Postporođajna depresija – Koliko traje i kako joj stati na put?

 • 13/06/2021
 • 0
Postporodajna-depresija-PPD

Iako se veruje da postporođajna depresija (PPD) prolazi za nešto manje od dve nedelje, kod nekih žena često traje duže, mesecima, pa čak i godinama ukoliko se ne leči.

Često se u narodu kaže da je trudnoća, ne samo drugo stanje, već i pravi emocionalni tobogan, dok se za postporođajni oporavak veruje da je emocionalni tornado.

Zašto je to tako?

Promene raspoloženja, oscilacija emocija, neprekidan stres, neispavanost i umor, su otežavajuće okolnosti za novopečene roditelje, a koje prirodno dolaze sa novim članom porodice. Međutim, sav ovaj preokret u početku dovodi do osećaja nemoći, tuge i stresa, koje za ženu predstavljaju otežavajuću okolnost za brži oporavak, obzirom da istovremeno i njeno telo prolazi kroz ozbiljne hormonalne procese i postepeno se vraća na period pre trudnoće.

Zato smo odlučili da predočimo sve simptome ovog stanja i predstavimo načine lečenja, kako bi porodiljama koje imaju slične probleme predočili šta predstavlja ovo stanje, koliko dugo traje i kako ga otkloniti.

Šta je postporođajna depresija (PPD)?

Kao što i sam naziv kaže, ovaj tip depresije predstavlja oblik kliničke slike koji se javlja nakon rođenja bebe, a uobičajeni simptomi su:

 • Gubitak apetita
 • Neprekidno plakanje
 • Umor
 • Poteškoće u vezi sa odgojem bebe
 • Nemir i nesanica
 • Anksioznost
 • Napadi panike i osećaj snažnog stida ili srama

Iako niko od lekara ne može sa sigurnošću da kaže koji je glavni uzrok pojave ovog stanja. Veruje se, što je i praksa dokazala, da je postporođajni period izuzetno osetljiv momenat. I u kojem se za veoma kratko vreme dešavaju različite promene, ne samo biološkog, već i životnog karaktera i da mnoge žene, tek tada postaju svesne da su postale majke i da se njihov život menja iz korena.

Tako, na primer, posle porođaja događaji koji mogu uslediti:

 • Nesanica
 • Fluktuacija ili pojačan rad hormona
 • Osećaj odgovornosti značajno izraženiji u odnosu na period pre porođaja
 • Osećaj zbunjenosti i usamljenosti
 • Povremeni osećaj blagog paničnog napada zbog neadekvatnog znanja u vezi uspokojavanja bebe

Ono što svakako treba da znate je da su ova stanja normalna i uobičajena i da ih je svaka žena makar jednom doživela. Postporođajna depresija u etimološkom značenju podrazumeva „povratak u trudnoću“, što znači da se ona može dogoditi i ženama koje su imale pobačaj ili abortus.

Zašto PPD kod nekih porodilja traje duže, a kod nekih kraće?

Vremenski okvir trajanja postporođajne depresije je za svakoga drugačiji i zavisi od niza faktora. Ozbiljnost simptoma sa druge strane, zavisi od toga da li su se neki od anksioznih simptoma ispoljavali i tokom trudnoće ili ako postoji porodična istorija nekih od mentalnih obolenja, ali i od:

 • Poteškoća sa dojenjem
 • Rizičnom trudnoćom ili komplikovanim porođajem
 • Nedostatkom podrške partnera ili porodice
 • Usled spoljnih faktora (preseljenja, gubitka posla i sl.)
 • Reakcijom starijeg deteta na bebu

Zaista, ne postoji formula po kojoj se određuje ko će doživeti teži ili blaži oblik postporođajne depresije. Ali čim prepoznate simptome, sigurno je da je ona izlečiva. I ne zaboravite, vi niste krivi za PPD. Vaše dete neće misliti da ste loš roditelj, zapravo, potrebna je velika snaga i samosvest da biste krenuli u potragu za adekvatnim lečenjem, kako biste što pre bili ona stara.

Kako sebi olakšati?

Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a
Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a (Foto ilustracija: Freepik)

Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a, a među navedenim, možda će vam biti potrebna i kombinacija nekoliko strategija kako biste obezbedili brži oporavak, zato se ne zaustavljajte dok ne pronađete tretman koji vam odgovora.

 1. Antidepresivi – vaš ginekolog možda će vam prepisati neki medikament koji će vam omogućiti da ponovno preuzmeti svoj serotonin, a koji su najčešće kompatibilni sa dojenjem.
 2. SavetovanjeKognitivna bihejvioralna terapija je jedna od glavnih terapija za lečenje depresije, uključujući i simptome PPD-a, u kojoj samostalno razgovarate sa psihoterapeutom o vašem stanju.
 3. Grupna terapija – možda će vam biti korisno da vaša iskustva podelite sa drugim roditeljima koji su imali PPD. Pronalaženje grupe za podršku, bilo u savetovalištima ili na društvenim mrežama, može biti dragoceno i spasonosno rešenje.

Iako se kod većine žena se težim oblikom PPD-a simptomi ispoljavaju i po nekoliko meseci, ne zaboravite da postporođajna depresija pogađa celo telo i da je neophodno vreme kako biste se opet osećali srećno i ispunjeno.

Što pre je potražite, pre ćete dobiti adekvatnu pomoć i biće vam bolje. I ne zaboravite, srećna majka znači i srećno dete.

Najčešće postavljena pitanja o postporađajnoj depresiji:

 • Šta znači postporođajna depresija?

Postporođajna depresija je ozbiljno stanje koje se može javiti kod žena nakon rođenja deteta. Ovo stanje nije samo „bebi blues“ – prolazna tuga koju mnoge žene osećaju nakon porođaja. Postporođajna depresija je dugotrajna i može biti veoma intenzivna. Simptomi mogu varirati, ali često uključuju gubitak apetita i stalno plakanje. Žene mogu osećati umor koji ne prolazi, čak i kada imaju priliku za odmor. Mogu imati poteškoće u brizi o bebi, ili se možda ne osećaju povezano sa bebom. Ostali simptomi mogu uključivati nemir, nesanicu, anksioznost, napade panike, i osećaj snažnog stida ili srama. Ovo stanje može uticati na sposobnost žene da se brine o sebi i svom detetu, i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne leči. Ako se ovi simptomi javljaju, važno je da žene potraže pomoć od zdravstvenog radnika.

 • Koliko dugo može da traje postporođajna depresija?

Nema tačnog vremenskog okvira za trajanje postporođajne depresije. Kod nekih žena može proći za nekoliko nedelja, dok kod drugih može trajati mesecima, pa čak i godinama ako se ne leči.

 • Zašto se javlja postporođajna depresija?

Iako ne postoji jedan konkretan razlog za pojavu postporođajne depresije, smatra se da se javlja zbog brojnih promena koje se događaju u kratkom vremenskom periodu nakon porođaja. To može uključivati biološke promene, kao što su promene u nivou hormona, ali i promene u životnim okolnostima.

 • Kako se postporođajna depresija leči?

Postoje različite opcije za lečenje postporođajne depresije, uključujući lekove za depresiju, savetovanje sa stručnjacima, kognitivno-bihevioralnu terapiju i grupnu terapiju. Važno je da ne odustajete dok ne pronađete tretman koji vam najviše odgovara.

 • Da li postporođajna depresija utiče na moje dete?

Postporođajna depresija može uticati na vašu sposobnost da se brinete o svom detetu i da se povežete sa njim. Ali, važno je da znate da vaše dete neće misliti da ste loš roditelj. Potrebna je velika snaga i samosvest da biste potražili pomoć i lečenje.

 • Da li postporođajna depresija može da se javi i nakon pobačaja ili abortusa?

Da, postporođajna depresija može se javiti i kod žena koje su imale pobačaj ili abortus. U stvari, termin „postporođajna depresija“ doslovno znači „povratak u trudnoću“, što znači da se može javiti i nakon ovih situacija.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *