Od čega se prave vakcine?

  • 01/02/2021
  • 0
od-cega-se-prave-vakcine
Foto: By MasterTux from Pixabay

Od čega se prave vakcine? Vakcine sadrže sitne fragmente organizma koji uzrokuje bolest ili nacrte za izgradu sitnih fragmenata. Svaka vakcina ima određenu svrhu, a svaki sastojak se testira u procesu proizvodnje. Međutim, svakoj vakcini zajedničke su sledeće komponente:

Antigen

Validna vakcina za bilo koju bolest mora sadržati aktivnu komponentu – antigen, koja generiše imuni odgovor. Antigen može biti mali deo organizma koji izaziva bolest, poput proetina ili šećera, ili može biti ceo organizam u oslabljenom ili neaktivnom obliku.


Konzervansi

Konzervansi sprečavaju kontaminaciju vakcine nakon otvaranja bočice, ukoliko se bočica koristi za imunizaciju više osoba. Neke vakcine ne sadrže ovu komponentu, jer su namenjene za jednokratnu upotrebu, a bočica se odbacuje odmah po primeni. Najčešće korišćeni konzervans je 2 – fenoksietanol, koji se primenuje godinama unazad i koji se nalazi u proizvodima za bebe, jer ima malu toksičnost po pacijente.

Stabilizatori

Stabilizatori sprečavaju pojavu hemijskih reakcija unutar vakcine, a mogu biti šećeri (laktoza, saharoza), aminokiseline (glicin), želatin i proteini (rekombinantni humani albumin, izveden iz kvasca).

Surfaktanti

Surfaktanti omogućavaju povezanost svih sastojaka u vakcini, čineći je kompaktnom. Sprečavaju taloženje i nakupljanje elemenata koji se nalaze u tečnom obliku. Njih možemo naći čak i u pojedinim konditorima, kao što je sladoled.

Ostaci

Rezidue bakterije ili mikroorganizmi su male količine različitih supstanci koje se koriste tokom proizvodnje vakcine, ali koji nisu aktivni sastojci u gotovoj vakcini. One se razlikuju u zavisnosti od procesa proizvodnje koji se koristi i mogu uključivati proteine jaja, kvasac ili antibiotike. Preostali tragovi ovih supstanci koje mogu biti prisutne u vakcini su u tako malim količinam zastupljenje, da ih treba meriti kao milionske delove.

Diluenti

Diluent je razređivač u obliku tečnosti koja se koristi za razblaživanje vakcine  do tačne koncentracije neposredno pre upotrebe. Razređivač koji je najzastupljeniji je sterilna voda.

Adjuvanti

Neke vakcine sadrže i dodatke u obliku tzv.adjuvanata. Oni poboljšavavaju imunološki odgovor na vakcinu, ponekad zadržavanjem vakcine na mestu uboda, a nekad i stimulisanjem lokalnih imunoloških ćelija. Adjuvanti mogu biti i male količine aluminijumovih soli (poput aluminujum hidroksida ili kalijum – aluminijum sulfata).

Verovatno pitanje koje ste postavljali sebi u vreme pandemije Covid-19 i ponovnog čestog pominjanja vakcinacije je od čega se prave vakcine. Verujemo da smo vam približili sastojke vakcina i da ste našli odgovor za kojim ste tragali.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *