Šta je dijabetesna dermopatija i kako se leči?

 • 17/06/2021
 • 0
Dijabetesna-dermopatija-2

Dijabetesna dermopatija (lat. Necrobiosis lipoidica – diabeticorum) je kožno oboljenje kod kojeg su promene na koži uglavnom lokalizovane na potkolenicama, ponekad i na rukama, a koje, ukoliko se ne tretiraju pravilno mogu dovesti do pojave hronične granulomske inflamacije (CGD).

CGD povećava osetljivost tela na infekcije izazvane određenim bakterijama i gljivicama, te pacijenti sa ovim obolenjem često nisu u stanju da se izbore ni sa klicama i virusima običnog sezonskog gripa, odnosno bolest se često razvije u ozbiljnu infekciju, a koja bi inače kod zdravih ljudi prošla sa blagim simptomima. To je zato što prisustvo CGD-a otežava neutrofilima da proizvode vodonik peroksid, pa zbog toga imuni sistem biva oslabljen.

Kako izgleda dijabetesna dermopatija?

Ovo zdravstveno stanje uzrokuju male lezije na koži, koje mogu biti crvenkaste ili smeđe boje i obično su okruglog ili ovalnog oblika. Lezije se mogu javiti bilo gde na vašem telu, ali se obično razvijaju na koštanim delovima i to na potkolenicama. Zbog svog izgleda, neki lekari ih još nazivaju i mrlje na potkolenicama ili pigmentiranim pretibijalnim mrljama.

Dijabetesna dermopatija (Foto ilustracija: Shutterstock)

Iako se ovo stanje ne mora javiti kod svih dijabetičara, struka procenjuje da će čak 50% pacijenata sa ovom dijagnozom razviti neki oblik dermatoze, baš kao što je pomenuta dijabetesna dermopatija, zbog toga što nekontrolisani dijabetes često dovodi do slabe cirkulacije ili neadekvatnog protoka krvi u različitim delovima tela. Vremenom, upravo loša cirkulacija smanjuje telesnu sposobnost zarastanja rana, čime se stvara savršen teren za razvijanje ovog kožnog oboljenja.

Smanjen protok krvi u područje koje okružuje povredu, sprečava pravilno zarastanje rane, što rezultira razvojem lezija ili fleka sličnih modricama. Takođe, čini se da oštećenje nerava i krvnih sudova koje nastaje zbog dijabetesa, može da predisponira u dijabetičku dermopatiju.

Koji su simptomi dermopatije?

Pojava dijabetičke dermopatije može se razlikovati od osobe do osobe, ali prvi znak koji je zajednički gotovo svim pacijentima, jesu crvenkasto-smeđe okrugle ili ovalne mrlje, nalik ožiljku koji nije veći od jednog centimentra.

Iako se lezije prvenstveno formiraju na potklonicama, mogu se naći i na drugim delovima tela:

 • na butinama
 • na lumbalnom delu
 • na rukama

Iako lezije mogu biti izrazito neprijatne za gledanje, naravno u zavisnosti od obima, količine i stanja u kojima se nalaze, ovo stanje ne predstavlja opasnost po zdravlje pacijenata. Dijabetička dermopatija obično ne izaziva simptome kao što su sagorevanje, peckanje ili svrab.

Neki pacijenti mogu razviti jednu leziji ili skup lezija, ne samo na potkolenicama, već i na ostalim delovima tela. Kada se mrlje razviju na telu, one se često formiraju obostrano, što znači da se javljaju ili na obe ruke ili na obe noge, a što je najvažnije nisu zarazne?

Kako se leče lezije i dijabetesna dermopatija?  

Dijabetesna dermopatija nastaje kao rani simptom nelečenog dijabetesa tipa 2, međutim, pored nje, možete osetiti i neka druga stanja, poput:

 • Učestalog mokrenja
 • Neprekidne dehidratacije
 • Zamagljeni vid
 • Gubitak težine
 • Trnjenje u rukama i nogama

Iako ne postoji specifičan tretman za lečenje dijabetičke dermopatije, upotreba hemoglobina na ove lezije pokazala se efikasnom u kontrolisanju izgleda, ali i opšteg stanja kože pacijenata.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Hemoglobin je makromolekul, koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odnosno eritrocitima. Njegova osnovna uloga je da prenosi kiseonik putem krvi do svih tkiva, s ozbirom da je kiseonik, neophodan za pravilno zarastanje rane. U skladu sa tim, na našem tržištu postoji hemoglobinski sprej Granulox, koji pomaže u bržem zarastanju traumatskih rana, dostupan u apotekama. Prema detaljnoj studiji primene Granulox-a, istraživanje je pokazalo da je:

 • Dvostruko više rana zaraslo u periodu od 8 do 16 nedelja, u poređenju sa standardnim tretmanom nege rane
 • Vreme zarastanja lezija stopala je za 50% kraće u odnosnu na standardnu negu
 • Više od 70% pacijenata prijavilo je nižu stopu bola u četiri nedelje primene Granuloxa, u poređenju sa standardnom negom

Cilj terapije Granulox-om je brže i preciznije zarastanje rane

Svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer), daće precizniji uvid u terapiju i jasnije rezultate.

Granulox se može koristiti odmah po dezinfekciji rane, dakle, nakon previjanja zavoja, a najmanje na svaka tri dana, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Studije pokazuju da upotreba Granulox-a u tretiranju ovih rana ima izuzetno uspešno dejstvo, ne samo po pitanju vremena zarastanja, već i drastičnim smanjenjem bolova i ukupnom uštedom troškova u poređenju sa tim ukoliko se pacijenti odluče za tradicionalne medicinske tretmane – angažovanje patronažne sestre, previjanje rana u privatnim ordinacijama i sl.

Savetujemo vam da se nakon obavljenog pregleda, posavetujete sa vašim endokrinologom i dermatologom u vezi upotrebe Granulox-a u slučaju tretiranja lezija izazvanim dijabetesnom dermopatijom, koji možete kupiti u najbližoj apoteci ili dobiti više iinformacija o njegovoj dostupnosti na ovom linku ili direktno telefonskim pozivom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *