Suve šljive pospešuju zdravlje kostiju i štite od osteoporoze

  • 23/10/2022
  • 0
suve šljive pospešuju zdravlje kostiju
Novo nasumično kontrolisano ispitivanje pokazuje da suve šljive pospešuju zdravlje kostiju. Jedenje pet, šest suvih šljiva dnevno može zaustaviti napredovanje osteoporoze kod žena u postmenopauzi, u poređenju sa kontrolnom grupom koja nije konzumirala voće. (foto:Envato)

Da li suve šljive pospešuju zdravlje kostiju? Nova nasumična kontrolisana studija otkriva da jedenje 5-6 suvih šljiva dnevno može da očuva koštanu masu i gustinu, zaustavljajući razvoj osteoporoze.

U ovom članku možete da pročitate:

Osteoporoza

Osteoporoza je stanje u kome kosti osobe gube gustinu i masu, zbog čega je veća verovatnoća da će se kosti slomiti. Prema Nacionalnoj fondaciji za osteoporozu, oko 10 miliona Amerikanaca ima to stanje, dok još 44 miliona nema gustinu kostiju, što ih dovodi u opasnost od osteoporoze.

Polovina žena starijih od 50 godina je u povećanom riziku od preloma kosti, a svaki četvrti muškarac. Gubitak koštane mase i gustine može se desiti u bilo kom uzrastu. Međutim, osteoporoza je najčešća kod starijih ljudi.

Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi. U 2017-2018, 19,6% žena starijih od 50 godina razvilo je ovo stanje – veći procenat od broja žena koje imaju srčani udar, moždani udar ili razviju rak dojke zajedno. Kosti kuka, kičmenih pršljenova i zgloba su najčešća mesta preloma kostiju usled osteoporoze, iako se mogu javiti u bilo kojoj kosti. Za starije osobe, prelomi kuka mogu biti posebno ozbiljni.

Novo nasumično kontrolisano ispitivanje pokazuje da suve šljive pospešuju zdravlje kostiju. Jedenje pet, šest suvih šljiva dnevno može zaustaviti napredovanje osteoporoze kod žena u postmenopauzi, u poređenju sa kontrolnom grupom koja nije konzumirala voće. Ovo je druga od par studija istraživača sa Pen Stejt univerziteta u Univerzitetskom parku, Pensilvanija.

Prva, opservaciona studija koja još nije objavljena, istraživala je povezanost između markera upale i gubitka mineralne gustine kostiju, ili BMD. Glavni istraživač dr Meri Džejn Souza rekla je za Medical News Today:

Naši nalazi pokazuju da su viši nivoi inflamatornih markera bili povezani sa nižim trabekularnim rezultatima kostiju u lumbalnoj kičmi među učesnicima studije – u suštini, što je više zapaljenja, to je lošije zdravlje kostiju. Upala bi mogla biti važan posrednik za gubitak koštane mase u postmenopauzi i potencijalna meta za nutritivne terapije“, primetila je dr Souza.

Zašto baš šljive pospešuju zdravlje kostiju?

Dr Souza je objasnila da istraživači već dugi niz godina istražuju veze između suvih šljiva i zdravlja kostiju.

Naše najnovije istraživanje predstavlja najveće ispitivanje, sa kohortom od preko 200 žena u postmenopauzi, kako bi se istražila veza između suvih šljiva i povoljnog zdravlja kostiju“, rekla je ona.

Dr Souza je rekla da su sa sadašnjim većim randomizovanim ispitivanjem želeli da se nadovezuju na postojeće istraživanje „kako bi potvrdili i ponovili nalaze ranijih manjih ispitivanja koja su pokazala da suve šljive pospešuju zdravlje kostiju i da su obećavajuća, nefarmakološka intervencija ishrane za očuvanje kostiju i održavanje gustine kostiju i snagu.”

Naša studija je prva koja otkriva da konzumiranje samo 5-6 suvih šljiva dnevno sprečava gubitak mineralne gustine kostiju na kuku, mestu od najvećeg značaja za stare muškarce i žene, jer prelomi kuka obično dovode do hospitalizacije, smanjenog kvaliteta života. i gubitak nezavisnosti,” rekla je dr Meri Džejn Souza.

Oni koji jedu šljive su takođe bili zaštićeni od povećanja rizika od preloma kuka u poređenju sa onima koji nisu jeli suve šljive, čiji se rizik od preloma pogoršao“, dodala je ona.

Istraživači su takođe otkrili „sličan trend gde se čvrstoća kostiju održava na tibiji i održava volumetrijska kortikalna gustina, dok je kontrolna grupa pokazala pogoršanje ovih parametara.”

Bolest osteporoze
Bolest osteporoze se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, zbog čega one postaju porozne. Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. (foto:Pixabay)

Koliko šljiva je dovoljno?

Istraživači su podelili učesnike u tri grupe. Jedna, kontrolna grupa, nije jela suve šljive. Druga grupa je jela pet do šest suvih šljiva dnevno, a druga je konzumirala 10-12 suvih šljiva svakog dana. Korist od suvih šljiva je bila najvidljivija onih koji su konzumirali pet do šest dnevno.

Glavne razlike su bile u tome što smo imali mnogo nižu stopu napuštanja u grupi koja je uzimala 5-6 suvih šljiva dnevno — 15% u poređenju sa stopom odustajanja od 41% u grupi sa 10-12 suvih šljiva dnevno. Štaviše, videli smo da se BMD kuka održava u grupi koja je uzimala 6 suvih šljiva dnevno u poređenju sa kontrolnom grupom – nalaz nije primećen u grupi sa 10-12 suvih šljiva dnevno. Ovaj nalaz je bio uočljiv u roku od šest meseci i … zadržao se do 12. meseca“, rekla je dr Souza.

Takođe smo primetili da se FRAKS [procena rizika od preloma] na ukupnom kuku nije povećao u grupi žena [koja sadrži i grupu od 5-6 suvih šljiva dnevno i grupu sa 10-12 suvih šljiva dnevno] u poređenju sa kontrolna grupa. Ovo sugeriše da konzumiranje više suvih šljiva nije povećalo zdravlje kostiju“, rekla je dr Souza.

Kako šljive pospešuju zdravlje kostiju?

Iako nije nužno jasno šta tačno u suvim šljivama ima ovaj povoljan efekat na zdravlje kostiju, celo ovo voće sadrži nekoliko vitamina i minerala važnih za kosti, uključujući bor, kalijum, bakar i vitamin K. Suve šljive takođe sadrže polifenole — bioaktivne jedinjenja koja izgleda da igraju ulogu u formiranju kostiju“, rekla je dr Souza.

Ona je primetila antiinflamatorne efekte suvih šljiva, rekavši da su „posebno proučavali ovaj efekat i uskoro će izvestiti o ovim nalazima“.

Željni smo da nastavimo sa ovom vrstom istraživanja u vezi sa zdravljem kostiju, dok takođe proširujemo istraživanja o uticaju suvih šljiva na osovinu creva i kostiju i šta istraživanje može otkriti o toj vezi“, dodala je ona.

Šta jesti za bolje zdravlje kostiju?

Mišel Rutenštajn, kardiološki dijetetičar na EntireliNourished.com, koja nije bila uključena u studiju, predložila je dodatne načine za održavanje zdravih kostiju:

Druge dijetetske strategije koje mogu pomoći u borbi protiv gubitka koštane mase i podržavaju snagu kostiju uključuju konzumiranje adekvatnih količina kalcijuma, vitamina D, magnezijuma, kalijuma i vitamina K iz hrane. Ja bih toplo preporučila unos kalcijuma iz hrane kao što su sardine, jogurt i zelje. Ostale namirnice bogate vitaminom K, magnezijumom i kalijumom uključuju edamam i lisnato povrće poput blitve i kelja,“ rekla je Rutenštajn.

Onaje dodala da je za one koji žele da koriste suplemente da očuvaju svoje kosti zdravim, savetovala „izbegavanje visokih doza suplemenata kalcijuma iznad 500 mg zbog njegove sposobnosti da izazove kalcifikacije u arterijama.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *