Napredovanje novih tehnologija poboljšalo je uslove lečenja dijabetesa

 • 04/01/2022
 • 1
Aleksandar-Opacic-Dijabetoloski-savez-Srbije
Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije

Aleksandra Opačića dobro poznaju u zajednici obolelih od dijabetesa, ne samo kao predsednika Dijabetološkog saveza Srbije, već i kao jednog od najaktivnijih članova ovog udruženja. Aleksandar se neprestano zalaže za unapređenje uslova života i lečenja svih članova ove zajednice, skrećući pažnju čitavog društva na prepreke sa kojima se oni susreću.

Kako i sam od svoje osme godine živi sa dijabetesom, ima već 24 godine iskustva sa ovom bolešću, koje nesebično deli sa drugima, ovaj uvek nasmejani momak svakodnevno, svojim ličnim primerom, pokazuje da je moguće živeti normalno sa dijabetesom.

Aleksandar je po profesiji novinar i radi kao glavni i odgovorni urednik Radio televizije Stara Pazova, direktor je marketinga u Ženskom odbojkaškom klubu Jedinstvo iz Stare Pazove (koje se takmiči u Superligi Srbije), osnivač marketinške agencije OnDline, oficijelni spiker Odbojkaškog saveza Srbije i još mnogo toga, ali kaže da mu je aktivizam u Dijabetološkom savezu Srbije najlepša stvar koja mu se dogodila na „profesionalnom“ planu.

Nedavno je dobio i drugi mandat kao predsednik Saveza, što smatra najvećim priznanjem, do sada, dodaje sa osmehom.

Psihološka i podrška porodice i društva su neophodni

Aleksandar je dobro upoznat sa svim tehnološkim napredovanjima, sa kojima su se oboleli od dijabetesa susretali u procesu lečanja i kontrole nivoa šećera u krvi: od velikih do minijaturnih iglica, od prenosivih glukometara u domovima zdravlja, do najnovije generacije ovih aparata koji se svakodnevno koriste u kućnim uslovima, do novih insulina koji su značajno unapredili život svih ljudi obolelih od ove bolesti.

Ipak ističe da je u celom procesu lečenja psihološka podrška ljudima koji žive sa dijabetesom neophodna, i to ne samo podrška koju im pruža psiholog, već i podrška porodice i celokupnog društva. „Možda nisu svesni odmah tog trenutka, međutim kada naiđu na neku tu prepreku, u tim trenucima kada im stvarno psiholog ili neko od kolega pomogne, to nema cenu. To je nešto što bi trebalo da bude dostupno svima koji žive sa dijabetesom, pa čak i ljudima koji žive sa nekim drugim hroničnim bolestima. Psiholog bi trebalo da bude jedna obaveza u svakom zdravstvenom sistemu“, istakao je Aleksandar. Za sebe kaže da se trudi da u svakom danu nađe bar jednu pozitivnu stvar koja će mu dati energiju, izmamiti osmeh, pogurati ga u novi dan sa još više entuzijazma.

O svojim iskustvima sa promenama koje su pratile njegov život sa dijabetesom, Aleksandar govori u OVOM videu.

1 comments on “Napredovanje novih tehnologija poboljšalo je uslove lečenja dijabetesa

 1. Komentar na tekst o dijabetesu i naprednoj tehnologiji.
  Čitala sam skoro knjigu „Kod Dijabetesa“ Dr Džejson Fang
  Čitala više puta. Biohemičar sam, imam dijabet2, ne pijem lekove već pratim parametre i u skladu sa njima se hranim i delujem, dok može.
  Pisac je veoma jasno prikazao biohemijske procese u metabolizmu hrane, i veoma me je zaintrigiralo.Npr fruktoza nikako nije po čl eljna! Itd. A sve ima smisla!?
  Molila bih uvaženog predsednika udruženja da je pročita i čujem njegovu reakciju.
  Hvala
  Pozdrav
  Zorica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *