Hirurg koji je već spasao 35 dečjih života, ponovo u Beogradu

  • 11/10/2023
  • 0
Dr Martin Kostolni, dečiji kardiohirurg koji je u Tiršovoj uspešno operisao više od 30 dece (Foto: Printscreen video Tanjug.rs)

Dr Martin Kostolni, dečji kardiohirurg iz Londona, opet je u Beogradu ove nedelje i već je obavio dve operacije koje su promenile živote malih pacijenata i njihovih porodica.

„Plan je da ovaj put operišem četiri pacijenta,“ izjavio je Dr. Kostolni pre ulaska u operacionu salu.

Ovo je njegova dvanaesta poseta Srbiji, i svaki put donosi ne samo svoje veštine već i nadu mnogim roditeljima i čitavim porodicama, posebno za decu sa retkim srčanim manama.

Više od saradnje: Kako Dr. Kostolni i ‘Tiršova’ zajedno pišu priče o preporodu

Kada avion sleti na beogradski aerodrom sa Dr. Martinom Kostolnijem, zna se da je u pitanju mnogo više od rutinske posete. Ovaj londonski hirurg postao je ne samo deo medicinskog tima u ‘Tiršovoj’, već i deo srpske zajednice kojoj donosi nadu.

„Saradnja obezbeđuje veliku uštedu državi, jedna njegova operacija košta oko 100.000 funti,“ ističe direktor klinike ‘Tiršova’, Siniša Dučić.

Ali nije samo finansijska strana ove saradnje ono što je impresivno. Dr. Kostolni je do sada operisao više od 30 dece sa komplikovanim srčanim manama, donoseći olakšanje i radost mnogim porodicama.

Učionica u operacionoj sali: Dr. Kostolni i njegova misija obuke srpskih lekara

Dr. Martin Kostolni nije samo hirurg koji dolazi, operiše i odlazi. On je i mentor koji svoje bogato iskustvo i znanje deli sa srpskim lekarima.

„Operacije traju i po pet i više časova,“ otkriva Dr. Kostolni, naglašavajući složenost zahvata koje obavlja.

Ali on ne dolazi sam. Njegove posete su i prilika za obuku srpskih lekara.

„Kada dođem ovde pomažem na kompleksnim slučajevima, uz sve lekari koji mi asistiraju imaju mogućnost da uče kompleksne metode koje koristimo,“ dodaje on u izjavi za Tanjug. Ovde nije reč samo o operacijama, već i o prilici za domaće lekare da uče od najboljeg u oblasti, što je neprocenjivo iskustvo koje će koristiti u budućim operacijama.

Njegovu kompletnu izjavu možete videti OVDE

Dr. Milovanović otkriva: Zašto je Dr. Kostolni nezamenljiv u svetu dečje kardiohirurgije?

Kada kolega iz struke kao što je kardiohirurg Vladimir Milovanović kaže da je Dr. Kostolni „najeminentniji dečji hirurg u Evropi,“ to nije mala stvar.

„Ima najveće znanje iz retkih srčanih mana od kojih boluju deca koja operišu,“ dodaje dr Milovanović.

Ali tu se ne završava priča o Dr. Kostolnijevom uticaju i značaju.

„Uz sve on ima ogromno kumulativno znanje jer se u centar u kojem radi u Londonu referišu deca iz čitave Evrope i sa Bliskog istoka,“ ističe dr Milovanović.

Ove reči nam daju dublji uvid u razloge zbog kojih je Dr. Kostolni toliko cenjen ne samo u Srbiji već i širom sveta.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *