Milioni pacijenata i dalje bez potpunog oporavka čula ukusa i mirisa nakon COVID infekcije

 • 18/06/2023
 • 0
Efekti produžene infekcije Covid19: Gubitak čula i mirisa (Foto ilustracija: Envato)

U doba COVID-19 pandemije, mnogi pacijenti su izgubili čulo ukusa i mirisa tokom i nakon infekcije virusom SARS-CoV-2. Najnovija istraživanja ukazuju na zabrinjavajući trend, da veliki broj pacijenata ne doživljava potpuni oporavak ovih čula, što ukazuje na potvrdu dugotrajnih posledica koje COVID-19 može ostaviti na naša čula.

U ovom tekstu možete pročitati:

 • COVID-19 i gubitak čula ukusa i mirisa: Šta kažu brojke?
 • Posledice COVID-19: Gubitak čula mirisa i ukusa
 • Verovatnoća oporavka čula mirisa i ukusa
 • COVID-19 i gubitak čula ukusa i mirisa: Šta kažu brojke?

  Istraživači sa Instituta Massachusetts Eye and Ear, sproveli su studiju koja je otkrila da je četvrtina Amerikanaca koji su preležali COVID-19 prijavila samo delimični ili nikakav oporavak čula ukusa i mirisa. Studija je koristila podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju iz 2021. godine, koja uključuje podatke ankete od 29.696 odraslih osoba, a rezultate je nedavno objavio medicinski žurnal The Laryngoscope.

  Posledice COVID-19: Gubitak čula mirisa i ukusa

  Prema podacima iz studije, oko 60% ispitanika koji su bili inficirani COVID-19 doživelo je gubitak mirisa, dok je oko 58% doživelo gubitak ukusa. Međutim, nisu svi pacijenti uspeli da potpuno povrate ova čula nakon oporavka od infekcije.

  Studija je pokazala i da je oko 72% pacijenata potpuno oporavilo čulo mirisa, dok je 24% imalo samo delimični oporavak, a više od 3% se uopšte nije oporavilo. Slično tome, od onih koji su doživeli gubitak ukusa zbog COVID-a, oko 76% je potpuno oporavilo čulo, dok je 20% samo delimično oporavilo, a više od 2% uopšte nije oporavilo.

  Ovi podaci ukazuju da je skoro 28 miliona Amerikanaca potencijalno ostalo sa smanjenim čulom mirisa nakon COVID infekcije.

  Profesor Neil Bhattacharyya, MD, FACS, profesor Otorinolaringologije na Mass Eye and Ear, istakao je značaj ove studije:

  „Ova studija je važna jer skreće pažnju na grupu pacijenata koja je do sada bila pomalo zanemarena. Gubitak čula mirisa ili ukusa nije tako bezazlen kao što se možda mislilo. To može dovesti do smanjenog uživanja u jelu i, u ekstremnim slučajevima, može dovesti do depresije i gubitka težine”, upozorio je profesor Neil Bhattacharyya, MD, FACS, profesor Otorinolaringologije na Institutu “Mass Eye and Ear”.

  Verovatnoća oporavka čula mirisa i ukusa

  Studija je otkrila da postoji veza između ozbiljnosti simptoma COVID-19 i gubitka čula mirisa ili ukusa. Kako se ozbiljnost simptoma povećavala, postotak pacijenata sa gubitkom čula mirisa ili ukusa takođe se povećavao. Takođe, verovatnoća oporavka čula mirisa i ukusa smanjuje se sa ozbiljnijim simptomima COVID-19.

  Autor: Nebojša Janković

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *