Jedna noć bez sna: Neočekivani antidepresivni efekti

 • 06/07/2023
 • 0
Insomnija može imati kraatkoročne antidepresivne efekte (Foto ilustracija: Envato)

Kada vam se krevet pretvori u borilište sa jastukom i san postane neuhvatljiv, možda nije u pitanju samo loš dan ili noć. Svakako, bar kako nauka sada tvrdi, nemate mnogo razloga za frustraciju i nervozu. Nova istraživanja kažu da jedna noć bez sna može biti i neočekivani saveznik u borbi protiv depresije. Otkrivamo u nastavku teksta kako.

U ovom tekstu pročitajte:

 • Jedna noć bez sna: Neočekivani saveznik u borbi protiv depresije
 • San i mozak: Misteriozna veza
 • Kako je otkrivena veza između sna i depresije?
 • Potencijalne implikacije otkrića
 • San, depresija i budućnost: Kuda dalje?
 • Jedna noć bez sna: Neočekivani saveznik u borbi protiv depresije

  Depresija je jedan od najvećih zdravstvenih izazova današnjice za milione širom planete koji se bore sa ovim stanjem. Tradicionalni tretmani, poput antidepresiva i terapije, mogu biti efikasni, ali ne baš za sve. U potrazi za novim rešenjima, naučnici su otkrili nešto čemu se retko ko nadao – jedna noć bez sna može imati snažan antidepresivni efekat.

  Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da totalna deprivacija sna – odnosno potpuno odsustvo sna tokom jedne noći – može dovesti do brzog, iako privremenog, poboljšanja simptoma depresije kod nekih ljudi. Ovo otkriće otvara vrata za nove pristupe u tretmanu depresije. Oni bi mogli biti korisni za one koji ne reaguju na tradicionalne metode lečenja.

  Ali kako je moguće da nešto što se obično smatra nezdravim, poput nesanice, može imati pozitivan efekat na naše mentalno zdravlje?

  Da bismo razumeli ovo, moramo se dublje zaroniti u način na koji san utiče na naš mozak.

  San i mozak: Misteriozna veza

  San je ključan za naše mentalno zdravlje, ali njegova tačna uloga i način na koji utiče na naš mozak još uvek su obavijeni velom misterije. Znamo da san omogućava našem mozgu da se odmori i obnovi, da obradi informacije i utiske koje smo sakupili tokom dana.

  Ali, kako nedostatak sna može imati pozitivan efekat na depresiju?

  Naučnici veruju da jedna noć bez sna može ‘resetovati’ određene delove mozga. Navodno im omogućava da bolje reaguju na pozitivne emocije. Ovo bi moglo objasniti zašto neki ljudi osećaju poboljšanje simptoma depresije nakon noći bez sna. Međutim, važno je napomenuti da ovi efekti obično ne traju dugo. Kada osoba ponovo spava, simptomi depresije se često vraćaju.

  Iako ova otkrića otvaraju nove mogućnosti za tretman depresije, još uvek je potrebno mnogo istraživanja. Nesanica nije dugoročno rešenje. Hronični nedostatak sna može imati brojne negativne efekte na zdravlje. To uključuje povećani rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih ozbiljnih stanja. Stoga, iako je ova veza između sna i depresije fascinantna, važno je da se san ne zanemari kao ključan deo našeg opšteg zdravlja.

  San i depresija – Kako je otkrivena veza?

  Istraživanje koje je otkrilo ovu fascinantnu vezu između sna i depresije nije bilo jednostavno. Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji, pod vođstvom dr Hengyi Rao, koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) kako bi proučili promene u mozgu ispitanika nakon jedne noći bez sna. Ova tehnika omogućila je istraživačima da posmatraju aktivnost mozga u realnom vremenu. Što je pružilo uvid u to kako različiti delovi mozga komuniciraju međusobno.

  Učesnici u istraživanju, koje je uključivalo i zdrave osobe i osobe sa dijagnozom depresije, proveli su jednu noć u laboratoriji bez sna. Naučnici su potom koristili fMRI da bi proučili promene u povezanosti između amigdale, dela mozga koji obrađuje emocije, i prednjeg cingulatnog korteksa, koji pomaže u regulaciji emocija.

  Rezultati su pokazali da je jedna noć bez sna povećala povezanost između ova dva dela mozga. To je opet dovedeno u vezu sa poboljšanjem raspoloženja. Zanimljivo je da su ovi efekti bili prisutni kod obe grupe ispitanika. I kod zdravih i kod osoba sa dijagnostikovanom depresijom.

  Međutim, važno je napomenuti da ovo istraživanje ima i određena ograničenja. Na primer, efekti su bili privremeni i simptomi depresije su se često vraćali nakon što su učesnici ušli u redovan režim sna. Takođe, iako je fMRI moćan alat za proučavanje mozga, ipak ne može da pruži potpuni uvid u sve procese koji se odvijaju na molekularnom nivou.

  Uprkos ovim ograničenjima, ovo istraživanje ipak pruža dragocene informacije kako san može da utiče na depresiju. Takođe, mogu biti od pomoći u razvoju novih tretmana za depresiju, posebno za one koji ne reaguju na tradicionalne metode lečenja.

  Potencijalne implikacije otkrića

  Ova otkrića o vezi između sna i depresije otvaraju nove horizonte u tretmanu ovog stanja. Iako je jasno da jedna noć bez sna nije dugoročno rešenje za depresiju, ova studija pokazuje da bi promene u načinu na koji spavamo mogli da imaju značajan uticaj na naše mentalno zdravlje.

  Na primer, moguće je da bi terapije koje ciljaju na regulaciju sna mogle da budu efikasne u tretmanu depresije. Ovo bi moglo da uključi sve, od promene rutine spavanja do upotrebe lekova koji utiču na naš ciklus sna.

  Takođe, ova otkrića mogu da pomognu u razvoju novih metoda za tretman depresije. Ako naučnici mogu da otkriju tačno kako jedna noć bez sna utiče na mozak i dovodi do poboljšanja simptoma depresije, mogli bi da razviju tretmane koji ciljaju na ove specifične procese.

  Međutim, važno je naglasiti da je ovo tek početak. Iako su rezultati ovog istraživanja obećavajući, još uvek je potrebno mnogo dodatnih istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i razumeli njihovi tačni mehanizmi. Ali, bez obzira na to, ova studija pruža nadu da bi jednog dana mogli da imamo efikasnije tretmane za depresiju.

  San, depresija i budućnost: Kuda dalje?

  San je neophodan deo našeg života, ali njegova kompleksna veza sa našim mentalnim zdravljem tek počinje da se otkriva. Istraživanje koje je otkrilo vezu između jedne noći bez sna i poboljšanja simptoma depresije otvara nove puteve za razumevanje i tretman ovog stanja.

  Međutim, važno je naglasiti da je ovo tek početak. Iako su rezultati ovog istraživanja obećavajući, još uvek je potrebno mnogo dodatnih istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i razumeli njihovi tačni mehanizmi. Takođe, jedna noć bez sna nije dugoročno rešenje za depresiju, a hronični nedostatak sna može imati brojne negativne efekte na zdravlje.

  Autor: Nebojša Janković

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *