Lekovi za plodnost za žene – Šta treba da znamo?

 • 08/03/2022
 • 0
Lekovi za plodnost
Kada žena ima problem da začne jedan od rešenja su lekovi za plodnost. Ali pre toga valja prvo otići lekaru da uspostavi dijagnozu (foto:Envato)

Lekovi za plodnost mogu lečiti mnoga stanja, iako im je primarna funkcija povećavanje šanse za začeće i nošenje bebe do termina. Ovi lekovi leče specifične probleme, tako da osoba treba da ih uzima samo po preporuci lekara.

U ovom članku možete da pročitate:

Kada se uzimaju lekovi za plodnost?

Ako se lekovi za plodnost uzimaju bez dijagnoze, to neće nužno povećati šanse za trudnoću. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD, 12% žena starosti od 15 do 44 godine u zemlji ima problema da zatrudni.

Neplodnost može biti rezultat problema kod muškaraca i žena. Većina lekara preporučuje traženje lečenja ako žena ne može da zatrudni ili nastavi da ima pobačaje nakon pokušaja da zatrudni 12 meseci ili duže.

Za žene starije od 35 godina, mnogi lekari preporučuju lečenje nakon 6 meseci pokušaja da zatrudne. Žene koje nemaju redovne menstruacije i žene sa zdravstvenim stanjima koja mogu uticati na trudnoću treba da razgovaraju sa lekarom pre nego što pokušaju da zatrudne.

Lekovi za plodnost za žene koji izazivaju ovulaciju

Neke žene ovuliraju neredovno ili uopšte ne ovuliraju. Otprilike jedna od četiri žene sa neplodnošću ima problema sa ovulacijom. Lekovi koji mogu da leče probleme ovulacije uključuju:

 • Metformin: Ovo može smanjiti insulinsku rezistenciju. Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), posebno one sa indeksom telesne mase preko 35, mogu biti otporne na insulin, što može izazvati probleme sa ovulacijom.
 • Agonisti dopamina: Ovi lekovi smanjuju nivoe hormona zvanog prolaktin. Kod nekih žena, previše prolaktina izaziva probleme sa ovulacijom.
 • Klomifen (Clomid): Ovaj lek može izazvati ovulaciju. Mnogi lekari ga preporučuju kao prvu opciju lečenja za žene sa problemima ovulacije.
 • Letrozol (Femara): Kao i klomifen, letrozol može izazvati ovulaciju. Među ženama sa PCOS-om, posebno onima sa gojaznošću, letrozol može bolje da deluje. Studija iz 2014. godine otkrila je da je 27,5 odsto žena sa PCOS-om koje su uzimale letrozol na kraju rodile, u poređenju sa 19,1 odsto onih koje su uzimale klomifen.
 • Gonadotropini: Ova grupa hormona stimuliše aktivnost u jajnicima, uključujući ovulaciju. Kada drugi tretmani ne funkcionišu, lekar može preporučiti upotrebu folikulostimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona u grupi. Ljudi primaju ovaj tretman u obliku injekcije ili spreja za nos.

U oko 10 odsto slučajeva neplodnosti, lekar ne može da pronađe uzrok. Medicinski izraz za ovo je neobjašnjiva neplodnost.

Lekovi koji imaju za cilj da stimulišu ovulaciju mogu pomoći u slučajevima neobjašnjive neplodnosti. Ovi lekovi za plodnost mogu omogućiti ženi da poveća šanse za začeće tako što će odrediti vreme za seks. Oni takođe mogu smanjiti efekte neidentifikovanih problema ovulacije.

Lekovi za plodnost
Lekovi za plodnost mogu lečiti mnoga stanja, iako im je primarna funkcija povećavanje šanse za začeće i nošenje bebe do termina. Ovi lekovi leče specifične probleme, tako da osoba treba da ih uzima samo po preporuci lekara. (foto:Envato)

Hormoni pre veštačke oplodnje

Lekovi ne mogu da leče neke uzroke neplodnosti. Kada se to dogodi, ili kada lekar ne može da identifikuje uzrok neplodnosti, može preporučiti veštačku oplodnju. Intrauterina inseminacija (IUI) uključuje umetanje sperme direktno u matericu oko vremena ovulacije.

Može poboljšati šanse za začeće kada postoji problem sa cervikalnom sluzom ili pokretljivošću sperme, ili kada lekar ne može da otkrije uzrok neplodnosti. Ali pre toga lekar može preporučiti uzimanje sledećeg:

 • Lekovi za ovulaciju: klomifen ili letrozol, na primer, mogu da podstaknu telo da ovulira i, eventualno, da oslobodi dodatna jajašca.
 • Okidač ovulacije: Pošto je određivanje trenutka ovulacije od suštinskog značaja, mnogi lekari preporučuju ovulaciju „okidača“ injekcije hormona humanog horionskog gonadotropina (hCG).
 • Progesteron: Ovaj hormon može pomoći u održavanju rane trudnoće, a žena ga obično uzima putem vaginalnih supozitorija.

In vitro oplodnja (IVF) uključuje uklanjanje jednog ili više jajnih ćelija kako bi ih lekar mogao oploditi spermom u petrijevoj posudi. Ako jaja prerastu u embrione, lekar ih implantira u matericu.

IVF zahteva nekoliko lekova, uključujući:

 • Supresija ovulacije: Ako žena ovulira prerano, IVF možda neće raditi. Mnogi lekari propisuju hormone antagoniste gonadotropina kako bi sprečili ranu ovulaciju.
 • Lekovi za ovulaciju: veća je verovatnoća da će IVF uspeti, kao IUI, ako jajnici oslobode nekoliko jajnih ćelija. Lekar će propisati klomifen ili letrozol da izazove ovo.
 • Okidač ovulacije: IVF takođe ima veće šanse za uspeh ako lekar može da kontroliše trenutak ovulacije pomoću injekcije okidača sa hormonom hCG.
 • Progesteron: Žena koja prima IVF uzimaće progesteron kako bi podržala ranu trudnoću.

Kada se leči neplodnost, lekar može da preporuči privremeno uzimanje hormonske kontrole rađanja kako bi se regulisao menstrualni ciklus. Takođe može pomoći u pripremi tela za veštačku oplodnju.

Očekivanja

Pre nego što se preporuče lekovi za plodnost, lekar mora da dijagnostikuje problem, koristeći analizu krvi, slikovne testove materice i jajovoda i testove ovulacije. Lekar takođe može tražiti od žene da iscrta svoje menstrualne cikluse i izmeri svoju bazalnu telesnu temperaturu svakog jutra.

Ako dijagnoza nije stanje koje će reagovati na lekove, lekar može preporučiti IUI ili IVF. Žena će možda morati da sačeka nekoliko meseci pre početka lečenja jer je neophodno da se lekove za plodnost uzimaju u određenim danima ciklusa.

Ako prvi tretman ne uspe, lekar može preporučiti dodatno testiranje, drugi ciklus lečenja ili drugačiji tretman.

Neželjeni efekti koje proizvode lekovi za plodnost

Mnoge žene doživljavaju neželjene efekte koje proizvode lekovi za plodnost, posebno oni koji sadrže hormone. Najčešći neželjeni efekti uključuju:

 • Promene raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju
 • Privremeni fizički neželjeni efekti, uključujući mučninu, povraćanje, glavobolje, grčeve i osetljivost grudi
 • Sindrom hiperstimulacije jajnika
 • Povećan rizik od gubitka trudnoće

Neka istraživanja sugerišu da određeni lekovi za plodnost povećavaju rizik od raka jajnika i endometrijuma, između ostalog.

Dobro razmotriti sve pre nego se koriste lekovi za plodnost

Većina polisa zdravstvenog osiguranja u SAD ne pokriva lečenje neplodnosti. Međutim, ako je neplodnost posledica ozbiljnog medicinskog problema, kao što je infekcija ili PCOS, osiguranje može pokriti deo lečenja.

Za mnoge žene, cena je značajan faktor. Odlučivanje o pravom tretmanu može značiti odmeravanje potencijalnih troškova i koristi. Neka pitanja koja treba postaviti lekaru uključuju:

 • Koja je stopa uspešnosti ovog lečenja među ljudima sa mojom dijagnozom?
 • Koja je prosečna dužina lečenja pre uspešne trudnoće?
 • Koliko košta ovaj tretman?
 • Postoji li jeftiniji tretman?
 • Koje su moje šanse da zatrudnim ako ne koristim lekove za plodnost?
 • Mogu li još nešto da uradim da povećam šanse za trudnoću?

Ako žena pokušava da zatrudni sa muškim partnerom, on takođe treba da se testira na plodnost. U nekim slučajevima, i žena i muškarac imaju problema sa plodnošću, a lečenje samo žene možda neće biti dovoljno.

Lekovi za plodnost ne mogu lečiti sve uzroke neplodnosti. Na primer, začepljene jajovodne cevi su čest uzrok, a procedura koja se zove histeroskopija često može da leči to stanje.

Zaključak

Pokušaj da zatrudnite može biti stresan, posebno kada su problemi sa plodnošću faktor. Mnoge žene koje traže lečenje zbog neplodnosti mogu na kraju da zatrudne.

Primanje prave dijagnoze je ključno kada se bira lečenje zasnovano na lekovima, tako da je najbolje prethodno razgovarati sa lekarom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *