Pojavio se hepatitis koji napada decu

  • 04/05/2022
  • 0
Uzrast dece koju pogađa ovaj hepatitis se kreće od jednog meseca do 16 godina. Do sada, nijedan nije bio pozitivan na poznate viruse hepatitisa A, B, C, D ili E, što ukazuje na novu patogenezu (foto:Envato)

Misteriozni slučajevi ozbiljnog oštećenja jetre ili hepatitis kod dece prijavljeni su u desetak zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Kanadu. Zdravstveni zvaničnici kažu da je bilo skoro 200 slučajeva, 17 transplantacija jetre i jedna smrt.

U ovom članku možete da pročitate:

Hepatitis koji napada decu

Zdravstveni zvaničnici traže tragove kako zagonetna epidemija ozbiljne bolesti jetre pogađa malu decu u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Širom sveta, bilo je skoro 200 slučajeva, 17 transplantacija jetre i jedan smrtni slučaj povezan sa „akutnim hepatitisom nepoznatog porekla“, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). SZO nije saopštila gde je smrt prijavljena.

Slučajevi su prvi put zabeleženi u Velikoj Britaniji gde je većina slučajeva identifikovana. Epidemija se od tada proširila na najmanje 12 zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Japan. U SAD, slučajevi su identifikovani u nekoliko država, uključujući Alabamu, Severnu Karolinu, Ilinois i Viskonsin.

Uzrast dece koju pogađa ovaj hepatitis se kreće od jednog meseca do 16 godina. Do sada, nijedan nije bio pozitivan na poznate viruse hepatitisa A, B, C, D ili E, što ukazuje na novu patogenezu.

Hepatitis se ukazuje prekomerno visokim nivoom enzima jetre. Medicinski stručnjaci se trude da identifikuju uzrok izbijanja. Iako nisu potvrđeni, postoje dokazi da je uobičajen virus, adenovirus, možda uključen, saopštila je britanska zdravstvena agencija za bezbednost (UKHSA) na tehničkom brifingu u ponedeljak. Prema SZO, soj adenovirusa poznat kao F tip 41 otkriven je u više od 70 slučajeva.

Iako je adenovirus moguća hipoteza, istraga o uzročniku je u toku“, navodi agencija u saopštenju.

Kako je medicinska zajednica u potrazi za novim slučajevima, očekuje se da će broj obolele dece porasti jer je više slučajeva prijavljeno u Irskoj, Španiji, Izraelu i drugim zemljama.

Porast slučajeva

Centri za kontrolu bolesti (CDC) su 21. aprila izdali Zdravstveni savet Mreže za upozorenje o zdravlju koji obaveštava kliničare i javne zdravstvene organe o grupi neobjašnjivih slučajeva karakterističnih za hepatitis kod dece u Alabami. U novembru 2021, velika bolnica je obavestila CDC da su videli petoro dece sa značajnom, neobjašnjivom povredom jetre. Troje od njih doživelo je akutno zatajenje jetre. Do februara, bolnica je identifikovala još četiri pacijenta. Svi su imali infekcije adenovirusom tipa 41.

Zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji su već 5. aprila obavestili Svetsku zdravstvenu organizaciju o 10 slučajeva teškog akutnog hepatitisa u centralnoj Škotskoj. Jedan slučaj dogodio se u januaru ove godine, a ostali su prijavljeni do marta. Do 8. aprila broj obolelih je porastao na 74. Neka od njih, i deca, imala su adenovirus.

hepatitis
Misteriozni slučajevi ozbiljnog oštećenja jetre ili hepatitis kod dece prijavljeni su u desetak zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Kanadu. Zdravstveni zvaničnici kažu da je bilo skoro 200 slučajeva, 17 transplantacija jetre i jedna smrt. (foto:Envato)

Ima li šanse da dođe u Srbiju?

Javljeno da je hepatitis registrovan i u Rumuniji, što znači da zbog prazničnih putovanja može da stigne i u Srbiju i ostale zemlje regiona. Infektolog Dragan Delić rekao je danas da zbog te informacije za sada nema razloga za posebne mere.

Još od 1995. godine, pedijatri i infektolozi se susreću sa akutnim oštećenjem jetre kom se ne zna uzrok. Tek kad budu isključeni svi ti poznati faktori, može se reći da je reč o hepatitisu nepoznate etiologije. Takođe, postoje i autoimune i metaboličke bolesti jetre, ishemijski hepatitis i mnogobrojni infektivni i neinfektivni uzročnici„, rekao je Delić za RTS.

Simptomi karakteristični za hepatitis

Prema CDC-u, standardni simptomi karakteristični za hepatitis uključuju „groznicu, umor, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, tamni urin, svetlu stolicu, bol u zglobovima i žuticu“. Dr Anupama Kalaskar, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u Dečjoj bolnici u Minesoti u Mineapolisu, rekao je za Medical News Today:

Učimo više o slučajevima akutnog hepatitisa kod dece i pokušavamo da razumemo bilo kakve sličnosti u slučajevima koji bi nam mogli pomoći da ih ranije identifikujemo. Neki uobičajeni simptomi koji su prijavljeni u poznatim slučajevima su prisustvo dijareje i žutice u odsustvu groznice. Dijareja je prilično čest simptom kod dece i može se videti sa brojnim infektivnim uzrocima, uključujući mnoge vrste virusa, kao i neinfektivne uzroke. Međutim, žutica, posebno u starosnoj grupi u kojoj su slučajevi hepatitisa češći, je ređi simptom“, rekao je dr Kalaskar. „Svako dete sa dijarejom i žuticom treba da se vidi radi procene.“

Adenovirus tip 41

Sa prisustvom adenovirusa F tipa 41 prijavljenim kod mnoge pogođene dece, virus je trenutno najbolji trag medicinske zajednice u vezi sa izvorom hepatitisa. Međutim, dr Anupama Kalaskar je dodao:

Još uvek saznajemo više o tome šta je tačno dovelo do poznatih slučajeva. Tačno je da je specifičan soj adenovirusa (41) identifikovan u većini slučajeva, ali još uvek nije poznato da li je i kako to izazvalo hepatitis. Biće potrebno dodatno istraživanje, uključujući testiranje i identifikaciju ovog virusa i drugih virusa kako bi se uspostavila veza, ako postoji.“

Do danas je identifikovano više od 100 adenovirusa. Oni su uobičajeni patogeni za ljude koji prvenstveno utiču na oči, disajne puteve i creva, ali takođe mogu izazvati bolesti u jetri, urinarnom traktu i adenoidnim žlezdama. Adenovirus tip 41 — i adenovirus tip 40 — povezani su sa dijarejom i smrtnošću od dijareje širom sveta kod dece.

Treba biti spreman za hepatitis

Medicinske zagonetke kao što je ovaj hepatitis može potrajati da se reše, kaže dr Anupama Kalaskar:

Misteriozne bolesti generalno nisu uobičajene i može potrajati neko vreme da se primeti obrazac u slučajevima ako se ne dese u kratkom vremenskom roku. U slučaju ovih [novo] prijavljenih bolesti, slučajevi u Alabami su se desili u periodu od otprilike pet meseci, i postalo je jasnije da je ovo neobična bolest sa brojevima u ovom opsegu koji se obično ne vide. Kada se uspostavi taj novi obrazac, onda se može učiniti više na daljem istraživanju kako bi se, nadamo se, pomoglo u određivanju potencijalnog uzroka, za ranije prepoznavanje i dijagnozu“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *