Izloženost zagađenom vazduhu ekstremno povećava rizik od srčanih bolesti

  • 01/03/2022
  • 0
Zagadjenje-vazduha
Foto ilustracija (ShutterStock)

Konstantna izloženost zagađenom vazduhu i visokim koncentracijama crnog ugljenika, koji je poznat kao jedan od dominantnih zagađivača i glavnih krivaca za visok nivo zagađujućih PM čestica, gotovo da su fatalni po fizičko i mentalno zdravlje ljudi. Ugljenik drastično menja prisutne bakterije u vazduhu, koje formiraju biofilmove, a zatim kao takvi dospevaju u sluznicu gornjih disajnih puteva, gde mogu opstati i više sati, što im omogućava sasvim dovoljno vremena da dopru i do ostalih organa u telu. A onda je samo pitanje vremena i osetljivosti organizma kada će neki od vitalnih organa krenuti da popušta

Zbog ovakve održivostu u telu svakoga od nas, formirane bakterije iz zagađenog vazduha potvrđene su kao jedan od uzročnika otvrdnjavanja arterija, koje dovode do neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest, pa čak i dijabetes i ateroskleroza, nalazi jedne od najopsežnijih studija na temu uticaja zagađenja na zdravlje ljudi.

Crni ugljenik iz vazduha je osnovna pretnja normalnom radu srca

Preterana izloženost crnom ugljeniku, povezana je sa kardiopulmonalnim oboljenjem i kod težih slučajeva često se završava fatalno. Crni ugljenik nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, kao što su dizel, biomasa i biogoriva, kojima su izloženi svi stanovnici velikih gradova i metropola. Kao takav, on izaziva ozbiljne srčane smetnje prenoseći širok spektar hemikalija različite toksičnosti.

Svoj uticaj po zdravlje ljudi prenosi formiranje izuzetno jakih biofilmova, koji putem respiratornih organa dospevaju u telo čoveka, izazivajući infekcije koje je jako teško lečiti i suzbiti. Otporne na antibiotike, često iz akutne faze prelaze u hroničnu, šireći svoj negativan uticaj svuda po telu, dok najveći efekat ima po rad pluća i srca.

Crni-ugljenik
Crni ugljenik nastaje sagorevanjem fosilnih goriva (Foto ilustracija – ShutterStock)

Ateroskleroza kao ključni uzročnik kardiovaslukarnih problema

Ateroskleroza predstavlja nakupljanje plaka unutar zidova arterija, koje vremenom dovode do ozbiljnih kardiovaskularnih stanja, poput visokog krvnog pristika, srčanih oboljenja, pa čak i srčanog udara. Ona nastaje kada se tanak sloj ćelija, koji formira oblogu koja krv kroz arterije održava glatkim, ošteti zbog faktora kao što su pušenje, visok krvni pritisak, visoki nivoi glukoze, masti i holesterola u krvi ili preduga izloženost zagađenom vazduhu.

Bolest zapušenih arterija kriva je za čak 80% svih infarkta srca i mozga i smatra se trećim najmasovnijim oboljenjem u svetu, jer prethodno navedeni faktori rizika dovode do nakupljanja plaka koji vremenom postaje tvrd. Kao takav, on može blokirati arteriju i poremetiti protok krvi kroz telo. Kada se komadići plaka otvore, u njega se momentalno skupljanju tromobociti, koji, ako se zalepe međusobno, mogu stvoriti krvni ugrušak.

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti širom sveta

Tokom proučavanja zagađenosti vazduha i negativnog uticaja koje ima po zdravlje arterija ljudi, istraživači pomenute studije ispitali su skoro 9.000 Kineza starosti između 25 i 92 godine, koji su imali sumnju na neko od srčanih oboljenja.

Lekari su za početak ispitali nivoe zagađenja u područjima u kojima su nastanjeni ispitanici, sa fokusom na prisustvo azot – dioksida, ozona i finih čestica, koristeći standardni geostatistički model predviđanja, kao i blizinu učesnika u saobraćaju.

Rezultati do kojih je došlo ovo istraživanje potvrdilo je tezu da izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, jer se tokom ispitivanja otkrilo da svako povećanje azot – dioksida od 20 mikrograma po kubnom metru u vazduhu, povećava nivo kalcijuma u kornoranoj arteriji za 24,5%.

Kako se zaštiti od zagađenog vazduha?

Prema poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, na svetskom nivou, za samo godinu dana zabeleži se do 8 miliona smrtnih slučajeva koji nastaju kao direktna posledica izloženosti zagađenom vazduhu. Rizici od zagađenog vazduha, u poređenju sa ranijim godinama su neuporedivi, jer ne samo što se mnogo više zna o bolestima na koje utiče zagađenje vazduha, već nam i savremena tehnologija omogućava bolja merenja.

Međutim, tehnologija nije samo napredovala u tom pogledu, naprotiv, ona nam je omogućila da se zaštitimo i sačuvamo svoje zdravlje.

Prečišćivači vazduha u zatvorenim prostorima danas su sve su masovniji u upotrebi, što je naročito pohvalno ako težimo ka tome da zaštitimo svoje zdravlje.

Koji prečišćivač vazduha je najbolji za mene?

Svaki prečišćivač vazduha pretežno se koristi za zatvoren prostor i u sebi sadrži filter koji „hvata“ i najsitnije čestice, poput dima, prašine ili alergena, apsorbuje ih ispuštajući prečišćen vazduh.

Ali, ako od prečišćivača vazduha želimo da nam bude saveznik u prevenciji različitih bolesti, a naročito kardiovaskularnih, trebalo bi razmisliti o proizvođaču koji svoju izradu uređaja bazira na potpuno novoj streamer tehnologiji, jer ona napada viruse, buđ, bakterije, alergene i opasne hemijske supstance, baš kakav je i crni ugljenik, razlažući i fragmentujući njihove površinske proteine koje uništava oskidacijom, čineći prostoriju bezbednom.

Daikin-MCK55W
Prečistač vazduha sa ovlaživačem Daikin MCK55W, idealan za svaki prostor (Foto: Daikin.rs)

Streamer tehnologija u borbi protiv patogena iz vazduha

Simboli streamer tehnologije sastoje se iz tri slova „C“:

  1. Clash – Filter za prašinu koji hvata supstance sa štetnim gasovima, a streamer ih razlaže pomoću oksidacije
  2. Cycle – Deodorišući filter koji apsorbuje i razlaže neprijatne mirise. Zahvaljujući regenerativnoj sposobnosti, održava se svojstvo deodorizacije
  3. Clean – Uklanja bakterije iz filtera za prašinu, filtera za ovlaživanje i kadice za ovlažavanje.

Upravo ove karakteristike poseduje Daikin prečišćivači vazduha, koji svojom filtracijom uklanjaju i do 99% alergena (polen, prašinu i sl.), bakterije i viruse. Posedujući sistem filtracije od šest nivoa, predstavljaju savršeno rešenje i olakšanje za one koji pate od astme ili alergija na životnjsku dlaku. Uz to, ovi prečišćivači imaju i funkciju deodorizacije što znači da uklanjaju duvanski dim, dok ostale neprijatne mirise razlažu.

Daikin prečistač vazduha MCK55W
Daikin prečistač vazduha MCK55W (Foto: Daikin.rs)

Kompaktan, efektivan i tih

Zahvaljujući inovativnoj strukturi, Daikin prečišćivač MC55W je dovoljno mali da može da stane na vaš radni sto, a opet dovoljno snažan da eliminiše čak 99% bakterija, neprijatnih mirisa, buđi i dlaka kućnih ljubimica za čitavu prostoriju. Opremljen senzorom za prašinu koji brzo detektuje zagađivače, prepoznaje male čestice kao što su PM2.5 i reaguje u skladu sa tim.

Sa svojom jedinstvenom vertikalnom strukutrom, pored prečišćivanja poseduje i ovlaživač vazduha i to u dva filtera koji se menja tek nakon 10 godina svakodnevne upotrebe.

Ovaj model poseduje i trostruki senzor za brzu detekciju zagađenja. Uz deodorišući filter, filter za prašinu i pred filter, bićete sigurni da je MC55W veoma lak za održavanje, jednostavan za čišćenje, izuzetno tih za rad, a zbog moćnog ventilatora sigurna prevencija zdravom životu.

Jedinstvena funkcija ovlaživanja

Pored MC55W prečišćivača, Daikin poseduje i model MCK55W poznatiji i kao Daikin Ururu prečišćivač koji eskpresno ovlažuje vazduh i ublaža efekte suvog vazduha, koji su tokom zimskog perioda naročito izraženi. Ova korisna i inovativna funkcija ovlaživanja – na japanskom “Ururu” – je omogućena zahvaljujući integrisanom rezervoaru, točku za vodu i filteru za isparavanje.

Sa istim karakteristikama kao i prethodni model, MCK55W poseduje daleko veći kapacitet, što znači da veoma brzo upija neprijatne mirise, hvata fine i krupne čestice, dok dvoslojni filteri garantuju višedecenijski rad.

Budite odgovorni prema svom zdravlju

Zagađenje vazduha, posebno u velikim gradovima, predstavlja ozbiljan problem te se kvalitet vazduha prati na dnevnom nivou. Sa druge strane, nivo zagađenja u zatvorenom prostoru se ne kontroliše redovno uprkos brojnim zagađivačima i slaboj ventilaciji.

Kako ne biste brinuli koliki je indeks zagađenosti u vašem domu, pogotovo ako živite u velikim sredinama gde saobraćaj često cirkuliše, savetujemo vam da koliko već danas poručite vaš prečišćivač vazduha, jer osim što drastično smanjuje štetnost uticaja iz okoline, čuva vaše zdravlje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *