Lečenje hepatitisa C novim lekovima može da spasi desetine hiljada ljudi u Srbiji

  • 04/04/2021
  • 0
Hepatitis-C-inovativna-terapija-pomoćiće-izlečenje-velikog-broja-obolelih
Inovativnu terapiju od hepatitisa C očekuju svi oboleli od ove bolesti u Srbiji

Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“ pokrenulo je kampanju „Klik za moju terapiju koja ima za cilj da se utiče na Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje da omoguće inovativnu terapiju za sve obolele od hepatitisa C, prezentujući im realne brojeve obolelih, pacijenata koji su sami obezbedili savremenu terapiju i broj onih koji još uvek čekaju. Adekvatna inovativna terapija bi trajno eliminisala virus za 12 nedelja, a za sada, samo oko 100 najtežih pacijenata ima pravo na tu terapiju, od čak 80.000, koliko se pretpostavlja da u Srbiji boluje od hepatitis C.

Pozivamo sve obolele od Hepatitis C da popune upitnik „Klik za moju terapiju” na ovom linku kako bismo zajednički uticali na organe odlučivanja da omoguće inovativnu terapiju za sve obolele u Srbiji.

Problemi pacijenata obolelih od Hepatitisa C u Srbiji su mnogostruki, a na nivou države ne sprovode se preventivne aktivnosti zato što ne postoji usvojen akcioni plan. Udruženje Hronos, od kada je osnovano 2008. godine, radi na širenju svesti o virusnim hepatitisima, ali to ni izbliza nije dovoljno.

Preventiva nije popularna aktivnost kod donosilaca odluka jer je to dugotrajan proces a iziskuje ulaganja, ali bez nje i drugi koraci u rešavanju ovog problema, trpe. Stigma i diskriminacija koje prate ovu dijagnozu neće se smanjiti ako se javnost kontinuirano ne obaveštava o virusu, populacija adolescenata neće znati kako da se zaštiti od virusa ako o tome ne uči u školi, budući radnici u kozmetičkoj industriji neće sprovoditi sve potrebne mere zaštite u salonima ako ovu temu ne uvedemo u njihove udžbenike… Lekari opšte prakse imaju važnu ulogu kako u preventivi tako i u otkrivanju novih slučajeva, ali oni nisu prepoznati kao takvi.

Kriterijumi za dobijanje terapije su toliko suženi da samo najteži bolesnici mogu da je dobiju, a život nakon izlečenja zavisi od toga u kom trenutku ste saznali za bolest. Ovde se vraćamo na početak priče o preventivi i lekarima opšte prakse. Ukoliko se hepatitis otkrije kasno, kada je već bolest uznapredovala, lečenje je teže a oštećenja su trajna.  Udruženje Hronos se odlučilo na kampanju „Klik za moju terapiju” kako bi svi oboleli imali jednak pristup inovativnim terapijama, a cilj je jasan – davanje glasa „nevidljivim“ pacijentima i mogućnost da pacijent učestvuje u borbi za svoj lek, anonimno.  Takođe, cilj je da donosioci odluka vide o kolikom broju pacijenata se radi i da je krajnje vreme da nas stave u prioritete. Naš zakon kaže da su infektivne bolesti prioritet za javno zdravlje. Karcinom jetre spada u najagresivnije tumore sa vrlo niskom stopom preživljavanja, a nelečeni hepatitis kao posledicu u velikom broju slučajeva ima upravo ovu prognozu.

Najbitniji plan Udruženja Hronos u ovom trenutku je da se terapija za hepatitis C omogući većem broju pacijenata.

Hepatitis C je virus koji se leči za tri meseca i ne ostavlja ozbiljne posledice ako se otkrije u ranoj fazi. Ne postoje rizične grupe već rizično ponašanje/rizične procedure rađene nesterilnim priborom, u šta se ubrajaju i brojne etetske procedure. Hepatitis se ne prenosi socijalnim kontaktom.

Problemi sa neophodnom dijagnostikom hepatitis C

U Srbiji postoji samo jedan funkcionalan fibrosken aparat, koji je neophodan kada se govori o dijagnostici, a nalazi se na Klinici za infektivne i tropske bolesti (poslednjih godinu dana koristi se za covid pacijente). U KCS se nalazi još jedan, ali je star i više ne radi nego što radi. U Novom Sadu se snalaze sa dodatnom funkcijom skenera. Samo jedna privatna klinika ga ima u Beogradu i tamo pregled košta 12.000 dinara. Ako uz to morate da platite i PCR test i terapiju, brojke su astronomske za prosečnu srpsku porodicu. O lečenju gotovo da nemamo o čemu da pričamo.

Apel Udruženja Hronos

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos poziva sve bivše i sadašnje pacijente sa dijagnozom hepatitisa C, da putem linka na njihovom sajtu anonimno popune anketu kako bi se videlo koliko pacijenata zapravo ima, te koliko njih je samostalno kupilo terapiju ne želeći da čeka krajnji stadijum svoje bolesti da bi dobili lek o trošku osiguranja. Tražimo da Ministarstvo zdravlja i RFZO omoguće inovativnu terapiju za sve obolele od hepatitisa C.

„Želimo da svim obolelima bude dostupna inovativna u svetu odavno primenjena terapija koje trajno eliminiše bolest za 12 nedelja! Da ne bude odobrena terapija samo za njih 100 koliko se sada leči, već za sve nas. Svi smo podjednako važni na putu izlečenja!”.

Izvor: Hronos.rs
Tekst priredio: Nebojša Janković – E-Zdravlje.rs
Provera činjenica i informacija: Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre Hronos

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *