Individualna vakcina protiv raka – Ima li budućnosti?

  • 23/02/2022
  • 0
individualna vakcnina protiv raka
Novi način borbe protiv karcinoma koji se testira u Velikoj Britaniji zove se individualna vakcnina protiv raka i njena osobenost je ta da je personalizovana prema DNK pacijenta (foto:Envato)

U velikom istraživanju načina lečenja raka, jedan pacijent u Velikoj Britaniji je primio ono što lekari nazivaju individualna vakcina protiv raka. Iako vakcine protiv raka već postoje, ova specifična je personalizovana prema DNK pacijenta.

U ovom članku možete da pročitate:

Šta je individualna vakcina protiv raka?

Čovek sa ponavljajućim rakom glave i vrata učestvuje u kliničkom ispitivanju kako bi sprečio da se njegov rak ponovo vrati. Tretman je osmišljen da obuči telo pojedinca da prepozna i odbrani telo od ovih specifičnih karcinoma.

Lekarski tretman je osmišljen posebno za prijavljenog učesnika u nastojanju da spreči da se njegov rak ponovo pojavi. Tretman se sastoji od serije potkožnih injekcija, koje zdravstveni radnici daju ispod kože.

Ispitivanje još nije završeno, ali ako bude uspešno, ova individualna vakcina protiv raka biće revolucionarna u ovoj oblasti.

Od čega je bolovao pacijent?

Grejem But je otac petoro dece i živi u Vest Kirkbiju u Velikoj Britaniji. Prvi put je dobio dijagnozu karcinoma glave i vrata 2011. godine i, uprkos lečenju, rak se vraćao još četiri puta.

Kada sam prvi put lečio rak 2011. godine, imao sam utisak da se rak neće vratiti“, kaže Grejem But. „Moj najveći strah se ostvario 2016. godine kada se vratio, pa 2019. i onda još dva puta 2021.

Tretmani koje je g. But primio uključivali su hirurgiju lica, rekonstrukciju i terapiju zračenjem. Terapija zračenjem može izazvati niz neželjenih efekata, od kojih neki mogu biti iscrpljujući. Mogući neželjeni efekti uključuju:

Nakon što se rak gospodina Buta vratio 2021. godine, počeo je da se oseća beznadežno. Međutim, on sada učestvuje u kliničkom ispitivanju projekta individualna vakcina protiv raka, kako bi sprečio povratak karcinoma.

Prošle godine sam imao osećaj da rak napreduje i nije preostalo mnogo opcija“, kaže But. „Ovo kliničko ispitivanje je otvorilo nova vrata i daje mi malo nade da se moj rak neće vratiti. A ovo bi moglo otvoriti vrata za druge ljude. Nadam se da gledam u svetliju budućnost. Malo nade da se više nikada neće vratiti, što bi značilo mnogo mojoj porodici i svima oko mene.”

Kako je teklo ispitivanje?

individualna vakcnina protiv raka
U Velikoj Britaniji uveliko se radi na ispitivanju individualne vakcine protiv raka, koja treba da bude prilagođena određenom pacijentu (foto:Envato)

Centar za rak Klaterbridž u Liverpulu, testira vakcinu pod nazivom TG4050 za lečenje karcinoma glave i vrata, kao i raka jajnika. Biotehnološka kompanija Transgene, sa sedištem u Francuskoj, zadužena je za proizvod. Kompanija je „fokusirana na dizajniranje i razvoj ciljanih imunoterapija za lečenje raka“.

Neke vakcine protiv raka su već dostupne, uključujući vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji može izazvati rak grlića materice. Međutim, individualna vakcina protiv raka koju Klaterbridž testira je drugačija jer je napravljena po meri DNK osobe.

Dr Kristijan Otensmajer, profesor imuno-onkologije na Univerzitetu u Liverpulu i konsultant medicinski onkolog u Centru za rak Klaterbridž, nadgleda istraživanje.

Ovo je zaista uzbudljiv dan u ovom važnom istraživanju koje može da promeni igru. Gospodin But će dobiti više prilagođenih injekcija imunoterapije tokom sledeće godine. Ako je vakcina uspešna, obučiće njegov imuni sistem da spreči ponavljanje raka. Doći do stadijuma pacijenta koji prima ovaj tretman – koji se pre samo nekoliko godina smatrao naučnom fantastikom – je zaista neverovatno“, kaže dr Kristijan Otensmajer.

Iako je Grejem But prvi učesnik ovog kliničkog ispitivanja, dr Otensmajer kaže da istraživači povećavaju broj pacijenata i nadaju se da će na kraju moći da pomognu ljudima sa drugim vrstama raka.

Zaista smo zahvalni gospodinu Butu što je pristao da učestvuje u ovom kliničkom ispitivanju“, kaže dr Ottensmeier. „Divno je što smo uspeli da pređemo sa teorijske faze ovog istraživanja na kreiranje tretmana za stvarne ljude. Svi smo tako dugo čekali da dođe ovaj dan. Mislimo da će ovo napraviti stvarnu razliku za pacijente koje lečimo u Klaterbridžu.

On napominje da će verovatno biti mnogo manje neželjenih efekata jer, za razliku od hemoterapije i terapije zračenjem, zdravo tkivo i ćelije ne bi trebalo da budu oštećene. Dr Giljermo De Angulo pedijatrijski hematolog i onkolog u Niklaus dečijoj bolnici u Majamiju, rekao je za Medical News Today da je ovaj tretman obećavajući.

Iako ne znam detalje o tretmanu koji je ovaj pacijent primio, medicinska i naučna zajednica već neko vreme rade na imunoterapiji. Vakcine stvorene od stvarnog tumorskog tkiva pacijenta pokazale su veoma obećavajuće“, rekao je dr De Anuglo.

Kako će se razvijati individualna vakcina protiv raka?

Dr Soeila Borhani, lekar i istraživač raka na Univerzitetu u Ilinoisu i autor knjige „Duboko učenje u medicini„, razgovarala je sa Medical News Today u vezi sa istraživanjem.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se ćelije raka razmnožavaju i šire po telu je neuspeh imunog sistema da ih identifikuje i eliminiše na vreme“, rekla je dr Borhani.

Ona je napomenula da je ova individualna vakcina protiv raka „relativno novi oblik imunoterapije koja jača imuni sistem primaoca tako što ga obučava da pronađe i uništi ćelije raka koje je inače teško prepoznati“.

Ovo se radi ciljanjem na određene proteine zvane neoantigeni, koji su prisutni samo na površini malignih ćelija“, objasnila je dr Borhani. „Ovde je veliki izazov što postoji veoma veliki broj mogućih neoantigena koji se mogu stvoriti kao rezultat genetskih mutacija u DNK tumora.“

Napomenula je da nije moguće ciljati sve neoantigene odjednom i da istraživanje koristi algoritme veštačke inteligencije (AI) da bi se utvrdilo kojim neoantigenima treba dati prioritet.

Ovi algoritmi su obučeni na ogromnim količinama istorijskih podataka kako bi proizveli individualizovanu listu najimunogenijih sekvenci za svakog pacijenta. Uzimajući u obzir vlasničku prirodu AI modela koji se koristi u ovoj studiji, kao i podatke korišćene za obuku, moramo da sačekamo do kraja ispitivanja da bismo znali da li je ova vakcina efikasna ili ne. Bez obzira na sve, zahvaljujući kombinovanoj moći AI i DNK sekvenciranja, bliži smo revolucionarnom prodoru u lečenju raka nego ikada ranije“, rekla je dr Soeila Borhani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *