Kako se pravilno leče otvorene rane?

 • 30/06/2021
 • 0
Lecenje-otvorenih-rana

Otvorena rana je povreda koja uključuje spoljašnji, a zatim i unutrašnji deo tkiva i obično se širi i na ostali deo kože u blizini, koji ukoliko se pravilno ne tretira može dovesti do gangrene i amputacije dela ili cele noge/ruke.

Postoji četiri tipa otvorenih rana koje se klasifikuju u zavisnosti od uzorka i to su

 • Abrazivne rane – koje nastaju kada se koža trlja ili struže po hrapavoj ili tvrdoj površini, obično nema puno krvarenja, ali je ranu potrebno očistiti i dezinfikovati kako bi se izbegla infekcija.
 • Razderotina – je duboko urezivanje ili kidanje kože, posledica nesreća na primer u radu sa mašinama ili alatima, a krvarenje može biti brzo i obilno.
 • Punkture – najčešće površinski mala rana, često duboka, nastala usled dejstva dugačkog, šiljastog predmeta poput igle ili metka, one često ne krvare mnogo, ali mogu ozbiljno oštetiti unutrašnje organe.
 • Avulsija – predstavlja potpuno ili delimično otkidanje kože i tkiva ispod i do nje dolazi tokom nasilnih nesreća, poput drobljenja tela, eksplozije i pucanja i ove rane krvare jako i brzo.

Lečenje i tretiranje otvorenih rana

Neke rane se mogu lečiti u kućnim uslovima, dok je za neke neophodan redovan odlazak kod lekara zbog medicinskog pristupa, previjanja i dezinfekcije. Međutim, na tržištu se pojavio potpuno nov, revolucionarni proizvod na bazi hemoglobina, koji podjednako dobro deluje i u privatnoj i u medicinskoj terapiji, a zove se Granulox. Granulox doprinosi bržem zarastanju otvorenih rana, zaceljujući i dezinfikujući ih, bez ostavljanja ikakvih posledica po predeo kože u blizini mesta rane.

Hipoksija, nedostatak kiseonika u tkivu, je glavni uzrok nastanka i nezarastanja hroničnih rana. Granulox je medicinsko sredstvo u obliku spreja, koje tkivu doprema preko potreban kiseonik i na taj način rešava problem hipoksije. U svom sastavu sadrži 10% hemoglobin koji je prirodni transporter kiseonika. Kada se naprska na ranu, hemoglobin iz Granulox-a transportuje atmosferski kiseonik do dna rane, tamo gde je kiseonik preko potreban u procesu zarastanja rane.

Faze zarastanja rane

Otvorene rane zarastaju u četiri glavne faze koje uključuju:

 1. Sprečavanje previše gubitka krvi
 2. Odbranu područja od infekcija
 3. Čišćenje područja i
 4. Zarastanje

Održavanje rane čistom i dezinfikovanom, može pomoći vašem organizmu potpuni oporavak, istovremeno onemogućavajući razvoj bakterija i infekcija ranjivog predela.

Faza 1 – Zaustavljanje krvarenja ili hemostaza

Nastaje nakon ogrebotine ili posekotine i ona obično počinje da krvari, dok se nakon samo nekoliko minuta ona zgrušnjava. Ovaj krvni ugrušak pomaže u sprečavanju prevelikog gubitka krva, a koagulacija takođe može pomoći u zatvaranju i zarastanju rane praveći krastu, kao prirodnu odbranu. Međutim, ako želite da ubrzate ovaj proces, savetujemo vam primenu Granuloxa direktno na ranu, jer ovaj sprej omogućava dvostruko kraće vreme zarastanja rana u poređenju sa standardnom negu i smanjuje bol pogođenog mesta.

Faza 2 – Zgrušnjavanje i pojava kraste

ima tri glavna koraka:

 • Krvni sudovi oko rane se sužavaju čime se zaustavlja krvarenje
 • Trombociti, koji su ćelije zgrušnjavanja krvi se skupljaju kako bi stvori „čep“ u rani i sprečili infekciju
 • Stvara se prirodna membrana „fibrin – lepak za krv“, koji čuva trombocite na jednom mestu

Hemoglobin, koji se nalazi u Granulox-u u ovoj fazi omogućiće veću rastvorljivost atmosferskog kiseonika u fibrinu i 8 puta veći protok atmosferskog kiseonika do dna rane. Na ovaj način, stvara se dodatni, veoma važan izvor kiseonika rani. Granulox, rastvoren u fibrinu na površini rane, obezbeđuje protok atmosferskog kiseonika kroz eksudat do dna rane, i zbog toga se figurativno naziva „disaljkom“ za rane.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Faza 3 – Obnova rane

Kada je rana čista i stabilna, organizam može započeti proces obnavljanja pogođenog mesta. Crvene krvne ćelije koje su bogate kiseonikom dolaze na mesto rane, kako bi stvorile novo tkivo. U ovoj fazi Granulox takođe doprinosi bržem oporavku, jer kod rana koje imaju indiciju za ostavljanjem posledica, skraćeno je vreme zarastanja i smanjuje se verovatnoća prekomernog formiranja ožiljaka.

Faza 4 – Sazrevanje

Čak i nakon što rana izgleda zatvoreno i popravljeno, ona i dalje zarasta, a tome doprinosi njena ružičasta boja i naborano tkivo, koja je često praćena svrabom ili stezanjem. To je znak da vaš organizam nastavlja da jača i popravlja ovo područje do potpunog izlečenja, koje možete ubrzati redovnom primenom Granulox-a.

Cilj terapije sa Granulox-om je brže i preciznije zarastanje rane. Svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer), daće precizniji uvid u terapiju i jasnije rezultate.

Granulox se može koristiti odmah po dezinfekciji rane, dakle, nakon previjanja zavoja, a najmanje na svaka tri dana, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Studije pokazuju da upotreba Granulox-a na tretiranje otvorenih rana, imam izuzetno uspešno dejstvo, ne samo po pitanju vremena zarastanja, već i drastičnim smanjenjem bolova i ukupnom uštedom troškova, ukoliko se pacijenti za tradicionalne medicinske tretmane: angažovanje patronažne sestre, previjanje rana u privatnim ordinacijama i sl.

Koje su posledice nelečenih otvorenih rana?

Ukoliko se otvorene rane pravilno ne leče, može doći do slabe cirkulacije krvi, što dalje ove rane može pretvoriti u hronične i napraviti ozbiljan zdravstveni problem, koji se ispoljava u vidu:

 • Dekubita
 • Dijabetskih rana i
 • Arterijskih (venskih) ulkusa

Infekcija se dešava kada bakterije, gljive i druge klice uđu u ranu pre nego što ona potpuno zaraste, zato je veoma važno da sa pravilnim tretmanom počnete još sa prvim znacima povrede, kako biste je pravilno dezinfikovali, tretirali, ali i sprečili mogući razvoj nekih drugih oboljenja.

Ukoliko vas zanima gde Granulox možete kupiti, posetite link https://www.farmix.rs/granulox/ ili kontaktirajte nekog od farmaceuta sa kojima sarađuju naše kolege iz redakcije, kako biste se dodatno informisali o benefitima koje Granulox ima po vaše rane i organizam uopšte, na sledeće brojeve telefona: 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *