Da li lekovi za prostatu mogu smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti?

 • 10/02/2021
 • 0
lekovi-za-prostatu-smanjiti-rizik-od-Parkinsonove-bolesti
Tremor ili nekontrolisano drhtanje ruku je najčešći simptom kod obolelih od Parkinsonove bolesti (Foto: Shutterstock)

Nova medicinska istraživanja potvrdila su da kod pacijenata koji su koristili lek za poboljšanje glikolize, kao što je na primer Terazosin, koji se obično koristi za lečenje uvećane prostate ne samo da je došlo do smanjenja rizika od razvoja Parkinsonove bolesti, već je ovaj rizik nastavio da se smanjuje kako se lek sve duže koristio.

Leka, na žalost, nema, ali nade još ima

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj uzrokovan smanjenim nivoom moždane hemikalije zvane dopamin. Simptomi se vremenom pogoršavaju, a bolest može imati široki spektar komplikacija, od otežanog govora do poteškoća sa žvakanjem i gutanjem.

Iako Parkinsonova bolest prvenstveno utiče na kretanje, gubitak dopamina, takođe može izazvati nemotoričke simptome, uključujući depresiju, demenciju, probleme sa spavanjem i nisku energiju.

Većina medicinskih terapija protiv ove bolesti isključivo se bavi saniranjem njenih simptoma, ali ne i njenom potpunom izlečenju – jer leka, još uvek nema. Međutim, nedavno su rezultati istraživanja pokazali načine za povećanje nivoa energije, koristeći metabolički put zvan glikoliza.

Uloga glikolize za Parkinsovu bolest

Svim ćelijama je potrebna energija, kako bi se dalje izvršavale njene funkcije, a glikoliza je jedan od baš tih procesa, koji utiče na proizvodnju energije. Ovaj naime, višestepeni put, razlaže glukozu na različite  vrste molekula, koji se koriste za dalju proizvodnju energije.

Nalazi studije iz 2014. godine, sugerišu da povećani oksidativni stres zbog ranog razvoja Parkinsonove bolesti, dovodi do oštećenja metabolizma glukoze. U međuvremenu, rezultati studije iz 2019. godine, ukazuju da povećanjem nivoa proizvodnje energije, mogu se odložiti simptomi Parkinsonove bolesti. Ranija studija zaključila je da bi lek, koji se koristi za lečenje povećanja prostate, Terazosin, mogao biti izvor povećanja nivoa ćelijske energije, povećavajući istovremeno i aktivnost ključnog enzima potrebnog za razgradnju glukoze u glikolizi.

Baš iz tog razloga, istraživači iz studije iz 2019. godine proučavali su efekte Terazosina na životinjskim modelima i koristili su kliničke baze podataka za prikupljanje informacija sa ljudima sa Parkinsonovom bolešću, koji su uzimali lek. Otkrili su da je Terazosin odložio razvoj bolesti, smanjio komplikacije i drastično smanjio broj dijagnoza.

Sada je međunarodni tim, predvođen istraživačima sa Univerziteta u Ajovi, uporedio efikasnost lekova za poboljšanje glikolize, uključujući Terazosin sa lekom Tamsulozin (leka koji ima slične indikacije, ali ne povećava glikolizu).

13 ranih simptoma pojave Parkinsonove bolesti

Uobičajeni simptomi Parkinsonove bolesti su drhtanje i polagani, kruti pokreti, male promene u kretanju i ponašanju, tako mogu dati signal, čak i pre dijagnoze. Zato ćemo u nastavku ovog teksta, predstaviti neke od ranih simptoma:

 1. Drhtanje – koje se obično javlja na jednoj strani tela, a zatim se širi i na druge delove
 2. Poteškoće u hodanju – osoba može hodati nepravilnim tempom, iznenada hodajući brže ili sporije
 3. Sužen ili sitan rukopis – odnosno mikrografiju, lekari objašnjavaju kao pojavu nervnog sistema
 4. Gubitak mirisa
 5. Problemi sa spavanjem – pojava nesanice, insomnije, apneja i sl.
 6. Loša ravnoteža – ljudi sa Parkinsonovom bolešću mogu preduzeti veći broj manjih koraka kako bi u potpunosti napravili ravnotežu
 7. Bradikinesija – odnosno termin kojim se označava usporenost ili odsustvo kretanja
 8. Smanjene facijalne ekspresije
 9. Promena boje glasa
 10. Nagnuto ili pogrbljeno držanje tela
 11. Konstipacija
 12. Psihološki problemi – pojava depresije, anksioznosti, demencije i sl.
 13. Nagli gubitak kilaže

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *