Više od 140 rampi za osobe sa invaliditetom postavljeno u Srbiji: Da li je to dovoljno?

  • 11/07/2023
  • 0
Rampe za osobe sa invaliditetom (Foto: Printscreen Youtube, Србија без баријера 2022)

U proteklih šest godina, Srbija je napravila značajan napredak u pružanju bolje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Kroz kampanju „Srbija bez barijera„, postavljeno je više od 140 rampi širom zemlje, čime je omogućen pristup brojnim objektima od javnog značaja. Ali, da li je to dovoljno?

Ovaj poduhvat je rezultat napora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Kako je istakla pomoćnica ministra Biljana Barošević u izjavi za Tanjug, postavljanje rampi je uklonilo znatne barijere i omogućilo osobama sa invaliditetom pristup mnogim javnim objektima koji su prethodno bili nedostupni. Među objektima koji su sada pristupačniji su Beogradski sajam, Zadužbina Ilije Kolarca, filijale PIO fonda, opštine, domovi zdravlja, obrazovne i predškolske ustanove.

Pored toga, angažovani su tumači za srpski znakovni jezik, adaptiran je i digitalizovan sadržaj biblioteke “Dr Milan Budimir”, izgrađena su inkluzivna igrališta za decu sa invaliditetom i nabavljena su adaptirana vozila. Ovi koraci su deo šireg napora da se osobe sa invaliditetom uključe u društvo na ravnopravnoj osnovi.

Možda će vas zanimati da pročitate i …

Kako ekstremne vrućine utiču na život osoba sa invaliditetom? Apel za adekvatnu podršku

Iako je postignut značajan napredak, još uvek ima puno posla. Cilj je da se osobe sa invaliditetom osećaju kao ravnopravni članovi društva. Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom nastavljaju sa svojim naporima da unaprede položaj osoba sa invaliditetom, uključujući njihovo zapošljavanje i uključivanje u društvo.

Međutim, postavlja se pitanje – da li je postavljanje 140 rampi za osobe sa invaliditetom dovoljno? Ili je potrebno preduzeti još koraka da bi se osigurala potpuna ravnopravnost i pristupačnost za sve?

Autor: Nebjša Janković/Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *