Postporođajna depresija - Koliko traje i kako se leči?

Postporođajna depresija – Koliko traje i kako joj stati na put?

 • 13/06/2021
 • 0
Postporodajna-depresija-PPD

Iako se veruje da postporođajna depresija (PPD) prolazi za nešto manje od dve nedelje, kod nekih žena često traje duže, mesecima, pa čak i godinama ukoliko se ne leči.

Često se u narodu kaže da je trudnoća, ne samo drugo stanje, već i pravi emocionalni tobogan, dok se za postporođajni oporavak veruje da je emocionalni tornado.

Zašto je to tako?

Promene raspoloženja, oscilacija emocija, neprekidan stres, neispavanost i umor, su otežavajuće okolnosti za novopečene roditelje, a koje prirodno dolaze sa novim članom porodice. Međutim, sav ovaj preokret u početku dovodi do osećaja nemoći, tuge i stresa, koje za ženu predstavljaju otežavajuću okolnost za brži oporavak, obzirom da istovremeno i njeno telo prolazi kroz ozbiljne hormonalne procese i postepeno se vraća na period pre trudnoće.

Zato smo odlučili da predočimo sve simptome ovog stanja i predstavimo načine lečenja, kako bi porodiljama koje imaju slične probleme predočili šta predstavlja ovo stanje, koliko dugo traje i kako ga otkloniti.

Šta je postporođajna depresija (PPD)?

Kao što i sam naziv kaže, ovaj tip depresije predstavlja oblik kliničke slike koji se javlja nakon rođenja bebe, a uobičajeni simptomi su:

 • Gubitak apetita
 • Neprekidno plakanje
 • Umor
 • Poteškoće u vezi sa odgojem bebe
 • Nemir i nesanica
 • Anksioznost
 • Napadi panike i osećaj snažnog stida ili srama

Iako niko od lekara ne može sa sigurnošću da kaže koji je glavni uzrok pojave ovog stanja, veruje se, što je i praksa dokazala, da je postporođajni period izuzetno osetljiv momenat u kojem se za veoma kratko vreme dešavaju različite promene, ne samo biološkog, već i životnog karaktera i da mnoge žene, tek tada postaju svesne da su postale majke i da se njihov život menja iz korena.

Tako, na primer, posle porođaja događaji koji mogu uslediti:

 • Nesanica
 • Fluktuacija ili pojačan rad hormona
 • Osećaj odgovornosti značajno izraženiji u odnosu na period pre porođaja
 • Osećaj zbunjenosti i usamljenosti
 • Povremeni osećaj blagog paničnog napada zbog neadekvatnog znanja u vezi uspokojavanja bebe

Ono što svakako treba da znate je da su ova stanja normalna i uobičajena i da ih je svaka žena makar jednom doživela. Postporođajna depresija u etimološkom značenju podrazumeva „povratak u trudnoću“, što znači da se ona može dogoditi i ženama koje su imale pobačaj ili abortus.

Zašto PPD kod nekih porodilja traje duže, a kod nekih kraće?

Vremenski okvir trajanja postporođajne depresije je za svakoga drugačiji i zavisi od niza faktora. Ozbiljnost simptoma sa druge strane, zavisi od toga da li su se neki od anksioznih simptoma ispoljavali i tokom trudnoće ili ako postoji porodična istorija nekih od mentalnih obolenja, ali i od:

 • Poteškoća sa dojenjem
 • Rizičnom trudnoćom ili komplikovanim porođajem
 • Nedostatkom podrške partnera ili porodice
 • Usled spoljnih faktora (preseljenja, gubitka posla i sl.)
 • Reakcijom starijeg deteta na bebu

Zaista, ne postoji formula po kojoj se određuje ko će doživeti teži ili blaži oblik postporođajne depresije, ali čim prepoznate simptome, sigurno je da je ona izlečiva. I ne zaboravite, vi niste krivi za PPD, vaše dete neće misliti da ste loš roditelj, zapravo, potrebna je velika snaga i samosvest da biste krenuli u potragu za adekvatnim lečenjem, kako biste što pre bili ona stara.

Kako sebi olakšati?

Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a (Foto ilustracija: Freepik)

Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a, a među navedenim, možda će vam biti potrebna i kombinacija nekoliko strategija kako biste obezbedili brži oporavak, zato se ne zaustavljajte dok ne pronađete tretman koji vam odgovora.

 1. Antidepresivi – vaš ginekolog možda će vam prepisati neki medikament koji će vam omogućiti da ponovno preuzmeti svoj serotonin, a koji su najčešće kompatibilni sa dojenjem.
 2. SavetovanjeKognitivna bihejvioralna terapija je jedna od glavnih terapija za lečenje depresije, uključujući i simptome PPD-a, u kojoj samostalno razgovarate sa psihoterapeutom o vašem stanju.
 3. Grupna terapija – možda će vam biti korisno da vaša iskustva podelite sa drugim roditeljima koji su imali PPD. Pronalaženje grupe za podršku, bilo u savetovalištima ili na društvenim mrežama, može biti dragoceno i spasonosno rešenje.

Iako se kod većine žena se težim oblikom PPD-a simptomi ispoljavaju i po nekoliko meseci, ne zaboravite da postporođajna depresija pogađa celo telo i da je neophodno vreme kako biste se opet osećali srećno i ispunjeno.

Što pre je potražite, pre ćete dobiti adekvatnu pomoć i biće vam bolje. I ne zaboravite, srećna majka znači i srećno dete.

 

 

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *