Ovi dijetalni kolači obezbediće balans između zdravog i slatkog života

  • 15/10/2021
  • 0
dijetalni-kolači

Šećer je prirodni sastojak mnogih jela i pića. Takođe može da bude i aditiv. Prekomerna upotreba ovog ugljenog hidrata može da dovede do mnogih zdravstvenih problema. Ali postoje i dijetalni kolači koji mogu da obezbede balans između zdravog i slatkog života.

Šećer i gde ga sve ima?

Mnoge zdrave namirnice poput voća, povrća, mlečnih proizvoda imaju u svom prirodnom sastavu šećer. On daje slatkoću ukusu. Ove namirnice su veoma važne u svakodnevnom životu.

Problemi sa šećerom nastaju u onim namirnicama u kojima se ubacuje. To su kolači, gazirana pića, žitarice. Za razliku od onih namirnica kojima je šećer prirodni sastojak, ove namirnice nemaju nutritivnu vrednost.

Šećer je čista kalorija. Unosom ovih materija raste u velikoj meri broj kalorija, bez da se sa druge strane unosi nutritivna vrednost. U SAD prosečna odrasla osoba unese oko 308 kalorija dok je standard koji se propisuje 100 za žene i 150 za muškarce.

Takođe, uprkos umreženom mišljenju da se unosom njima unosi dodatan izvor energije, to nije tačno. Jer one su siromašan izvor energije i samo prave zavisnost da se u kratkom periodu traži još. A preteranim unosom ovih namirnica stvaraju se predispozicije za ozbiljne zdravstvene probleme.

Štetne posledice šećera

Preterani unos šećera može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najčešći su:

  1. Rast telesne težine: Slatkiši i gazirana pića imaju visok nivo kalorija. Čak i uz redovno vežbanje, ove materije dovode do povećanja telesne težine. Ni dijetalni šećer nije rešenje, jer postoje jaki dokazi da su i oni uzročnik ove pojave. Studije su pokazale da preterani unos ovih namirnica značajno ometa da hormon leptin obacvlja svoju primarnu funkciju, a to je regulisanjne gladi, određujući koja količinu energije telu treba.
  2. Dijabetes: Šećer sam po sebi ne dovodi do dijabetesa. Ali povećanim unosom kalorija povećava se rizik od ove bolesti. Gazirana pića posebno su problematična. Sprovedena je meta analiza na uzorku od 310.819 ljudi kojom je utvrđeno da oni koji konzumiraju ova pića imaju 26% veće šanse za dijabetes.
  3. Karijes: Prekomerna upotreba slatkiša i gaziranih pića može da bude uzročnik kvara zuba i karijesa. Posle unosa šećera u ovoj formi bakterija u ustima tanak sloj preko zuba, koji potom ispušta kiselinu koja nagriza zubnu gleđ. Utvrđeno je da ograničavanje unosa ovih namirnica smanjuje rizik od karijesa.
  4. Bolesti srca: Jedna obimna studija otkrila je vezu između unosa namirnica sa visokim nivoom umetnutog šećera i srčanih bolesti. Utvrđeno je da su osobe koje unose gazirana pića redovno u organizam daleko podložnije srčanim bolestima od onih koje to ne rade. Pretpostavlja se da je to prevashodno zbog velikog broja kalorija koje proizvode suvišnu energiju.

Srećom postoji način da se istovremeno izbace ovakve namirnice iz ishrane, a opet uživa u slatkoj hrani. Dijetalni kolači su pravi izbor ukoliko želite da prevaziđete ovaj problem.

Ključ je u zdravoj ishrani i uključivanju namirnica koje u sebi imaju prirodan šećer.

Dijetalni kolači – dijetalni kolač

Zdravlje na prvom mestu! Ako želimo da živimo zdrav život treba ili potpuno izbaciti ili svesti na najmanju moguću meru namirnice sa umetnutim šećerom.

Ali to nipošto ne znači da treba da se odreknemo slatkih zadovoljstva koje čine dezert posle nekog jela. Rešenje su dijetalni kolači na bazi namirnica koje obezbeđuju veliku nutritivnu vrednost, adekvatnu dozu proteina i veoma malo ugljenih hidrata.

Torta od limuna – dijetalni kolač

torta od limuna
torta od limuna (foto:Pixabay)

Kao i svo citrusno voće limun ima dosta vitamina C, kao i druge antioksidanse. Sok koji se dobije 48g ima samo 11 kalorija, što ga čini veoma zahvalnim sastojkom. Potrebni sastojci za ovaj kolač su:

  • indijski orah – 100 g, svež
  • ovsene pahuljice – 100 g
  • tahini – 25 g, od indijskog oraha (ili drugi maslac)
  • maslac od kokosa – 25 g
  • kokosovo brašno – 15 g
  • javorov sirup – 70 ml (drugi tečni zaslađivač)
  • sok od limuna
  • korice od limuna
  • sitan sir – 250 g, slatki, obični
  • čia – 10 g
  • kokosovo brašno – 10 g
  • sok od limuna
  • korice od limuna
  • esencija limuna
  • stevija – ili drugi zaslađivač
  • želatin – 1 kesica

Način pripreme. Za koru: Sameljite indijski orah i ovsene pahuljice u blenderu. Sipajte

ih u posudu, dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Ako je smesa previše lepljiva, dodajte malo vode. Gotovu smesu rasporedite na papir za pečenje u plehu sa dnom koje se skida i ostavite u zamrzivaču. Za to vreme prirpemite krem za tortu.

Za krem: Prvo natopite čia semenke i želatin u šoljice sa vodom i ostavite da nabubre. U posudi pomešajte preostale sastojke i promešajte. Kad želatin nabubri, rastvorite ga na pari i dodajte u smesu zajedno sa čia semenkama.

Ponovo dobro promešajte. Izvadite koru za tortu bez pečenja iz zamrzivača, sipajte krem i ostavite u frižideru nekoliko sati da se stegne. Nakon toga ukrasite tortu sitnim sirom, voćem ili drugim sastojcima po izboru i servirajte.

Kolač od borovnica – dijetalni kolač

kolač od borovnice
kolač od borovnice (foto:Pixabay)

Borvnice imaju mnogo biljnih vlakana, stoga su zahvalne za unapređenje digestivnog trakta. Oko 50g borovnica, koliko je potrebno za ovaj kolač, ima oko 30 kalorija. Potrebni sastojci pored borovnica su:

  • sitan sir – 600 g
  • jaja – 5 komada
  • šećer – 100 g
  • maslac – 100 g
  • griz – 2 kašike
  • sok od limuna – od 1/2 limuna
  • limun – 1 komad, kora, narendana
  • borovnica – 50 g, sušene
  • kisela pavlaka – 100 g

Način pripreme: Prvo se razdvojimo žumanca od belanaca u dve posude. Belanca mutimo mikserom u sneg, dok postepeno u njih dodajemo 50 g šećera. Žumanca mutimo mikserom sa 50 g šećera. Dodajemo maslac i nastavljamo mućenje.

Nakon toga dodajemo dve kašike griza, sok od limuna, borovnice i sitan sir i mešamo dobro drvenom varjačom. Na kraju sipamo umućena belanca veoma pažljivo, mešajući sasvim lagano silikonskom špatulom. Treba da dobijemo vazdušastu, laganu konzistenciju.

Tako gotovu smesu sipamo u kalup sa dnom koje se skida, a koji smo prethodno namazali maslacem i posuli grizom. Odozgo raspoređujemo kiselu pavlaku, u koju smo stavili narendanu koru limuna.

Pečemo u rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatastu preplanulost. Ispečen dijetalni kolač ostavljamo da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kolač od jabuke – dijetalni kolač

kolač od jabuke
kolač od jabuke (foto:Pixabay)

Jabuke su pune vlakana, tako da su dobre za crevnu floru, ali i srce. Jedna jabuka sadrži 95 kalorija. Sastojci ovog kolača su:

  • jabuke – 200 g /1 komad / očišćena
  • jaja – šest komada
  • kokosovo brašno – 50 g
  • maslac – 40 g, istopljen i ohlađen
  • prašak za pecivo – jedna kašičica
  • vanila – jedna kesica

Način pripreme: Polovinu jabuke iseckajte sitno i prodinstajte je sa jednom kašikom vode na slaboj vatri. Ohladite je i napravite od nje pire u blenderu ili pasatoru. Drugu polovinu nasecite na tanke listiće.

Pire od jabuke promešajte sa drugim namirnicama i umutite sve mikserom ili blenderom. Na dnu kalupa za kolač, prečnika 20 cm, istopite 1/2 kašike maslaca i poređajte gusto jedan do drugog listiće jabuke.

Odozgo prelijte smesu. Dijetalni kolač od jabuke pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Proteinski mafin od ananasa – dijetalni kolač

Mafini od ananasa
Mafini od ananasa (foto:Pixabay)

Anas sadrži enzim bromelan koji se koristi za lečenje bolesti digestivnog trakta. Oko 100g ananasa potrebno je za ovaj dijetalni kolač i sadrži 42 kalorije. Ostali sastojci su:

  • jaja – 2 komada
  • protein – 1 doza (brašno ili sitan sir + vanilija i kakao)
  • sitan sir, vurda – 150 g
  • kokosovo brašno – 20 g
  • pirinčano brašno – 20 g
  • med – 35 g
  • bademovo mleko – 50 ml (ili drugo po izboru)
  • ananas – 100 g (ili više)
  • kore limuna – po želji
  • prašak za pecivo – 1 kašičica

Način pripreme: Umutite jaja i isečete ananas na male komade. U umućena jaja dodajete sitan sir i dobro promešate. Nakon toga dodajete protein i brašna zajedno sa praškom za pecivo, a potom i ostale sastojke.

Dobro promešajte da se dobije homogena smesa za mafine. Dobijenu smesu rasporedite u kalupe za mafine i proteinske mafine pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok se ne dobije blago zlatkasta boja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *