Ishrana bez glutena je jedini način da osobe obolele od celijakije, ili one sa intolerancijom na gluten, mogu normalno da žive, bez bojazni za svoje zdravlje. Priprema obroka bez glutena podrazumeva dobro izbalansiranu ishranu sa mnogo svežeg voća i povrća, mesa i žitarica bez glutena.
U ovom članku možete da pročitate:
- Kako izbeći kontaminaciju bezglutenske hrane glutenom?
- Šta izbegavati u prodavnicama?
- Preporuke za ishranu osoba sa celijakijom
Prilikom odabira namirnica, važno je da znate da pravilno čitate deklaracije i da birate proizvode sa
oznakom „gluten free“ ili „bez glutena“. Ti proizvodi obeleženi su simbolom precrtanog klasa pšenice ispod koga se nalazi registracioni broj licence i to je međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode, koja obolelima garantuje da je označeni proizvod potpuno bezbedan i da ne sadrži gluten. Jako je važno imati u vidu da oboleli od celijakije moraju da izbegavaju sve namirnice koje sadrže čak i gluten u tragovima, jer i najmanje količine glutena mogu da izazovu zdravstvene probleme.
Kada ste u režimu bezglutenske ishrane, svoje obroke morate da isplanirate unapred, jer ne možete da kupite bilo šta u pekari ili nekom obližnjem restoranu, već obroke nosite sa sobom. Inspiraciju za recepte sada možete da potražite na internetu, a uz pomoć bezglutenskog brašna, moći ćete da pripremite i hleb i razna peciva.
Kako izbeći kontaminaciju bezglutenske hrane glutenom?
Za osobe sa celijakijom, posebno je važno da izbegavaju izlaganje glutenu. Ukoliko se u kući priprema i bezglutenska i hrana koja sadrži gluten, preporuka je da čuvate hranu bez glutena na posebnom mestu. Površine za kuvanje i prostor za skladištenje hrane održavajte čistima, a sudove i pribor za kuvanje dobro operite i takođe stavite na posebno mesto. Svoj hleb tostirajte u rerni ili razmislite o zasebnim tosterima, jer ćete tako izbeći unakrsnu kontaminaciju.
Kada posetite neki restoran, pročitajte meni restorana na internetu unapred, ako je moguće, da biste bili sigurni da postoje opcije za vas. Ako postoji bezglutenski meni, rezervišite mesto kada je restoran manje zauzet i bolje može da odgovori vašim potrebama.
Šta izbegavati u prodavnicama?
Ukoliko kupujete brašno u prodavnici, obratite pažnju šta piše na pakovanju jer pšenično brašno ima različite nazive u zavisnosti od načina na koji se pšenica melje ili prerađuje. Sva sledeća brašna imaju gluten:
- Obogaćeno brašno sa dodatkom vitamina i minerala
- Farina, mlevena pšenica koja se obično koristi u cerealijama
- Graham brašno, oštro brašno od celog pšeničnog zrna
- Griz, deo mlevene pšenice koji se koristi u testeninama
Preporuke za ishranu osoba sa celijakijom
Žitarice
U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena. Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač, kesten. Obratite pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, do koje može doći prilikom pakovanja, transporta ili prilikom prodaje.
Voće
Dozvoljeno je sve sveže voće i orašasti plodovi. Budite oprezni kod sušenog i kandiranog voća, naročito sušenih smokvi.
Mleko i mlečni proizvodi
Dozvoljeno je mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, kao na primer, edamer, gauda, ementaler, parmezan. Potreban je oprez kod topljenih sireva, mlečnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurta.
Povrće
Dozvoljene su sve vrste svežeg povrća, a budite oprezni kod konzerviranog povrća i gotovih jela od povrća.
Meso, riba, jaja
Dozvoljene su sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja, ali pazite sa mariniranim mesom, kao i mesnim prerađevinama.
Masti, začini, dodaci za pečenja
Dozvoljena su sva ulja, maslac, mast, so, biber, sirovi začini. Obratite pažnju na začine u prahu jer se u praškaste namirnice obično dodaje skrob (i to najčešće pšenični) zbog sprečavanja zgrudnjavanja.
Pića
Najsigurniji su bistri voćni sokovi, limunada, biljni čajevi i kafa u zrnu. Budite oprezni kod alkoholnih pića, kafe sa dodacima i zamena za kafu.