Kora od banane može poboljšati nutritivnu vrednost kolača

  • 18/08/2022
  • 0
kora od banane
Kora od banane čini skoro 35% težine voća i uglavnom završava u kanti za đubre ili kompostu. Međutim, kore od banane sadrže velike količine organskih jedinjenja, a njihovo razlaganje na deponijama je značajan izvor snažnih gasova staklene bašte kao što je metan. (foto:Envato)

Kora od banane može biti jestiva i bogat je izvor dijetalnih vlakana, vitamina, antioksidanata i proteina.

U ovom članku možete da pročitate:

Kora od banane kao hranjiva materija

Banane su četvrta kultura hrane koja se konzumira posle pirinča, pšenice i kukuruza. Kora od banane čini skoro 35% težine voća i uglavnom završava u kanti za đubre ili kompostu. Međutim, kore od banane sadrže velike količine organskih jedinjenja, a njihovo razlaganje na deponijama je značajan izvor snažnih gasova staklene bašte kao što je metan.

Napori da se smanji otpad doveli su do upotrebe kore od banane za proizvodnju biogoriva, đubriva, tretman otpadnih voda i druge industrijske primene. Kore od banane su takođe jestive i došlo je do porasta interesovanja za upotrebu kore od banane kao hrane za smanjenje otpada.

Pored toga, visok nivo dijetetskih vlakana i antioksidanata u kori banane čini je kandidatom za uključivanje u zdravu ishranu. Konkretno, kore od banane sadrže visok nivo fenolnih jedinjenja koja imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva. Ova fenolna jedinjenja takođe mogu imati antiinflamatorne efekte i potencijalno koristiti osobama sa dijabetesom i visokim krvnim pritiskom.

Kora od banane je takođe bogata proteinima, kalijumom, magnezijumom, vitaminima, polinezasićenim masnim kiselinama i aminokiselinama. Kora od banane korišćena je kao alternativa mesu, uključujući i kao veganska zamena za svinjsko meso i slaninu.

Kore od banane takođe sadrže visok nivo aminokiseline triptofana koji može poboljšati kvalitet sna. Štaviše, magnezijum i kalijum prisutni u korama od banane povezani su sa opuštanjem mišića. Ova svojstva i visok nivo antioksidansa takođe su doveli do upotrebe kore od banane za kuvanje čaja.

Brašno od kore banane se koristi za poboljšanje nutritivnih svojstava različitih prehrambenih proizvoda, uključujući hleb i kolače. Na primer, prethodna studija je pokazala da se 5% do 10% pšenice u hlebu može zameniti brašnom od kore banane kako bi se povećao nutritivni profil bez negativnog uticaja na ukus ili druga senzorna svojstva kao što su boja, aroma i tekstura.

Istraživači sa Univerziteta Aligarh nedavno su ispitali da li bi dodavanje pšeničnog brašna brašnom od kore banane takođe moglo poboljšati nutritivne osobine kolačića.

Šta nam pokazuje nova studija?

Nova studija pokazuje da zamena male količine (7,5% do 15%) pšeničnog brašna u kolačićima brašnom napravljenim od kore banane povećava nivo antioksidanata dok smanjuje njihov sadržaj masti.

Obogaćivanje pšeničnog brašna brašnom od kore banane, posebno u nižim koncentracijama (7,5%), nije negativno uticalo na senzorna svojstva, kao što su tekstura i ukus. Ovi rezultati sugerišu da bi dodavanje brašna od kore banane mogla biti održiva opcija za poboljšanje nutritivnih svojstava namirnica.

Nedavna studija objavljena u časopisu ACS Food Science & Technology pokazuje da je zamena malog dela pšeničnog brašna u kolačićima brašnom od kore banane poboljšala nutritivni profil kolačića bez negativnog uticaja na ukus i teksturu. Uključivanje kore od banane u ishranu ima potencijal da smanji emisiju gasova staklene bašte, istovremeno pružajući zdravstvene koristi.

Potrošnja kore od banane može koristiti ne samo uzgajivaču (pružanje rešenja za upravljanje otpadom) i poljoprivrednoj industriji (stvarajući prihod pretvaranjem otpadnog materijala u robu sa dodatom vrednošću), već takođe sadrži ogromnu nutritivnu vrednost koja može doneti zdravstvene koristi kada se konzumira, “, rekla je dr Volina Pindi, viši predavač na Univerzitetu Malaisia Sabah.

Kako kora od banane utiče na nutritivnu vrednost?

Istraživači su prvo uklonili kore sa opranih, neoštećenih zrelih banana da bi pripremili brašno od kore banane. Nakon blanširanja i sušenja kore od banane, istraživači su mleli kore od banane u brašno i zamenili malu količinu rafinisanog pšeničnog brašna u receptu za kolače brašnom od kore banane.

Istraživači su pripremili pet serija kolačića, zamenjujući 0% (kontrola), 7,5%, 10%, 12,5% ili 15% pšeničnog brašna brašnom od kore banane. Povećanje količine brašna od kore banane u kolačićima rezultiralo je većim sadržajem vlage i minerala, ali manjim sadržajem masti i proteina. Povećanje sadržaja vlage je verovatno zbog većeg sadržaja vlakana u brašnu od kore banane.

Štaviše, kolačići sa većom koncentracijom brašna od kore banane takođe su pokazali više fenolna jedinjenja i nivoe antioksidativnog potencijala. Drugim rečima, osim opadanja nivoa proteina, povećanje nivoa brašna od kore banane u kolačićima poboljšalo je nutritivni profil.

 

Kora od banane kao antioksidans

Kolačići sadrže visok nivo masti i oksidacija ovih masti može smanjiti rok trajanja. S obzirom na visok nivo antioksidanata u korama od banane, istraživači su takođe ispitali sposobnost brašna od kore od banane da poboljša rok trajanja kolačića tokom perioda skladištenja od tri meseca.

Istraživači su otkrili da su nivoi fenolnih jedinjenja i antioksidativna svojstva svih kolačića opali tokom perioda skladištenja od tri meseca. Ali kolačići koji sadrže 15% brašna od kore banane i dalje su pokazali veći nivo polifenola i antioksidativnog potencijala na kraju tri meseca od kontrolne grupe. Značajno je da su kolačići sa većim sadržajem brašna od kore banane takođe pokazali veću inhibiciju oksidacije masti.

Istraživači su angažovali obučeni panel od 20 sudija da proceni ukus i druge senzorne karakteristike povezane sa poželjnošću hrane, kao što su ukus, tekstura i izgled. Ukus i ukus kolačića sa 7,5% ili 10% pšeničnog brašna zamenjenog brašnom od kore banane bili su uporedivi sa onim kod kontrolnih kolačića. Štaviše, rezultati za teksturu i ukupnu prihvatljivost kolačića sa najmanjom količinom brašna od kore banane (7,5%) bili su bolji od kontrolne grupe i drugih kolačića sa većom koncentracijom kora od banane.

Ovi rezultati pokazuju da bi zamena pšeničnog brašna brašnom od kore banane u niskim koncentracijama mogla poboljšati nutritivni profil kolačića, bez negativnog uticaja na senzorne atribute.

Zaključak

Iako kora od banane može doneti zdravstvene prednosti, postoje ograničeni podaci o bezbednosti i uticaju metoda prerade na nutritivne osobine kore od banane. Koautor studije Faizan Ahmad, profesor na Aligarh Muslim Univerzitetu, upozorio je:

Kore od banane nisu bezbedne za konzumiranje u sirovom obliku zbog izloženosti raznim zagađivačima životne sredine, pesticidima, bakterijama koje mogu negativno uticati na zdravlje, stoga im je potrebno dodatna priprema pre konzumiranja.”

Štaviše, neke studije su pokazale da sušenje kore od banane na visokim temperaturama može dovesti do gubitka korisnih jedinjenja. Kuvanje prehrambenih proizvoda koji sadrže brašno od kore banane može dovesti do daljeg gubitka ovih jedinjenja.

Kore voća su takođe sklone akumulaciji toksičnih materija kao što su teški metali i pesticidi. Stoga je potrebno više istraživanja i propisa pre široke upotrebe kore od banane kao hrane.

Nedostaju validirani standardi koji bi omogućili komercijalizaciju kore od banane u prehrambenoj industriji. Takođe, neadekvatno organizovan sistem i smernice, kao i nedostatak subvencija predviđaju se kao prepreke za korišćenje kore od banane/druge poljoprivredne biomase“, rekla je dr Volina Pindi.

Kora banane takođe sadrži antinutrijente, pouzdani izvor, kao što su tanin, oksalat i fitat, koji mogu ograničiti apsorpciju hrane i negativno uticati na zdravlje. Dr Pindi je dodala: „Možda će biti potrebne dodatne modifikacije i prerada da bi se smanjilo prisustvo antinutrijenata (oksalata, fitata, itd.) u korama banane.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *