Celijakija i zubna gleđ: Uticaj autoimune bolesti na oralno zdravlje

  • 27/11/2023
  • 0
Celijakija i zubna gleđ (Foto: Ilustracija/Envato)
Celijakija i zubna gleđ (Foto: Ilustracija/Envato)

Celijakija, takođe poznata kao glutenska enteropatija, je autoimuna bolest koja utiče na digestivni sistem i izaziva problem kod konzumacije glutena, proteina prisutnog u pšenici, ječmu i raži. Sada je otkriven i uticaj koji celijakija ima na oralno zdravlje.  

Oštećenje zubne gleđi često izazvaju moderne navike i sistematsko konzumiranje pojedinih namirnica koje sadrže velike procente kiselina. Zubna gleđ je deo zuba koji je od ključnog značaja za njegovo zdravlje, stvara se i pre nego što zub nikne, tako da je i nasledna uloga veoma bitna u njenoj izgradnji.

Celijakija može izazvati oštećenje zubne gleđi

Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da bi oštećenje zubne gleđi koje se često sreće kod osoba sa dijagnozom celijakija, moglo biti uzrokovano autoimunom reakcijom izazvanom proteinima iz creva ili hrane.

Celijakija je jedna od najčešćih autoimunih bolesti danas, uglavnom se razvija u detinjstvu i pogađa 1 od 100 ljudi. Kod osoba s genetskom predispozicijom, imuni odgovor na gluten dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Osim toga, nepravilno aktiviran imuni sistem može uticati i na druge organe.

Tokom istraživanja koje je sprovedeno na Institutu za stomatologiju Univerziteta Istočne Finske, kao deo međunarodne saradnje, otkrivena je veza između razvojnih poremećaja  zubne gleđi, koje se primećuju kod određenih autoimunih bolesti kao što je celijakija, i pojave autoantitela protiv proteina odgovornih za formiranje zdrave zubne gleđi.

Za sve je „kriv“ jedan protein

Mali intestinalni enzimski protein transglutaminaza 2 (TGM2) igra ključnu ulogu u pokretanju celijakije, modifikujući gliadin, komponentu glutena u ishrani, u crevima.

Imuni sistem obolelih reaguje na enzim/gliadin kompleks i proizvodi autoantitela protiv oba ova proteina.

Pojava antitela protiv TGM2 je toliko specifična za bolest da se koristi i za skrining kada je u pitanju celijakija.

Celijakija: Dovoljna je sumnja stomatologa

Iako je glavni simptom celijakije upala creva, poznato je da se kod dece obolele od ove bolesti zubna gleđ najčešće ne razvija pravilno.

Često je prvi koji posumnja da je u pitanju celijakija upravo dečiji stomatolog.

Dugo se mislilo da su dentalne manifestacije koje izaziva celijakija uglavnom uzrokovane malapsorpcijom povezanom sa upalom creva.

Međutim, ova studija je prvi put pokazala da defekti u formiranju zubne gleđi mogu biti uzrokovani antitelima proizvedenim protiv proteina u crevima ili u ishrani, vezujući se za proteine koji kontrolišu njen razvoj.

Smatra se da se sve dešava zbog toga što proteini zubne gleđi imaju slična mesta vezivanja za antitela kao, na primer, enzim TGM2 i protein kapa-kazein u kravljem mleku.

Ko je učestvovao u istraživanju?

Profesor univerziteta Szabolcs Felszeghy sa Univerziteta Istočne Finske doprineo je istraživanju pokazujući, između ostalog, da antitela protiv TGM2 kod pacijenata sa celijakijom mogu vezati za određene proteine i time ometati razvoj zuba i izazvati oštećenje zubne gleđi.

U istraživanju su učestvovali naučnici iz Češke Republike, Izraela, Norveške, Mađarske i Finske, koji su pratili 48 odraslih osoba i 21 dete sa celijakijom, kao i 28 pacijenata sa drugom autoimunom bolešću, APS1.

Imunološki odgovor povezan sa oštećenjem zubne gleđi takođe je proučavan i na modelima životinja, a rezultati su bili veoma slični, navodi se u studiji.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *