Zdravstveni benefiti čaja – Da li čaj može da spreči rak?

  • 03/05/2022
  • 0
zdravstveni benefiti čaja
Vodeći naučnici u oblasti istraživanja čaja nedavno su se virtuelno sastali na Šestom međunarodnom naučnom simpozijumu na temu zdravstveni benefiti čaja kako bi razgovarali o trenutnom stanju znanja i prazninama u razumevanju prednosti čaja (foto:Envato)

Tokom nedavnog simpozijuma na temu koji su zdravstveni benefiti čaja istraživači iz celog sveta su podelili dokaze koji sugerišu da konzumacija čaja, između ostalog, može smanjiti rizik od raka.

U ovom članku možete da pročitate:

Predmet simpozijuma „zdravstveni benefiti čaja“

Vodeći naučnici u oblasti istraživanja čaja nedavno su se virtuelno sastali na Šestom međunarodnom naučnom simpozijumu na temu zdravstveni benefiti čaja kako bi razgovarali o trenutnom stanju znanja i prazninama u razumevanju prednosti čaja. Istraživači su na simpozijumu razgovarali o mnogim temama koje su uključivale potencijalno blagotvorno dejstvo čaja na zdravlje kardiovaskularnog sistema, kognitivne funkcije i prevenciju raka.

Konferenciju je organizovao Savet za čaj SAD, ogranak za odnose s javnošću industrije čaja čiji je primarni cilj podsticanje veće potrošnje čaja. To postiže unapređivanjem nauke o čaju i „utvrđivanjem čaja kao zdravog, dobrog napitka za vas“.

Vrste čaja

Čaj je drugi najkonzumiraniji napitak na svetu, posle vode. Četiri osnovne vrste čaja uključuju beli, zeleni, ulong i crni. Sva četiri čaja se dobijaju od iste biljke, Camellia sinensis, ali se razlikuju po načinu obrade nakon berbe.

Čaj sadrži širok spektar komponenti koje imaju biološku aktivnost, uključujući flavonoide, L-teanin i kofein. Mnogi od korisnih efekata, koji mogu biti zdravstveni efekti čaja, to su zbog visokog nivoa flavonoida, kao što su katehini, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Razlike u procesu proizvodnje mogu uticati na hemijski sastav i blagotvorno dejstvo različitih vrsta čaja. Na primer, zeleni čaj se prži pre nego što može da oksidira i stoga sadrži veće nivoe katehina. Nasuprot tome, crnom čaju je dozvoljeno da oksidira i ima niže nivoe katehina. U međuvremenu, crni čaj sadrži veće količine drugih flavonoida pod nazivom tearubigini i teaflavini, koji takođe poseduju antioksidativna svojstva.

Zdravstveni benefiti čaja kod kognitivnih funkcija

Brojne opservacione studije sugerišu da je konzumacija čaja povezana sa poboljšanjem kognitivnih funkcija. Nekoliko malih nasumičnih kontrolisanih studija sugerisalo je da uzimanje čaja može dovesti do kratkoročnog poboljšanja pažnje.

Svaka šolja čaja sadrži oko 35-60 mg kofeina, što može doprineti povećanju pažnje i poboljšanju raspoloženja kod nekih ljudi nakon konzumiranja čaja. Čaj takođe sadrži teanin, za koji se smatra da pojačava pažnju i istovremeno smanjuje anksioznost i stres.

Istraživači smatraju da prisustvo teanina i kofeina potencijalno može izazvati istovremeni osećaj smirenosti dok poboljšava pažnju. Pored toga, ograničeni dokazi sugerišu da zajednički unos teanina i kofeina može dovesti do većeg povećanja pažnje nego bilo koja komponenta sama.

Flavonoidi prisutni u čaju takođe mogu imati zaštitne efekte protiv uobičajenog kognitivnog opadanja i demencije povezanog sa starenjem. Dr Džonatan Hodžson, profesor na Univerzitetu Zapadne Australije, rekao je za Medical News Today:

Nekoliko nedavnih velikih dugoročnih prospektivnih kohortnih studija istraživalo je odnose unosa čaja i unosa flavonoida koji se nalaze u čaju sa ishodima demencije. Dve glavne vrste demencije su Alchajmerova bolest i vaskularna demencija. Flavonoidi su komponente čaja za koje se veruje da igraju važnu ulogu u prevenciji vaskularnih bolesti. Studije su pokazale da je veći unos čaja, počevši od samo jedne šolje pa do 5-6 šoljica dnevno, povezan sa smanjenim rizikom od demencije, umerenim unosom flavonoida prisutnih u dve do četiri šoljice čaja su povezane sa smanjenim rizikom od demencije, a i za čaj i njegove flavonoide, maksimalni zdravstveni benefiti čaja se mogu postići umerenim unosom od dve do četiri šoljice dnevno.“

Međutim, dr Hodžson je rekao da veliki unos možda neće biti potreban da bi se videle pune prednosti čaja.

Konačno, ove studije pokazuju da obezbeđena zaštita može biti najjača za vaskularnu demenciju“, dodao je on.

Kardiovaskularni efekti

Veći unos flavonoida u ishrani povezan je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih stanja, uključujući dijabetes. Prema metaanalizi koja je sintetizovala podatke iz 39 studija, dnevni unos svake dodatne šoljice čaja bio je povezan sa 2% manjim rizikom od kardiovaskularnih događaja, 4% smanjenjem rizika od moždanog udara i 4% manjim rizik od smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti.

Ovi zdravstveni benefiti čaja na kardiometaboličko zdravlje povezani su sa manjom upalom i oksidativnim stresom, poboljšanom regulacijom glukoze u krvi i nivoa lipida, zdravijim mikrobiomom creva i zaštitnim efektima na krvne sudove. Stoga bi konzumacija čaja mogla biti posebno korisna za pojedince čija ishrana ima manjak drugih izvora flavonoida, uključujući cela zrna, voće i povrće.

Dr Tejlor Volas, profesor na Odeljenju za studije ishrane i ishrane na Univerzitetu Džordž Mejson, kaže: „Dodavanje dve šolje nezaslađenog čaja u ishranu može biti jednostavan i isplativ [preventivni] pristup zdravstvenoj zaštiti kardiovaskularnih bolesti.“

Zdravstveni benefiti čaja protiv raka

Posle kardiovaskularnih bolesti, rak je drugi vodeći uzrok smrtnosti. Modifikovanje faktora načina života kao što su ishrana, fizička neaktivnost, pušenje i gojaznost može sprečiti 30-40% svih karcinoma.

Stoga bi usvajanje zdravijeg načina života koji povećava nivoe flavonoida moglo smanjiti rizik od pojave raka, iako su dokazi da čaj smanjuje rak i dalje ograničen. Komentarišući dokaze, dr Raul Zamora-Ros, profesor na Institutu za biomedicinska istraživanja IDIBELL Bellvitge, istakao je:

Postoji mnogo verodostojnih pretkliničkih dokaza koji pokazuju antikancerogena svojstva čaja, i uglavnom njegovih bioaktivnih jedinjenja (flavonoida), protiv promocije i progresije raka. Kod ljudi, postoje ograničeni sugestivni dokazi koji pokazuju da konzumacija čaja može smanjiti rizik od raka žučnih puteva, dojke, endometrijuma, jetre i posebno oralnog karcinoma. Dokazi za ostala mesta raka su još uvek neubedljivi.“

Dr Zamora-Ros je primetio da su potrebne veće opservacione studije i klinička ispitivanja čija su tema zdravstveni benefiti čaja da bi se dalje procenila povezanost između konzumiranja čaja i incidencije raka. Štaviše, neke od studija nisu napravile razliku između efekata zelenog i crnog čaja, a buduće studije moraju da se pozabave ovim nedostatkom.

zdravstveni benefiti čaja
Tokom nedavnog simpozijuma na temu koji su zdravstveni benefiti čaja istraživači iz celog sveta su podelili dokaze koji sugerišu da konzumacija čaja, između ostalog, može smanjiti rizik od raka. (foto:Envato)

Uticaj na imuni sistem

Konzumacija čaja takođe može poboljšati zdravlje imuniteta, a studije ukazuju na potencijalnu ulogu zelenog čaja u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija. Na primer, brojne studije na ljudima, uključujući nasumične kontrolisane studije, sugerišu da konzumiranje zelenog čaja može da smanji rizik od incidencije infekcije gripom.

Dr Daiong Vu, profesor na Univerzitetu Tufts u Masačusetsu, rekao je da se zdravstveni benefiti čaja na imunološki sistem mogu podeliti u dve kategorije.

Prvo je zaštitni efekat od infekcije. Trenutna istraživanja pokazuju da katehini čaja/čaja mogu direktno da deluju na različite viruse i bakterije kako bi im sprečili da se vežu za i na taj način blokiraju njihov ulazak u tkiva domaćina, inhibiraju njihovu replikaciju i ograniče njihovo širenje. Katehini čaja/čaja takođe mogu poboljšati antipatogeni odgovor imunih ćelija domaćina kako bi pomogli u borbi protiv patogena i očistili infekciju“, objasnio je on.

Drugo, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva zelenog čaja takođe mogu pomoći u sprečavanju oštećenja tkiva uzrokovanih prekomernom upalom kao odgovorom na infekciju. S obzirom na njegova antiinflamatorna svojstva, zeleni čaj bi takođe mogao da pomogne u ublažavanju simptoma autoimunih bolesti, kao što su inflamatorna bolest creva i reumatoidni artritis.

Autoimuna bolest predstavlja poremećenu imunološku ravnotežu, a karakteriše je napadom imunih ćelija domaćina na sopstvena tkiva. Pokazalo se da katehini čaja/čaja moduliraju kompleksnu funkciju imunih ćelija na način da pomognu u ispravljanju ovog poremećaja, možda potiskivanjem preaktivnog odgovora i promovisanjem tolerancije“, objasnio je dr Vu.

Međutim, on je takođe upozorio da je većina ovih rezultata zasnovana na ćelijskoj kulturi i studijama na životinjama, a potrebno je više studija koje procenjuju uticaj zelenog čaja na imunološku funkciju kod ljudi.

Zaključci simpozijuma „zdravstveni benefiti čaja“

Studije o kojima se raspravljalo na simpozijumu „zdravstveni benefiti čaja“ sugerišu da je konzumacija čaja povezana sa mnoštvom koristi. Međutim, pre nego što se promene smernice za ishranu, možda će biti potrebno više istraživanja o pojedinačnim jedinjenjima u čaju kako bi se negirali negativni efekti.

Govoreći o nekim od ključnih oblasti budućih istraživanja nauke o čaju, dr Džoana Dvajer, profesor medicine i viši naučnik na Univerzitetu Tufts, rekla je da veruje da bi „bilo profitabilno [..] utvrditi stalnu zagonetku zašto čini se da su neki suplementi zelenog čaja povezani sa toksičnošću jetre i koja jedinjenja su odgovorna za ove efekte.“

Čaj je takođe povezan sa neželjenim efektima kao što je smanjena apsorpcija gvožđa, kao i povećana anksioznost i nemir, uglavnom zahvaljujući kofeinu koji sadrži. Stručnjaci ističu da postoje načini da se korisni flavonoidi prisutni u čaju konzumiraju bez kofeina, kao što je konzumiranje povrća i voća, koji takođe sadrže vlakna.

Na bazičnijem nivou, još uvek je važno proučavati zdravstvene osobine različitih jedinjenja u čaju,“ dodala je dr Dvajer.

Sve je više istraživanja koja ispituju zdravstvene prednosti ekstrakata zelenog čaja obogaćenih flavonoidima i drugim komponentama. Dr Mario Feruci, profesor i šef odeljenja razvojne ishrane na Odeljenju za pedijatriju na Univerzitetu u Arkanzasu za medicinske nauke, dotakao se mesta čaja u aktuelnim smernicama za ishranu.

Trenutno, bioaktivna jedinjenja u ishrani kao što su flavan-3-oli nisu deo uputstava za ishranu zasnovanu na hrani. Polifenoli čine 30 do 40 procenata čvrste materije u šoljici zelenog i crnog čaja. Smernice za ishranu pominju fitokemikalije kao koristan deo voća i povrća, ali ne i pića.“

Da bi se ispravili ovi nedostaci, dr Feruci je primetio da trenutne smernice o zdravim napitcima treba proširiti i uključiti čaj i kafu kao izvor bioaktivnih komponenti, kao što su flavonoidi. Štaviše, smernice za ishranu treba da sadrže adekvatnu vrednost unosa flavonoida u ishrani kako bi se obezbedio dovoljan unos ovih hranljivih sastojaka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *