Prvi put u Srbiji: Dve srčane pumpe ugrađene u srce pacijenta u istorijskoj operaciji na Klinici za kardiohirurgiju UKCS

  • 30/11/2023
  • 0
Podvig srpskih kardiohirurga. Po prvi put dve srčane pumpe ugrađene u srce pacijenta (Printscreen: Tanjug video)

Dan za istoriju na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS). Po prvi put najbolji kardiohirurzi ove klinike uspeli su da  ugrade dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD), navodi se u saopštenju ove zdravstvene institucije u Beogradu.

Ova operacija, obavljena 27. novembra, označava značajan korak napred u lečenju pacijenata sa teškim srčanim oboljenjima u Srbiji. Pacijent, 53-godišnji muškarac sa dijagnozom terminalnog srčanog popuštanja, dobio je novu šansu za život i mogućnost da premosti period do transplatacije srca zahvaljujući ovoj pionirskoj proceduri.

Inovativna hiruška tehnika: Kompleksnost i tehnički detalji dvostruke ugradnje srčanih pumpi

Operacija koja je izvedena na Klinici za kardiohirurgiju UKCS predstavlja značajan medicinski podvig. Korišćene su dve vrste srčanih pumpi: LVAD (Left Ventricular Assist Device) i RVAD (Right Ventricular Assist Device), koje su ugrađene kako bi zamenile funkciju levog i desnog srca. Složenost ove operacije ogleda se u preciznom usklađivanju rada ovih pumpi sa aktivnošću pacijentovog srca. Trajala je četiri sata. A nakon toga usledio je intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja radi postizanja stabilnosti pacijenta.

Spas u poslednji čas: Kako je dvostruka ugradnja srčanih pumpi promenila život pacijenta?

Pacijent, 53-godišnji muškarac, borio se sa terminalnim stadijumom srčanog popuštanja, sa radom leve i desne strane srca smanjenim na samo 8%. S obzirom na ozbiljnost stanja i neefikasnost medikamentoznog lečenja, ova operacija je bila njegova jedina šansa. Operacija ne samo da mu je produžila život, već je pružila i mogućnost da premosti period do transplantacije srca.

Stručni uvid: Dr Emilija Nestorović o funkciji srčanih pumpi i značaju operacije

Dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu na Klinici za kardiohirurgiju UKCS, detaljno objašnjava funkciju i značaj ugradnje srčanih pumpi, kao i značaj ovog događaja kako za napredak domaće kardiohirurgije, tako i za pacijente sa srčanim oboljenjima u Srbiji. Ona ističe da su LVAD i RVAD pumpe dizajnirane da imitiraju funkcije levog i desnog srca. Ujedno su mnogo lakše i tiše u odnosu na prethodne modele, što značajno povećava kvalitet života pacijenata.

„Ove pumpe ne samo da pomažu u cirkulaciji krvi, već omogućavaju pacijentima da se vrate normalnim aktivnostima sa manje ograničenja,“ objašnjava dr Nestorović.

Dr Nestorović naglašava da je ova operacija imala ključni značaj za pacijenta u očekivanju transplantacije srca.

„Operacija nije samo privremeno rešenje; ona je životno važan most koji pacijentu omogućava da dočeka transplantaciju srca u stabilnom stanju. Iako ove pumpe nemaju definisan rok trajanja, one pružaju dugoročno rešenje za pacijente kod kojih transplantacija srca nije opcija, zbog starosti ili drugih zdravstvenih problema” kaže dr Nestorović i konstatuje da je ovo korak ka inovativnim metodama lečenja koji će transformisati pristup srčanim oboljenjima u Srbiji.

Novo poglavlje u srpskoj medicini i uticaj na budućnost kardiohirurgije

Ova uspešna operacija postavlja temelje za novi pristup u lečenju srčanih oboljenja u Srbiji. Njen uspeh otvara vrata za dalja istraživanja i primenu sličnih tehnika, čime se potencijalno poboljšava ishod lečenja za mnoge pacijente sa sličnim stanjima. Time se UKCS pozicionira kao lider u oblasti kardiohirurgije u regionu.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *