Naučnici razvili “hemijsku kamuflažu” koja štiti od 99% komaraca

 • 17/06/2023
 • 0
Azijski tigrasti komarac u trenutku ujeda (Foto ilustracija: Envato)

Leto je doba godine koje svi sa nestrpljenjem očekuju. Međutim, sa toplijim vremenom dolazi i neizbežna pojava komaraca. Ovi dosadni insekti ne samo da mogu da pokvare uživanje, već predstavljaju i značajan zdravstveni rizik. A dobra vest je da su naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Izraelu verovatno pronašli dugoročno rešenje za ovaj problem. Razvili su novu vrstu insekticida – „hemijsku kamuflažu“ koja bi vrlo efikasno mogla da odvrati komarce od ujeda.

U ovom tekstu možete pročitati:

 • „Hemijska kamuflaža“: Revolucionarni pristup borbi protiv komaraca

 • Kako deluje novi repelent? Snažna kombinacija indola i celuloze

  „Hemijska kamuflaža“: Revolucionarni pristup borbi protiv komaraca

  „Hemijska kamuflaža“ je inovativni koncept koji su izraelski naučnici razvili kao odgovor na globalni problem komaraca, prenosi Euronews Next. Ova jedinstvena formula predstavlja revolucionarni pristup u borbi protiv ovih dosadnih insekata, pružajući dvostruku zaštitu.

  Prva linija odbrane je mehanička zaštita. Formula stvara barijeru koja efikasno sprečava komarce da ujedaju kroz kožu. Ova zaštita je direktna i trenutna, pružajući odmah vidljive rezultate.

  Druga linija odbrane je sofisticiranija i koristi se za dugoročnu zaštitu. Polimer koji se koristi u formuli deluje kao „hemijska kamuflaža“, maskirajući miris koji privlači komarce. Ova kamuflaža je posebno važna jer komarci koriste miris da bi pronašli svoje žrtve. Ako ne mogu da osete miris, komarci neće ni pokušati da se približe.

  Ali, ova formula ne samo da maskira miris. Ona takođe polako oslobađa repelent, produžavajući njegovu zaštitu. Ovo je ključno za dugotrajnu efikasnost proizvoda. Za razliku od tradicionalnih repelenata koji brzo isparavaju, ova formula pruža zaštitu koja traje.

  Ovaj dvostruki pristup – mehanička zaštita i hemijska kamuflaža – čini ovu formulu izuzetno efikasnom. Ova „hemijska kamuflaža“ predstavlja novu eru u borbi protiv komaraca, obećavajući da će letnje večeri biti mnogo prijatnije, bez dosadnih ujeda komaraca.

  Kako deluje novi repelent? Snažna kombinacija indola i celuloze

  Novi repelent koji su razvili izraelski naučnici je pravi primer kako priroda može da pruži rešenja za neke od najvećih izazova sa kojima se suočavamo. Ovaj repelent se sastoji od dve prirodne komponente: indola, mirisne supstance koja se nalazi u cveću, i polimera po imenu celuloza. Ali, kako ove dve komponente zajedno deluju da bi odbile komarce?

  Indol je organski spoj koji se prirodno nalazi u mnogim biljkama. Ovaj spoj ima jak, cvetni miris koji je za ljude prijatan, ali za komarce deluje kao repelent. Indol efikasno „maskira“ ljudski miris, čineći ga manje privlačnim za komarce.

  Celuloza, s druge strane, je prirodni polimer koji se nalazi u zidovima ćelija biljaka. U ovoj formuli, celuloza služi kao nosač za indol. Kada se nanese na kožu, celuloza formira tanki sloj koji polako oslobađa indol. Ovo omogućava repelentu da pruži dugotrajnu zaštitu.

  Ali, ova formula ne samo da odbija komarce. Ona takođe deluje kao „hemijska kamuflaža“, sprečavajući komarce da detektuju ljudski miris. Ovo je posebno važno jer komarci koriste miris da bi pronašli svoje žrtve. Ako ne mogu da osete miris, komarci neće ni pokušati da se približe.

  „Prvo, to je mehanička zaštita protiv ujeda komaraca kroz vašu kožu. Drugo, ovaj celulozni polimer deluje kao hemijska kamuflaža“, objasnio je dr Jonathan Bohbot, glavni istraživač sa Fakulteta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu Hebrejskog univerziteta. Pogledajte i video u kojem dr Bohbot bliže pojašnjava otkriće svog tima

  Budućnost repelenta: Planovi za tržište

  Tim naučnika sa Hebrejskog univerziteta ima velike planove za ovaj novi repelent i nada se da će ga do sledeće godine plasirati na tržište i pustiti u komercijalnu upotrebu. Međutim, važno je napomenuti da privlačnost komaraca nije ista za sve ljude. Neki ljudi proizvode hemikalije povezane sa mirisom koje komarci nalaze neodoljivo privlačnim. Ova činjenica može imati značajan uticaj na efikasnost repelenata, uključujući i novu „hemijsku kamuflažu“. Dalja istraživanja su neophodna kako bi se utvrdilo kako ovi faktori mogu uticati na upotrebu i efikasnost novog repelenta.

  U svakom slučaju, ova otkrića predstavljaju značajan korak napred u borbi protiv komaraca i ni malo bezazlenih bolesti koje prenose. Sa novim „hemijskom kamuflažom“, uostalom, možda ćemo biti u mogućnosti da mnogo više uživamo tokom letnjih dana i večeri bez dosadnih ujeda komaraca.

  Autor: Nebojša Janković

 • Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *