Svrab temena glave i kako ga se rešiti?

 • 25/06/2021
 • 0
Svrab-temena-glave

Svrab temena glave, često je prisutan problem, obično benigan, ali može izazvati ogrebotine, otvorene rane, perutanje glave uz neprekidnu nelagodu. Najčešći uzroci su prekomerno znojenje ili masna kosa, a u slučajevima kada se naglo pojača ili promeni boja koža na temenom delu glave, prvi je znak da je potrebno lečenje i stručna pomoć.

Da li je i koliko uporan svrab temena glave opasan?

Iako lekari često sa sigurnošću ne mogu utvrditi tačan uzrok ove pojave, svrab temena glave može biti prvi alarm za neka druga zdravstvena stanja poput:

 • Dijabetesa
 • Alergijskih reakcija na lekove
 • Anksioznog poremećaja
 • Kontaktnog dermatitisa ili iritacije
 • Gubitka kose

Najčešći uzrok svraba temena glava je seboroični dermatitis, poznatiji kao perut, koji se često javlja na mestima lojnih žlezda koje luče ulja, uključujući kosu i lice. Ako se ova pojava ne sanira već po izbijanju prvih simptoma, ona može dovesti do:

 • Pojave nesnosnog svraba
 • Perutanja kože glave
 • Crvenila i otoka
 • Pojavu žutih pečata
 • Nastanka psorijaze

Kako nastaje psorijaza na temenu?

Od psorijaze u Srbiji trenutno boluje oko 150.000 ljudi, od kojih 40.000 ima od srednje do teške kliničke slike, u vidu široko rasprostranjenog oblika ovog oboljenja na koži, koji se inače objašnjava kao indukovana, autoimuna, hronična i neizlečiva bolest, koja se javlja u reporoduktivnom dobu čoveka, a koja nastaje kao posledica nelečenog dermatitisa.

Psorijaza se obično ispoljava kroz izdignute i ljuspaste crvene mrlje na koži i to na:

 • Laktovima
 • Kolenima
 • Zadnjici ili
 • Skalpu glave, koji se još naziva psorijazom kože glave
Psorijaza-temena-glave
Izgled psorijaze na temenu glave (Foto ilustracija: Shutterstock)

Prema tvrdnji stručnjaka Američke akademije za dermatologiju, psorijazu kože glave ima čak 50% celokupnog američkog stanovništva i može se vrlo lako preneti sa ostalih delova tela na glavu, obzirom da kosu, naročito žene često dodiruju. Simptomi psorijaze temena glave se uglavnom ravnomerno javljaju na obe strane i mogu obuhvatiti čak i uši, vrat, čelo i obraze, ako se pravovremeno ne leče.

„Bele, sedefaste naslage, koje kad se uklone otkrivaju tačkasta krvarenja, takozvani fenomen ‘sveće’, potvrđuju da se radi o psorijazi“, objašnjava dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, dodajući da se kod srednjih i težih oblika javlja komorbiditet: „sklonost ka drugim bolestima poput gojaznosti, povišenog pritiska ili kardivaskularnih oboljenja, koja dodatno komplikuju lečenje“.

Kako se pravilno neguju i leče rane od psorijaze?

Psorijaza kože glave se utvrđuje dermatološkim pregledom i to uzimanjem malog uzorka kože, koja se zatim šalje u laboratoriju i ispituje. Ako se na vreme otkrije, ona može ublažiti niz simptoma i komplikacija koje nelečena psorijaza razvija, a pacijentima su uglavnom na raspolaganju različiti lekoviti šamponi, biološki tretmani ili injekcije.

Međutim, veoma efikasan i jednostavan za upotrebu, sprej na bazi hemoglobina – Granulox, pokazao je neverovatne rezultate kod izlečenja ovih otvorenih tipova rana.

Terapija rana od psorijaze na temenu glave ovim hemoglobinskim sprejem, osim što je klinički potvrđena, omogućava pacijentu značajnu finansijsku uštedu u poređenju sa ostalim terapijama i medicinskim sredstvima, jer za veoma kratko vreme daje neverovatne rezultate.

Ovaj sprej omogućava raspršivanje u 360C i prska se ravnomerno u svim pravcima iz svakog položaja, naročito u teško dostupnim regijama. Njega pre upotrebe nije potrebno mućkati, jer ostaje kompaktan i u istoj konzistenciji sve vreme, a najbolje je da ga koristimo odmah po dezinfekciji rane, dakle, nakon previjanja zavoja, a najmanje na svaka tri dana, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Kako hemoglobin pomaže bržem zarastanju rana od psorijaze?

Kiseonik u kombinaciji sa hemoglobinom, smatra se vitalnim i veoma značajnim za zarastanje rana. Upravo spoj ove dve komponente sadrži Granulox, topikalni sterilni sprej koji je napravljen tako da transportuje kiseonik do otvorenih rana koje nisu reagovale na prethodnu negu i doprinosi njenom uspešnom zarastanju bez ostavljanja posledica.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Pad količine kiseonika u tkivu ispod određenog nivoa, dovodi do izmena u metabolizmu ćelije, tkivo tada postepeno menja boju, onda konzistenciju i na kraju odumire, što dovodi do pojave nekroza, odnosno pojavu kratera, različitih dubina. Kako bismo izbegli ovo stanje, naročito u predelu lica, ukoliko se psorijaza proširila, neophodno je da počnemo da koristimo Granulox koliko već danas, kako bismo izlečili psorijazu kože na glavi.

Hemoglobin u Granulox-u osetljiv je na dejstvo agresivnih antiseptika. Kod nas su za dezinfekciju rana i za njihovo brzo zarastanje u širokoj primeni agresivni antiseptici kao što je hidrogen, povidon-jod i rivanol. Ova sredstva su više štetna nego korisna za rane ovog tipa. Pored svog antiseptičkog delovanja, ovakvi antiseptici oštećuju i tkivo rane, koje je već ionako slabo. Takođe, njihovo dejstvo na hemoglobin je destruktivno i ne treba ih koristiti u kombinaciji sa Granulox-om. Masti, hidrokoloidne prekrivke i generalno prekrivke koje ne propuštaju kiseonik, takođe ne treba koristiti sa Granulox-om, jer ranu treba ostaviti da diše da bi brže zarasla.

Nelečena psorijaza kože glave može dovesti i do gubitka kose, pa vam savetujemo da posetite što pre vašeg dermatologa i uključite Granulox u tretman izlečenja, kako biste izbegli dalje komplikacije. Ovaj hemoglobniski sprej možete poručiti klikom na ovaj link ili direktno od farmaceuta na navedene brojeve telefona 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *