Sanofi je prestao da razvija lek protiv raka dojke: Šta dalje?

  • 19/08/2022
  • 0
Lek protiv raka
Kompanija Sanofi je ranije rekla da je najveća komercijalna prilika kandidata za lek protiv raka dojke bila lečenje rano nakon dijagnoze. (foto:Envato)

Lek protiv raka dojke, za koji se pokazivalo da ima veliki potencijal, neće se dalje razvijati. Kompanija Sanofi je obustavila dalji rad na amcenestrantu, nakon što je drugo neuspelo ispitivanje nanelo veliki udarac razvojnim izgledima francuske zdravstvene kompanije.

U ovom članku možete da pročitate:

Zašto je lek protiv raka dojke prestao da se razvija?

Ovaj potez je opteretio akcije i izvršio veći pritisak na Sanofi da ojača svoj niz kandidata za lekove jer postaje sve više zavisan od svog višemilionskog bestselera, brzorastućeg leka za eksekmu i astmu Dupikent.

Sanofi je takođe zaostao u trci za razvoj vakcine protiv COVID-19. Ispitivanje pod nazivom AMEERA-5, koje je testiralo amcenestrant na ženama sa novodijagnostikovanim uznapredovalim karcinomom dojke, prekinuto je rano jer nezavisni panel za praćenje nije pronašao znakove da radi.

Sve druge studije amcenestranta, uključujući rak dojke u ranoj fazi (AMEERA-6), biće obustavljene“, navedeno je u saopštenju Sanofi.

Problemi na koje je Sanofi naišao

Akcije su pale za 4,9% u 08:55 GMT, što je najveći gubitak francuskog blue chip indeksa CAC40 (.FCHI). Odvojeno, tužilac u prvoj tužbi zbog leka protiv žgaravice Zantac, koji je takođe bio težak za akcije francuske kompanije, u utorak je pristao da odustane od svog slučaja.

Sanofi je bio među nizom kompanija koje prodaju Zantac, koji su američki regulatori povukli sa tržišta 2020. Od straha investitora oko Zantaca, koje je počelo pre nedelju dana, akcije Sanofija su pale za više od 13% na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, na osnovu cena na zatvaranju.

U martu, Sanofijeve akcije su pogođene kada je kompanija objavila razočaravajuće rezultate studije raka dojke koja je uključivala prethodno lečene žene.

Kako se razvijao lek protiv raka dojke?

Kompanija je ranije rekla da je najveća komercijalna prilika kandidata za lek protiv raka dojke bila lečenje rano nakon dijagnoze.

„Ovo je bio vodeći lek u pripremi i važno onkološko bogatstvo“, napisala je analitičarka Credit Suisse Žo Valton.

Sanofi je istakao da lek, koji je korišćen u kombinaciji sa Fajzerovim (PFE.N) ustanovljenim Ibranceom u studiji, „nije ispunio unapred određenu granicu za nastavak“, u poređenju sa grupom pacijenata u ispitivanju standardne hormonske terapije.

Amcenestrant pripada klasi pilula poznatih kao selektivni degradatori estrogenskih receptora (SERD) za borbu protiv tumora koji rastu kao odgovor na estrogen, za koje se procenjuje da čine do 80% svih slučajeva raka dojke.

lek protiv raka dojke
Lek protiv raka dojke, za koji se pokazivalo da ima veliki potencijal, neće se dalje razvijati. Kompanija Sanofi je obustavila dalji rad na amcenestrantu, nakon što je drugo neuspelo ispitivanje nanelo veliki udarac razvojnim izgledima francuske zdravstvene kompanije. (foto:Envato)

Ko je kandidat da dalje razvija lek protiv raka dojke?

Tržišna prilika za oralne SERD-ove privukla je niz proizvođača lekova, uključujući Roš (ROG.S) i AstraZeneca, koji rade na pilulama poznatim kao giredestrant i kamizestrant, respektivno. Lekovi su dizajnirani da deluju kao AstraZeneca (AZN.L) ustanovljen lek za injektiranje raka dojke Faslodek, dok nude manje opterećujući način primene.

Roš i AstraZeneca nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Još jedan oralni SERD, elacestrant američke biotehnološke firme Radius Health Inc, u kojem ima prava italijanska Menarini Group koja nije na berzi, ostvarila je bolje bogatstvo sa statusom prioritetnog pregleda koji su američki regulatori dali prošle nedelje.

Kako se odvijaju nova testiranja za lek protiv raka dojke?

Deonice Radius Health-a su porasle u oktobru 2021. na osnovu pozitivnih rezultata ispitivanja elacestranta. Nedeljama nakon što je Sanofi propao, Rošov rival lek protiv raka dojke pao je na testu faze 2.

Zabeležen je još jedan nedostatak oralnim selektivnim degradatorima estrogenskih receptora (SERD). Nakon podataka koji su potonuli deonice Radius Health-a i neuspeha Sanofijevog izgleda, Roš je otkrio da je giredestrant promašio ocenu u ispitivanju raka dojke u srednjoj fazi, što je izazvalo sumnje u vezi sa lekom uoči daljeg pada podataka.

Švajcarska Big Pharma objavila je neuspeh giredestranta u svojim rezultatima za prvi kvartal. Studija je randomizirala 303 pacijenta sa pozitivnim na estrogenski receptor, ljudskim epidermalnim faktorom rasta negativnim, lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom dojke kako bi primili giredestrant ili izbor AstraZeneca-a Faslodek ili inhibitor aromataze kao tretman druge ili treće linije. Učesnici u kohorti giredestranta uzimali su oralni SERD jednom dnevno u svakom ciklusu od 28 dana.

Da li giredestrant može da bude uspešniji od amcenestranta?

Giredestrant nije uspeo da pobedi preživljavanje bez napredovanja bolesti postignuto lekarskim izborom endokrine monoterapije, što je dovelo do toga da studija promaši svoju primarnu krajnju tačku. Uprkos tome, Roš je oduzeo neke pozitivne rezultate ispitivanja, napominjući da su „podaci o efikasnosti bili ohrabrujući sa izraženijom koristi kod pacijenata sa većom zavisnošću od aktivnosti estrogenskih receptora“. Ukupni podaci o preživljavanju su još uvek nezreli, dodala je kompanija.

Roš zaostaje za Radijusovim elacestrantom u trci za izvođenje oralnog SERD-a na tržište, iako je, dok je prvi pobednik postigao cilj u ključnom suđenju u oktobru, dublje uranjanje u podatke u decembru dovelo do pada njegovih akcija. Sanofijev amcenestrant je takođe u toku, ali nije uspeo u ključnom suđenju prošlog meseca. Kao i Roš, Sanofi je svoj oralni SERD suprotstavio izboru lekara za niz lekova, uključujući Faslodek, kao drugu liniju ili kasniji tretman ER+/HER2- uznapredovalog ili metastatskog karcinoma dojke.

Sve kompanije teže ideji da postoji uspješna niša koja čeka oralne lekove za rak dojke koji ciljaju na subpopulaciju pacijenata čiji je rak vođen signalizacijom estrogenskih receptora. Nade za hit su se povećale uprkos umerenoj komercijalnoj prodaji AstraZenecinog injekcionog SERD Faslodek-a i neuspesima ranijih oralnih kandidata, uključujući izglede koje je Roš stekao preuzimanjem kompanije Seragon Pharmaceuticals od 725 miliona dolara.

Dok je Roš uzeo pozitivne rezultate iz ispitivanja giredestranta, neuspeh u odnosu na primarnu krajnju tačku je i dalje udarac za kandidata koji čini deo cevovoda u kasnoj fazi fokusiranog na 10 novih molekularnih entiteta. Giredestrant je u par ispitivanja faze 3 koja testiraju lek u dva druga okruženja, naime u kombinaciji sa Pfizerovim Ibranceom kao lekom prve linije za metastatski rak dojke i kao pomoćno sredstvo u ranom karcinomu dojke.

Sledećih nedelja nakon što je dugotrajan pokušaj leka tiragolumab protiv TIGIT-a propao, promašaj giredestranta nastavlja loš početak za Rošov naftovod u 2022. Ulaskom u godinu, kompanija je uključila studiju o giredestrantu uz četiri ispitivanja tiragolumaba i studiju gantenerumaba kod Alchajmerove bolesti. bolest na kratkoj listi značajnih nadolazećih pada podataka o lekovima. Sada, pošto je do sada bio 0 za 2, Rošu je prepušteno da traži tri ispitivanja tiragolumaba i proučavanje gantenerumaba.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *