Neželjeni efekti vakcina – Za čak 76% odgovoran je nocebo

  • 28/01/2022
  • 0
neželjeni efekti vakcina
Među učesnicima koji su primili stvarnu vakcinu protiv COVID-19, u 76% slučajeva pojavili su se sistemski neželjeni efekati vakcine. Ali to se moglo pripisati nocebo odgovoru, a ne samoj vakcini. (foto:Pixabay)

Od kada je počela vakcinacija protiv COVID-19 potencijalni neželjeni efekti vakcina podjednako su vruća tema. Jedna studija koja se bavila neželjenim efektima došla je do zaključka da se neželjeni efekti koje su prijavili stvarni primaoci vakcine mogu se pripisati nocebo efektima.

U ovom članku možete pročitati:

Placebo efekat

Dobro je poznato da je „placebo“ supstanca bez medicinskih efekata, koja se obično koristi kao kontrola u testiranju novih lekova. Placebo može biti druga supstanca ili nešto što ne bi trebalo da ima uticaj. Pošto učesnici ne znaju da li su dobili supstancu koju istraživači testiraju ili plasebo, istraživači mogu bolje da veruju u pouzdanost prijavljenih efekata.

Nedavna istraživanja su, međutim, pokazala da učesnici ispitivanja koji su primili placebo mogu ipak istinski iskusiti efekat stvarne supstance, čak i ako znaju da su primili placebo. Ovo se zove „placebo efekat“. Još uvek nije u potpunosti shvaćeno zašto se to dešava, ali placebo efekti mogu doneti stvarne medicinske koristi, uključujući ljude sa sindromom nervoznog creva i hroničnim bolom. Međutim, postoje i dokazi o povezanosti između placeba i neprijatnih neželjenih reakcija.

Nova studija otkriva da je 35,2% učesnika ispitivanja koji su primili inertni fiziološki rastvor placebo umesto vakcine protiv COVID-19 u ispitivanjima prijavilo najmanje jednu reakciju koja se često podvodi kao neželjeni efekti vakcine protiv COVID-19.

Neželjeni efekti vakcina

Među učesnicima koji su primili stvarnu vakcinu protiv COVID-19, u 76% slučajeva pojavili su se sistemski neželjeni efekati vakcine. Ali to se moglo pripisati nocebo odgovoru, a ne samoj vakcini. Nocebo odgovorom smatra se negativno očekivanje od terapije.

Dr Julia Has, istraživač u programu placebo studija u Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), vodila je studiju.

Pretpostavljamo da su svi efekti koji dovode do neprijatnih simptoma nakon placebo tretmana takođe evidentni kada dobijete pravu vakcinu. Otkrili smo da je 35% primalaca placeba prijavilo sistemske neželjene efekte, odnosno simptome poput glavobolje ili umora. Ovaj broj je tri četvrtine veći od broja primalaca vakcine sa takvim simptomima (46% je prijavilo sistemske neželjene efekte, [a 35 je 76% od 46]). To znači da tri četvrtine sistemskih simptoma koje doživljavaju primaoci vakcine nisu posledica same vakcine, već bi se javili i da su primili placebo. Ovo je nocebo odgovor„, rekla je Dr. Julija Has za Medical News Today.

Za druge doze vakcina, prijavljeni neželjeni efekti vakcine su porasli sa 46% na 61%, dok su za primaoce placeba smanjeni sa 35% na 32%. Autori spekulišu da bi povećanje za primaoce vakcine moglo biti povezano sa njihovim iskustvima sa neželjenim efektima nakon prve injekcije.

Neželjeni efekti vakcine kao posledica noceba

Dr Has je sugerisala da negativna očekivanja (nocebo) mogu doći od „drugih ljudi koji su rekli da su ih pogodili neželjeni efekti vakcine, prethodno iskustvo sa neželjenim efektima drugih vakcina ili lekova, anksioznost ili nespecifične brige, kao i ponašanje kliničara, npr. toplina, empatija, kompetencija?

Štaviše“, primetila je dr Has, „pogrešna atribucija simptoma može igrati ulogu.

Ovo, znači da verovatno imate glavobolje rutinski, ali ako imate glavobolju dan nakon vakcine ili placeba, mislite da je izazvana injekcijom, iako se možda ipak dogodila“, rekla je Dr. Julija Has.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *