Da li ivermektin treba uključiti u lečenje od COVID-19?

  • 11/03/2022
  • 0
ivermektin
Osim vakcina, proverenih lekova i fizičke distance bilo je nekoliko izveštaja o drugim potencijalnim terapijama koje mogu da „zaštite“ od COVID-19. Treba napomenuti ivermektin, jeftin i lako dostupan antiparazitski lek koji je brzo stekao popularnost širom sveta. (foto:Envato)

Nova studija je istraživala da li ivermektin treba da bude uključen u lečenje COVID-19. Studija je uključivala rizičnu populaciju od 50 godina ili više u Maleziji.

U ovom članku možete da pročitate:

Ivermektin i COVID-19

Medicinski stručnjaci proveli su veći deo poslednje tri godine razvijajući naučne strategije za prevazilaženje SARS-CoV-2, virusa odgovornog za COVID-19. Trenutno, neki od najvažnijih događaja su vakcine protiv COVID-19, lekovi protiv COVID-19 i mere kao što su fizičko distanciranje i nošenje maske.

Međutim, bilo je nekoliko izveštaja o drugim potencijalnim terapijama koje mogu da „zaštite“ od COVID-19. Treba napomenuti ivermektin, jeftin i lako dostupan antiparazitski lek koji je brzo stekao popularnost širom sveta.

Iako je nekoliko studija pokazalo da ivermektin nema značajan uticaj na simptome ili stopu hospitalizacije kod ljudi sa COVID-19, on se i dalje široko propisuje. Nedavna studija naučnika u Maleziji je odlučila da utvrdi da li ivermektin ima bilo kakvu ulogu u lečenju bolesti.

Studija o uticaju ivermektina na COVID-19

Vodeći autor studije dr Steven Či Lun Lim, konsultant za zarazne bolesti u bolnici Raja Permaisuri Bainun, u Ipohu, objasnio je nalaze za Medical News Today:

Naša studija je pokazala da lečenje ivermektinom tokom rane bolesti COVID-19 nije smanjilo rizik od progresije do teške bolesti. Među pacijentima koji su razvili tešku bolest tokom perioda studije, 21,6% je primilo ivermektin plus standardnu negu, a 17,3% samo standardnu negu. Takođe nije bilo statistički značajnih efekata u stopi mehaničke ventilacije, prijema [u jedinicu intenzivne nege (ICU)], mortaliteta, povlačenja simptoma i dužine boravka u bolnici [između obe grupe]“, objasnio je dr Lim.

Tim je sproveo studiju u 20 vladinih bolnica i karantinskom centru za COVID-19 u Maleziji. Između maja i oktobra 2021. upisali su 500 učesnika koji su bili pozitivni na COVID-19.

Istraživači su isključili osobe koje su bile asimptomatske, trudne, dojile ili koje su uzimale ivermektin ili antivirusne lekove sedam dana pre upisa. Učesnici studije bili su stariji od 50 godina, imali su najmanje jedan komorbiditet i imali su blagu do umerenu bolest COVID-19 u roku od sedam dana od razvoja simptoma.

Istraživači su grupisali učesnike prema kliničkoj težini bolesti na prezentaciji i stadijumu progresije bolesti. Kategorije su uključivale:

  • Faza 1 – asimptomatska
  • Faza 2 – simptomatska, bez dokaza o pneumoniji
  • Faza 3 – dokaz pneumonije, ali bez malo kiseonika u telesnim tkivima
  • Faza 4 – nizak nivo kiseonika u tkivu i zahteva terapiju kiseonikom
  • Faza 5 – kritična bolest koja uključuje više organa

Tim je klasifikovao faze 2 i 3 kao blaga i umerena stanja bolesti, a faze 4 i 5 kao teška. Konačno, naučnici su nasumično dodelili učesnike studije ili intervencijskoj grupi – koja je primila oralnu dozu ivermektina plus standard nege – ili kontrolnoj grupi, koja je dobila samo standard nege.

ivermektin
Nova studija je istraživala da li ivermektin treba da bude uključen u lečenje COVID-19. Studija je uključivala rizičnu populaciju od 50 godina ili više u Maleziji. (foto:Envato)

Da li ivermektin pomaže u lečenju COVID-19?

Rezultati su pokazali da je 95 učesnika, ili 19,4%, iskusilo tešku bolest tokom studije. Od ovog broja, 52 je primilo ivermektin plus standard nege, dok je 43 primilo samo standard nege: 21,6% u poređenju sa 17,3%, respektivno.

Tim je primetio da je vreme od upisa do pojave teških komplikacija bilo slično za interventnu i kontrolnu grupu: 2,4 dana naspram 1,8 dana. Pored toga, obe grupe su imale uporedivo trajanje boravka u bolnici i stopu smrtnosti u bolnici.

Naučnici su takođe izvestili da je prijem u intenzivnu negu desio za šest osoba u interventnoj grupi i osam osoba u kontrolnoj grupi: 2,5% naspram 3,2%.

Ovi nalazi su naveli naučnike da zaključe da „Kod visokorizičnih pacijenata sa blagim do umerenim COVID-19, lečenje ivermektinom u ranoj bolesti nije sprečilo progresiju u tešku bolest.!

Sličan zaključak je podelio i dr Vilijam Šafner, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

Rezultati [studije] potvrđuju prethodno utvrđenu procenu da ivermektinu nije mesto u lečenju infekcija COVID-19. Srećom, sada postoje drugi dokazani, efikasni tretmani i vakcine koje se koriste u borbi protiv COVID-19“, primetio je prof. Šafner.

Nedostaci studije

Istraživači napominju da je njihov dizajn studije možda doprineo nedovoljnom prijavljivanju štetnih efekata u kontrolnoj grupi dok su precenjivali efekte ivermektina. Oni takođe objašnjavaju da njihova studija nije bila dizajnirana da meri koje efekte ivermektin ima na stopu smrtnosti.

Konačno, istraživači priznaju da njihovi nalazi mogu biti ograničeni starijim uzrastom ispitivane populacije. Bez obzira na to, oni zadržavaju valjanost i snagu svojih nalaza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *