda koje roditelji ili adolescenti mogu imati u vezi sa vakcinacijom protiv HPV virusa. Takođe je navela da je u dosadašnjoj kampanji imunizacije protiv HPV virusa vakcinisano 20.000 devojčica i 6.000 dečaka uzrasta od 9 do 19 godina.

„Od samog početka nacionalne javnozdravstvene kampanje Ministarstvo prosvete i škole rado daju svoj doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu između različitih aktera da bi se razumelo zbog čega je HPV vakcinacija važna. Ove aktivnosti postaju deo naših nastojanja da kod dece podstičemo zdrave životne stilove i promovišemo zdravstvenu pismenost“, konstatovala je ministarka Đukić Dejanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek, naglasio je da se protiv virusnih infekcija trenutno možemo boriti jedino imunizacijom, odnosno prevencijom bolesti. On je istakao da je Srbija na tom polju napravila veliki pomak, uloživši značajna sredstva u unapređenje zdravstvenog sistema.

Ka zdravijoj budućnosti kroz HPV vakcinaciju

Prva godina kampanje vakcinacije protiv HPV virusa u Srbiji obeležena je značajnim koracima i inicijativama koje su postavile temelje za bolju prevenciju raka grlića materice u budućnosti. Iako su postignuti određeni uspesi, jasno je da je pred nama put pun izazova, sa ciljem da se poveća obuhvat vakcinacije i eliminišu predrasude koje postoje u društvu.

U narednom periodu, ključna će biti uloga obrazovnih institucija u promociji zdravstvene pismenosti i razbijanju mitova o vakcinaciji. Kroz zajedničke napore, možemo se nadati da će Srbija nastaviti da gradi na ovim prvim koracima, težeći ka zdravijoj budućnosti za sve svoje građane.

Za više detalja o tome šta je humani pailoma virus (HPV), koji su uzroci, simptomi i kako se leči pročitajte na linku OVDE.

Autor: Nebojša Janković (Izvor: Tanjug.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *