Mobilna skrining stanica za aneurizme trbušne aorte u Srbiji

  • 30/11/2023
  • 0
Mobilna skrining stanica za aneurizme trbušne aorte u Srbiji (Printscreen: Youtube/TV Subotica)

Građani Srbije će imati priliku da obave besplatne skrining preglede aneurizme trbušne aorte zahvaljujući mobilnoj stanici koja će biti postavljena ispred Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (UKCS) od petka, 1. decembra. Ova inicijativa je deo šire kampanje koja se nastavlja do kraja decembra i uključuje pregled u ambulantama UKCS.

Vaskularni hirurg UKCS, dr Igor Končar, naglašava da su pregledi dostupni u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i UKCS, mogu da se zakažu od 13 do 18 časova pozivom na broj telefona 062/830 89 56.

„Ima još slobodnih mesta za preglede u Kliničkom centru. Danas se autobus nalazi ispred Bežanijske kose, a sutra ispred Kliničkog centra,“ izjavio je Končar za Tanjug.

Prema njegovim rečima, za razliku od prethodne kampanje na proleće kada su lekari Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju bili deo mobilne ordinacije i posetili brojne gradove u Srbiji, ova kampanja podrazumeva da doktori u svom gradu obavljaju skrining preglede i na taj način otkrivaju aneurizme.

„Ovi pregledi se preporučuju svima koji su stariji od 50 godina, ali su rizične grupe muškarci, pušači stariji od 65 godina i oni koji su u porodici imali nekoga ko je imao aneurizmu. Ukoliko se na vreme otkrije aneurizma i blagovremeno leči planirano operacijom smrtnost je oko 1 posto, ukoliko se ne otrkije i dođe do njenog pucanja smrtnost je oko 90 posto, iz tog razloga je skrining aneurizme trbušne aorte jedan od najefikasnijih i najisplativijih skrininga u medicini“, rekao je Končar. „Pregled traje manje od dva minuta i može spasiti život,“ objašnjava dr Končar.

U poslednje dve nedelje, u Novom Pazaru, Kruševcu i Zaječaru pregledano je oko 1.500 građana, pri čemu je dijagnostikovano oko 100 aneurizmi.

„Blagovremeno otkrivanje i lečenje aneurizme trbušne aorte može značajno smanjiti rizik od smrtnog ishoda,“ zaključio je Končar i dodaje da pregled traje manje od dva minuta, da je bezbolan i da u kratkom vremenskom periodu može da se dobije informacija da li imate aneurizmu ili ne.

Autor: Nebojša Janković/Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *