Da li estrogen štiti od COVID-19?

  • 15/03/2022
  • 0
estrogen štiti od COVID-19
Nalazi ranijih studija naveli su neke naučnike da se zapitaju da li estrogen štiti od COVID-19? (foto:Envato)

Najnovije istraživanje sprovedeno u Švedskoj sugeriše da postoji mogućnost da estrogen štiti od COVID-19. Ako klinička ispitivanja ponove nalaze, ovo bi moglo pomoći u dizajniranju preventivnih tretmana zasnovanih na hormonima za COVID-19.

U ovom članku možete da pročitate:

Zašto je važan estrogen?

Tri glavna estrogena su estradiol (najjači), estron i estriol. Estrogeni deluju preko receptora u materici, vagini i dojki, hipotalamusu i hipofizi, manje u jetri, bubrezima , srcu i dr.

Oni podstiču stvaranje progesteronskih receptora. Tokom puberteta uslovljavaju razvoj polnih organa i sekundarnih polnih karakteristika. Tokom reproduktivnog razdoblja utiču na proliferaciju endometrijuma s promenama na vratu materice i vagine.

Imaju delimično i mineralokortikoidno dejstvo (steroidi) pa u drugoj fazi menstruacionog ciklusa uzrokuju retenciju soli i vode. Pozitivno deluju na koštanu masu sprečavanjem apsorpcije, a manjim delom i podsticanjem izgradnje kosti. Smanjuju rizik od ateroskletroze, jer povećavaju koncentraciju HDL u plazmi, a u većim dozama, delovanjem na hipofizu, sprečavaju ovulaciju kod žena, a kod muškarca s povećanim koncentracijama uzrokuju zastoj spermatogeneze i atrofiju testisa.

Upotrebljavaju se kod primarnog hipogonadizma (supstituciona terapija), kao hormonska kontracepcija, terapija u menopauzi, atrofičnog vaginitisa i kod karcinoma prostate. Zbog rastvorljivosti u lipidima mogu se primenjivati per os, intramuskularno, transdermalno ili vaginalno. Zanimljivo je da je estradiol jedan od lekova koji se mogu koristiti u transdermalnim oblicima. To su flasteri koji se lepe na mekane delove kože (npr. podlaktica), sadrže aktivnu materiju koju lagano ispuštaju tokom dužeg vremena pa nije potrebno često uzimanje oralnih preparata.

Nuspojave su hiperplazija endometrijuma (i karcinom), mučnina, povraćanje, edemi, napetost dojki, poremećaj funkcije jetre, povećan rizik od nastanka tromboembolije. U trudnoći se ne smeju uzimati jer uzrokuju malformacije fetusa, a nije isključeno, i povišeni rizik nastanka karcinoma kasnije.

Osim prirodnih estrogena danas su sintetisana brojna sintetska jedinjenja koja imaju estrogeno delovanje. Za njih je tipično da imaju estrogene efekte u daleko manjoj količini nego pravi estradiol. To su etinilestradiol, mestranol, kvinestrol, dietilstilbestrol.

Veza između estrogena i COVID-19

Veza između višeg nivoa estrogena i nižeg rizika od smrtnosti od COVID-19 i dalje je od interesa za naučnu zajednicu. Nedavna studija daje novi pogled na vezu između hormona i posledica COVID-19.

Rezultati ove studije pokazali su da su žene u postmenopauzi koje su uzimale estrogen imale manji rizik od smrti od COVID-19 od onih koje nisu uzimale dodatni estrogen. To je intrigantan rezultat koji definitivno zahteva dalje proučavanje. Na primer, ranije istraživanje koje istražuje moguće tretmane za COVID-19 takođe je navelo estrogen kao potencijalni terapeutski agens„, rekla je za Medical News Today dr An-Mari Fors Konoli, saradnica kliničkog istraživanja na Univerzitetu Umea u Švedskoj, viši autor studije.

Prethodna studija otkrila je da žene imaju manji rizik od teške infekcije SARS-CoV-2. Tim je takođe otkrio da starije žene koje su uzimale ili su uzimale hormonsku terapiju imaju manju verovatnoću da će imati infekciju od žena odgovarajućeg uzrasta koje nikada nisu uzimale hormonsku terapiju.

Ovi i slični nalazi naveli su neke naučnike da se zapitaju da li estrogen štiti od COVID-19?

Estrogen je hormon povezan sa ženskim reproduktivnim sistemom. Kako počinje menopauza, jajnici proizvode manje estrogena. Nova studija analizirala je nacionalne podatke Švedske agencije za javno zdravlje, Statistike Švedske i Nacionalnog odbora za zdravlje i dobrobit. Istraživači su prikupljali podatke od 4. februara do 14. septembra 2020.

estrogen štiti od COVID-19
Najnovije istraživanje sprovedeno u Švedskoj sugeriše da postoji mogućnost da estrogen štiti od COVID-19. Ako klinička ispitivanja ponove nalaze, ovo bi moglo pomoći u dizajniranju preventivnih tretmana zasnovanih na hormonima za COVID-19. (foto:Envato)

Istraživanje na temu da li estrogen štiti od COVID-19

Podaci su dobijeni od 49.853 žene koje su dobile dijagnozu COVID-19 tokom ovog vremenskog perioda. Od toga, 16.693 su bila u dobi od 50 do 80 godina. Istraživači su se fokusirali na grupu od 14.685 žena sa najmanje jednim pozitivnim testom na SARS-CoV-2.

Među ovom grupom, 227 žena je uzimalo lekove za blokiranje estrogena kako bi sprečilo ponovnu pojavu raka, a 2.535 je uzimalo terapiju zamene hormona za jačanje nivoa estrogena. Preostale 11.923 žene nisu uzimale nikakve tretmane da utiču na nivo hormona i delovale su kao kontrolna grupa.

Nakon prilagođavanja faktorima rizika, uključujući starost, prihod i istoriju bolesti, žene koje su primale estrogen imale su 53% manje šanse da umru od COVID-19, u poređenju sa ženama koje nisu primale hormonski tretman.

Učesnici koji su uzimali blokatore estrogena imali su dvostruko veće šanse da umru od COVID-19 u početnoj analizi. Međutim, nakon što je tim prilagodio podatke za druge faktore, ova razlika nije bila statistički značajna.

Kao što se i očekivalo, istraživači su takođe otkrili da starost predstavlja važan faktor u preživljavanju COVID-19: šanse za smrtnost su se povećavale za 15% sa svakom godinom starosti. Slično, svako dodatno zdravstveno stanje je povećalo šanse za smrtnost za 13%.

Rezultati su takođe pokazali da su u prednosti pojedinci sa većim primanjima. Žene iz domaćinstava sa najnižim prihodima imale su tri puta veće šanse da umru od COVID-19 od onih iz domaćinstava sa najvećim prihodima.

Rezultati istraživanja

Iz kliničke perspektive, ovi nalazi bi mogli da rasvetle odgovor na pitanje da li estrogen štiti od COVID-19 i buduće mogućnosti lečenja. Dr Ejmi Roskin, glavni medicinski službenik u The Pill Clubu, rekla je:

Rezultati ove studije pokazali su da su žene u postmenopauzi koje su uzimale estrogen imale manji rizik od smrti od COVID-19 od onih koje nisu uzimale dodatni estrogen. To je intrigantan rezultat koji definitivno zahteva dalje proučavanje. Kao kliničar, zainteresovana sam za više validacije ovih rezultata, posebno iz prospektivne, nasumične studije.“

Specifični mehanizmi koji stoje iza nalaza još nisu jasni. „Jedna teorija je da estrogen ima zaštitnu ulogu za COVID-19 kod žena. Autori su mislili da bi moglo postojati direktan efekat na reprodukciju virusa, ili da bi estrogen mogao da moduliše, smanjuje ekspresiju gena kako bi smanjio smrtnost“, rekla je dr Roskin.

Iako studija nije uključila podatke o dozama terapije zamene hormona ili lekova za blokiranje estrogena, istraživači zaključuju da povećanje nivoa estrogena može pomoći u ublažavanju težine COVID-19 kod žena u postmenopauzi.

Da li zaista estrogen štiti od COVID-19?

Dr An-Mari Fors Konoli je zaključila: „Naša studija je opservaciona studija, stoga trenutno ne bi trebalo da bude bilo kakvih kliničkih implikacija, od sada. Potrebno je kliničko ispitivanje da bi se utvrdilo da li estrogen štiti od COVID-19.“

Zanimljivo, kliničko ispitivanje je u toku, a naša studija podržava potencijalno blagotvorno dejstvo suplementa estrogena protiv teškog COVID-19. Biće veoma zanimljivo videti šta će ovo suđenje otkriti”, rekla je dr Fors Konoli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *